Dnešní článek bude snad odpovědí na mraky dotazů na téma čištění dřívkáčů.
Jeden by řekl, že je to jen kus plechu, a že to není potřeba čistit. Ale třeba já je ukazuju na každé ukázce a kurzu, a při minulém jsem se zastyděl. Skoro dva roky jsem je nečistil a nechával je v tábořišti, aby si každý, kdo potřebuje, mohl vařič půjčit.


No a nějak jsem na ně zapomněl a takhle to dopadlo… zanesené sazemi, seškvařeným omastkem a na některých místech i korodující.


Prostě velmi špatná vizitka. No, a tak jsem si k nim sedl a začal čistit.

Vlastně používám jen olej WD40 ve spreji, jak na uvolnění nečistot, tak i na konzervaci. Otírám ubrouskem a ty fakt zanešené části lehce obrousím ocelovou vatou. Tu používám nejjemnější s označením čtyř nul, tedy 0000.

Vata je jemná, lehce očistí povrch bez poškrábání.


Jak vatu, tak i zbytky ubrousku použiju na další rozdělání ohně.


S vatou čistím i další věci umazané od ohně, třeba konvice a pánve, psal jsem o tom zde.

Výsledek je super. Ano, kdybych víc zatlačil, tak dřívkáče uvedu do stavu skoro nového, ale to nechci, mám rád patinu.


Schválně napište do komentáře, zda máte rádi čisté nebo ušmudlané věci do přírody.
Hezký den přeje Kraken

[…] Jak vyčistit vařič dřívkáč? […]
Ahoj,až na Skauta mám všechny druhy a můžu potvrdit, že G2 je nejpraktičtější.A to ať už kapacitou,či varyabilitou.Nano používám většinou jako závětří k lihovému,nebo plynovému vařiči.Freestyle je více méně pro ty kteří si rádi hrají.Hlavně pokud vlastní set dvou kusů ze kterých lze sestavit takřka na co si vzpomenu a můžu na něm používat více nádob najednou.Pro mne jednoznačně G2 v titanu pro svou váhu.Na cestách každý gram dole dobrý.
Jinak co se týká čištění,tak mám rád,pokud si mohu vybavení alespoň trochu opucovat než jej opět uklidím do batohu.Samozdřejmě doma pak následuje trochu detailnější pucování,ikdyž mírná patina na tom vždy zůstane.Na konec samozřejmě olej,ať už Wd40 či Konkor.
Zdravím. Zrovna 4 dny na rybách v bouřkách a dešti. S sebou set G2 v nerezu jako hlavní vařič a pak malý turistický plynový který nechtěl moc hořet v tom vichru a dešti. G2 přestavěný na spalování uhlí a briket, tj. „seříznutý“ na polovic. Šlapal jako hodinky jen mu trvaloooooooo dlouhooooo než se nažhavil a ohřál konvičku vody. To co by dal turistický plyňák s 3500w za necelé 2 minuty na G2 na briketách trvalo dobře 10 minut. Nicméně jsme na něm vařil všechno. Kuřecí špízy, griloval krkovičku, masová omeleta z 8mi vajec…apod. jen manželka nadávala na šmour naspod hrnce co nejde do myčky a musí se ručně. Tak na příště douplotýnkáč, 2kg bomba a G2 jen na grilování i když ten grilovací plát je lepší na plyn. Ale třeba na spalování šišek je parádní….
jo a čištění? propláchnout ve vodě v rybníku a použít sílu na zavření a zavřít. Plechy co se žárem briket zkroutili na to stačila trochu větší síla, no a když bude doma chuť a čas tak to stříknu wd40 klouby a bude klid…kdo by nějak čistil kladivo a šroubovák? tak to musí sloužit a ne abych byl otrokem pitomýho vařiče i kdyby byl ze zlata…
To je tak když se nepochopí funkce dřívkách a udělá se z něj gril. Na grilu se dělá postupně, tedy delší dobu stabilní teplota. Gril není určený na vaření v nádobě, na to prostě výkonem nestačí. Dřevěné uhlí nebo brikety žhnou, potřebují trošku jiný přístup vzduchu než dřevo, pokud má hořet a dávat výkon. Prostě zcela špatné použití.