Rozměry těchto nožů jsou stejné, také váha je podobná. Jsou vyrobeny z nerezové oceli 8Cr13MoV s povrchovou úpravou stonewash. Na ručce je černá G10 a pouzdro kydex.

IMG_9455-576x384

IMG_9457 (1)

12189891_1017560608294637_5646760004165553108_n

Až na materiál čepele jsou to zajímavé a kvalitní materiály. Pokud by tento nůž Schrade udělalo z D2ky byl by to zase jiný koncert.

Po rozbalení byly oba nože slušně naostřené, ale nic proč by člověk musel skákat do stropu. Taková Esee 3ka byla jedovatá, až jsem nevěřil svým očím. Ale to už je jiná cenová kategorie.

12112239_1011227818927916_6412805378497426129_n

Pokud se mi někdo zeptá na kvalitní a levný nůž pro začátečníka, doporučuji Moru. Ta je ovšem ošklivá a tyhle dva nože nejsou špatně udělané, vypadají moderněji a za těch cca 1400Kč udělají dost práce.

12189053_1017560861627945_3138528768313942039_n

Ručka 

Schf 14 má jednoduchou siluetu a i když je ručka plochá, nabízí dobrý úchop. G10 je jakoby vykousaná, vypadá to dobře a neklouže z ruky. Některé hrany by bylo potřeba doladit. Při delším silovém řezání jsou ostřejší hrany znát. Stejné je to i u Schf 24, která má stejně řešenou ručku. U 14ky je střenka přišroubována šrouby s klasickou hlavou, kdežto 24ka má duté šrouby. Nevím, zda to bylo tím šroubem anebo byl z výroby málo dotažený, ale po pár naštípaných polínkách se šroub povolil a střenka měla slušnou vůli.

12043133_1017560948294603_8149497211901561733_n

11221637_1017560994961265_8721527064793306488_n

IMG_6592

IMG_6593

IMG_6591

IMG_6590

Nic hrozného to není, ale nemělo by to tak být. 24ka má víc profilovanou ručku. Takové ty vybrání na prsty, sice to vypadá dobře, ale v praxi to uživatele nutí k jednomu typu úchopu. Lépe se mi držela 14ka. Na konci obou dvou nožů jsou průvleky na šnůru. U jednoho jen decentní dírka a u druhého větší očko.

IMG_6589

IMG_6531

11049636_1017561178294580_1159220438845910485_n

Čepel

Schf14čepel klasického tvaru, řekl bych víc vhodnou na venkovní aktivity. Schf24 je tvarem spíš bojové tanto. Každému vyhovuje něco jiného. Tanto mně překvapilo při práci s masem. Vykošťování mu šlo dobře. Zvednutá a tupější špička je na takovou činnost lepší než rovná a ostrá špice u 14ky.

IMG_6587

Výbrus u obou kousků dotažený a souměrný. Jen bych asi vrcholový úhel fazety volil ostřejší. Myslím, že by to odolnosti neubralo, a řezalo by to mnohem lépe.

IMG_6586

IMG_6588

O nějaké jedovatosti se hovořit nedá, snažil jsem se keramikou a pak na kameni, ale udělat z tohoto nože žiletku nejde. Řezat se s ním dá, i chlupaté polínko udělá. I když na omak už ostrost ztratil, tak ještě dobře řeže. Povrchová úprava je dobrá. Není to černění, nic se neodírá a nože po testu a pár měsících používání vypadají jako nové.

IMG_6530

Pouzdro 

Oba nože jsou hodně ploché a i díky placatému kydexovému pouzdru jsou skvělými adepty na EDC nůž. U pasu nejsou ani cítit a nepřekáží. Kydex je dost tenký a oba nože po pár vyndání z pouzdra roztáhnou vchod natolik, že po zasunutí sice drží, ale rachtají. Stačí však nahřát v troubě nebo horkovzdušnou pistolí a dotvarovat. To je velká výhoda kydexu.  Průvlek na opasek je také řešen kydexem a k pouzdru ho drží dva šrouby. Nechá se tak přehozením průvleku udělat pouzdro pro praváka i pro leváka.

12189891_1017560608294637_5646760004165553108_n

Závěr

Tyto nože mne překvapily zpracováním, najdou se mouchy, ale nic hrozného to není. Řekl bych dobrá kudla pro začátečníka. Nožomila tento typ nože asi nenadchne.

IMG_9486 IMG_9487

Každopádně jsou to pohledné a funkční nože. Pro mne ideální by byla tanto čepel a ručka jako má tanto, ale bez vybrání pro prsty. Já vím, moc si vymýšlím 🙂

Schrade šlo dlouho mimo mne, ale musím uznat, že mají něco do sebe.

12189939_1017560798294618_212103287389152379_n

Vybrané modely SCHRADE můžete koupit ZDE

 

Hezký den Kraken

Sdílet

5 komentářů

  1. Ahoj, nechystá se i nějaký test zavíráků ESEE (AVISPA )? Našel jsem tu recenze pouze na pevné nože od Esee. díky

  2. Ahoj, na té jedné fotce jsou nože 4, zajímá mě ten úplně dole a i ten maličkej úplně dole. Bude i o nich nějaký povídání? 🙂

Zanechat komentář