IMG_8644

Odvar z listů se používá jako prostředek ke snížení krevního tlaku, má protizánětlivé účinky a podporuje tvorbu žluče.

DSC02900

A co teprve plody. Vypadají jako větší borůvky, ale chuťově jsou spíš trpčí. Dají se jíst syrové, zavařované, sušené, pečené no prostě cokoli si vzpomenete. Po natrhání vydrží v košíku klidně 14 dní, pokud je nesníte. Syrové jsou super rozmačkané s bílým jogurtem.

DSC02916 DSC02917 DSC02918 DSC02919 DSC02920 DSC02921

Já si je však suším. Nasušené pak tahám po kapsách na výlety do lesa, buďto je žvýkám suché anebo je zaleji horkou vodou. Čaj vypiji a plody sním. Také je používám jako náplň do banocku.

DSC02901

A co že obsahují?

Vitamín P – podporuje zpevňování a pružnost žilních stěn, doporučuje se při léčbě křečových žil, bércových vředů a hemoroidů. V kombinaci s vitamínem C je ideální, neboť obě látky se ve svém účinku podporují.

Vitamín C – nejdůležitější vitamín pro lidské zdraví. Podporuje správnou funkci buněk, kostí, šlach, cév, kůže, svalů, napomáhá při hojení ran, je silným antioxidantem a má mnoho dalších pozitivních účinků na organismus.

Vitamíny skupiny B – nezbytné látky pro správné fungování metabolismu a posílení imunity.

Vitamín E – silný antioxidant, který prokazatelně působí proti nádorovému bujení a podporuje činnost nervového systému.

Obecně se uvádí.

Nejzásadnější účinky aronie na lidské zdraví:

•snižuje krevní tlak

•upravuje krevní oběh

•je silným antioxidantem

•pomáhá ke snížení hladiny cholesterolu

•podporuje léčbu kornatění tepen (aterosklerózy)

•napomáhá správné funkci jater

•zmírňuje potíže křečových žil, otoků a hemoroidů

•diabetikům nahrazuje sladidlo

•bojuje proti stresu

•zpomaluje stárnutí organismu

DSC02904

Takže proč si nedopřát tuhle pecku. Lidi co znám, jí klasicky zavařují. K tomu mám trochu odpor, protože vidím ty kilogramy cukru, co se do toho cpou. Takže plody suším anebo mrazím.

DSC02903

Zkoušel jsem si arónii vysadit na oblíbená místa, ale zatím bez úspěchu. Asi má chutné listy a vždy mi jí někdo sežere ☺

DSC02902

Tak dobrý lov na arónii ve volné přírodě přeje Kraken

Sdílet

4 komentářů

    • Při tepelném zpracování potravin v nich dochází k úbytku vitamínu C (včetně ohřevu v mikrovlnné troubě). Zpracováním se snižuje obsah vitamínu cca o 10% za každých 5 minut vaření, sušením až 50 %, šetrnější je dušení v páře. Velké ztráty způsobuje tepelná konzervace a blanšírování. Vitamín C se rozkládá oxidací a to rychleji při větší teplotě. Za pokojové teploty se ztrácí zhruba během měsíce (včetně džusů). U kandování dochází k obdobné ztrátě, ale lze ji zpomalit snížením teploty. Nejlepší je zdroj vitamínu C zmrazit.

Zanechat komentář