Někdy je potřeba si poradit. Zapomenete lžíci nebo vidličku a teď co? Míchat nebo nabírat jídlo nožem?
Vyrábět dlouhé hodiny lžíci, chce zaprvé šikovnost a zadruhé nástroje.
No, anebo si můžete za pár minut udělat tyhle primitivní pomocníky.
Stačí Vám jen nůž a bříza.
Já jsem využil padlou břízu a okolní nálety mladých břízek.
Je lepší čerstvá kůra. Ale nerad řežu do živého. Tak jsem použil starší kůru z padlého stromu, která se ještě dala použít.
Napřed pinzeta neboli nástroj na otáčení horkého pokrmu.
Stačí tenký kus větvičky. Tu je potřeba v jedné třetině svázat drátkem, provázkem, lýkem, kůrou anebo tenkou větvičkou či kořínkem. Já použil tenkou větvičku. Tu jsem si naohýbal tak, aby mi nepraskla.
Poté jsem seříznul jeden kraj dřívka a podélně jsem ho štípnul až k svázanému místu. Pak jsem tam vložil kolík, který mi roztáhnul rozštípnuté místo do správné polohy, a zajistil jsem zase opletem. No, nechá se to udělat jednodušeji, viz druhý pokus.
A pak je na řadě lžička.
Kousek dřeva jsem na kraji ovázal a rozštípnul.
Do rozštěpu jsem dal kousek březové kůry. Ten jsem si zakulatil a rozříznul tak, aby šel složit vějíř. Ten jsem pak zasadil do rozštěpu.
Také jsem udělal jednu variantu jednoduchou a druhou složitější.
Pinzeta funguje na míchání potravy i otáčení kousků masa a tak podobně.
Vzal jsem do ní i nůž a udržel jsem ho.
Lžíce je spíš nouzová záležitost. A když zajedete fakt do vařícího jídla, tak se Vám pokroutí. Budete jako ve filmu Pelíšky a jejich plastová lžíce z NDR.
Tohle je taková zábava, na kterou nepotřebujete být moc šikovní a tak se příště vrhneme na něco složitějšího 🙂
Hezký den přeje Kraken
Ahoj,
ten batoh, to je upravený Švéd?
Ano.
Vypadá to super.