V dnešním článku se podíváme na tuhle zajímavou rostlinu. Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum) je nenápadná rostlina, kterou můžeme potkat na loukách, polích nebo na mezích, či u polních a lesních cest.

Než nahodí krásné žluté kvítky, je opravdu nenápadná. Jakmile začne kvést, už jí nepřehlédnete. Na listech najdete malé červené tečky.

Žluté kvítky také obsahují toto červené barvivo, ale musíte kvítek rozetřít mezi prsty, aby se uvolnilo. Potom se Vám prsty zbarví do červena.

Lidově se tomu říká krev svatého Jana. Také většinou kvete na svatého Jana a zaslechl jsem i název svatojánská kytka. 

Třezalka se často dává do bylinných čajů. Pokud máte problémy se spaním, tak čaj z třezalky Vás uklidní a budete spát jako mimino. 🙂

Hypericin a hyperforin – hlavní složky třezalky

Každá rostlina v sobě něco skrývá – její vlastní potenciál, který předurčuje, jak bude působit v lidském těle. Také bychom mohli říct, že je to jakási “duše rostliny”. A třezalka je má rovnou dvě. Jedná se o hypericin a hyperforin. Jsou to dvě hlavní účinné látky a organické sloučeniny, které se často s úspěchem používají k léčbě rakoviny, nádorových či virových onemocnění. A nejen to. Hypericin a hyperforin můžou také pomoci potlačit například poruchy spánku, depresivní stavy i úzkosti. Kromě toho najdeme v třezalce také vitamin A a E, což jsou silné antioxidanty a pomocníci v boji proti volným radikálům.

Účinky třezalky

V lidovém léčitelství je třezalka tečkovaná jednou z nejoblíbenějších bylinek. Pokud bychom se v čase vrátili o mnoho staletí zpátky, s třezalkou bychom se setkali hned několikrát. Ve starověkém Řecku ji lidé používali k léčbě melancholie nebo ke zklidnění popálenin. O pár století dál, tedy ve středověku, sloužila třezalka jako nástroj k odhánění démonů, ale také jako amulet proti uřknutí. (U nás se používala jako základní bylinka do ochranných škapulířů.) Její účinky však byly proslulé i na jiných místech Evropy, kde se často používala například na pohmožděniny nebo při nejrůznějších zranění. 

  • Pomáhá podpořit normální trávení, činnost jater a funkci žlučníku.
  • Můžete po ní sáhnout, pokud často bojujete s nemocemi močových cest. 
  • Je jednou z mnoha bylin, které mohou účinně podpořit imunitní systém.
  • Může být výborným pomocníkem při potížích s kardiovaskulárním systémem
  • Pomáhá udržet v rovnováze vaginální mikroflóru.
  • Doporučuje se ženám během menopauzy či menstruace.

Třezalka tečkovaná je však nejvíce skloňovanou bylinkou v souvislosti s duševním zdravím a emoční rovnováhou. Je zřejmé, že hraje důležitou roli při podpoře léčby depresivních stavů, a dokonce se často doporučuje pro harmonizaci těla u osob s poruchami pozornosti spojenými s hyperaktivitou (ADHD). 

Pomáhá hojit rány a přispívá k normálnímu stavu pokožky

Třezalka má antivirové a antibakteriální účinky, a díky nim se proto často používá při léčbě nejrůznějších dermatologických potíží, což potvrzují i moderní výzkumy. Podle nich může třezalka pomoci při hojení různých ran, popálenin i modřin. Třezalku můžete na svou pokožku aplikovat třeba ve formě oleje. Tady ale pozor. Po jeho aplikaci nikdy nevystavujte pokožku slunci. Třezalka je totiž fototoxická, což se může projevit zarudnutím kůže. Najdete ji však v mnoha krémech, šamponech nebo mýdlech. Pro pokožku je zkrátka pohlazením.

Sběr a použití 

Během letních měsíců sbíráme celou kvetoucí nať, vezmeme horní část (cca 30 cm) bez dřevnatého spodku lodyhy. Na sběr třezalky je nejlepší jít po ránu, hned jak oschne rosa, nebo během dopoledne. Na čaj a koupel používáme květy i s natí, do Janova oleje dáváme jen květy a poupata. Sušíme svázané do kytice, zavěšené ve stínu a suchu. 

Příprava nálevu

1 vrchovatou lžičku třezalky zalijeme 250 ml vroucí vody, necháme 5 min vyluhovat a scedíme. Čaj má nahořklou, trpce kořenitou chuť, nevýraznou vůni a tmavší, červeno-rezavou barvu. 

Janův olej

Čerstvě natrhané květy a poupata naplníme volně do lahve a zalijeme až po hrdlo olivovým olejem. Květy musí být ponořené. Uzavřeme a postavíme nejméně na 3 týdny na teplé místo. Olej se časem zbarví do červena. Přefiltrujeme, květy vymačkáme a naplníme do tmavých lahviček. Při používání na popáleniny je lepší olivový olej nahradit lněným. 

Příprava koupele

Několik hrstí čerstvé nebo cca 200 g sušené třezalky (stonek s listy a květy) namočíme přes noc do studené vody. Před koupelí výluh zahřejeme k varu a přilijeme do vany. Koupel by měla trvat 20 min, poté zamíříme do postele a dále se zahříváme. Uklidňující třezalkové koupele vyzkoušejte zejména při potížích se spánkem, náměsíčnosti, pocitu vystresovanosti, sklonům k hysterii, nebo při tzv. syndromu neklidných nohou. 

Závěr

Kolem třezalky spousta lidí projde, ani si jí nevšimne. Zkuste se zastavit a podívat kolem sebe. Určitě ji najdete. Až jí bezpečně poznáte, zkuste si jí nasušit na čaj anebo připravit jako olej proti popáleninám. (My jsme použili první rok slunečnicový olej, a také jsme byli spokojeni s výsledkem.)

Je s tím málo práce, ale účinek je dokonalý. Já jsem typickej běloch, tedy blonďák s modrýma očima a pletí, co se snadno připálí. Když se zapomenu a jsem na slunci dlouho, tak jsem večer jako rak. A olej z třezalky mi vždy přinese úlevu. 

Ještě rychlý přehled a hurá na bylinky 

  • pomáhá na změny nálad, depresivní stavy a pocity úzkosti,
  • je přírodním antibiotikem,
  • je účinná na záněty,
  • užívá se na potíže s játry a žlučníkem,
  • doporučuje se na problémy s žaludkem a dvanácterníkem,
  • pomáhá na problémy se slinivkou,
  • uklidňuje močové cesty,
  • pro ženy je vhodná v období menstruace i klimakteria,
  • navozuje pocity únavy a pomáhá při nespavosti,
  • doporučuje se při nadměrném stresu,
  • posiluje cévy a zlepšuje krevní oběh,
  • je vhodná pro lidi s chronickým srdečním onemocněním,
  • zevně se využívá k ošetření otoků, pohmožděnin, drobných ran a ekzému,
  • vnitřně i zevně pomáhá na hemeroidy,
  • dá se užívat dlouhodobě při roztroušené skleróze.

Kdy se vyvarovat třezalce? 

V případě, že užíváte hormonální antikoncepci ve formě tablet, třezalky  se vyvarujte. Už i obyčejný čaj, který přispívá k emoční vyrovnanosti a používá se při poruchách spánku, může ovlivnit účinnost vaší antikoncepce. Pokud užíváte antikoncepční pilulky spolu třezalkou, doporučujeme použít dodatečnou formu antikoncepce. Ovšem třezalka může ovlivnit účinek daleko většího počtu léků

Jedním z nich jsou léky na srdce s obsahem digoxinu. I účinek digoxinu může být při současném užívání třezalky snížen díky menší absorpci léčivé látky.

Nežádoucí účinky při užívání třezalky

Časté nežádoucí účinky vznikají při současném užívání léků ze skupiny antidepresiv – třezalky. V těchto případech může dojít ke zvýšení hladiny serotoninu a to může způsobit závažné nežádoucí účinky včetně problémů se srdcem, zimnice, úzkosti, zvýšené teploty a zvracení (tzv. Serotoninový syndrom). Neužívejte třezalku, pokud užíváte léky na depresi.

Neméně závažné důsledky může mít třezalka i na léky s obsahem warfarinu, které jsou určené k ředění krve.

Třezalka a pobyt na slunci

Při užívaní třezalky samotné se nedoporučuje vycházet na přímé slunce. Kombinace letního sluníčka a třezalky může způsobit nepříjemné puchýře, zarudnutí kůže, anebo alergie. V kombinaci s fotosensibilizujícími léky (léky, které zvyšují citlivost na sluneční světlo) – se toto riziko ještě zvětšuje.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

3 komentářů

  1. Jen jedna poznámka – jsou dva druhy třezalky, jedna má oblý stonek (oválný průřez) a druhá hranatý stonek (čtverhranný průřez),. Ta s tím hranatým stonkem má méně účinných látek.

  2. Třezalku tečkovanou používáme v rodině už několik generací. Olej připravujeme trošičku odlišným způsobem (hlavně z listů, květů jen minimum, používáme olej slunečnicový a barva oleje bývá temně červená, o dost tmavší než na fotkách v článku výše). Používáme to především na úrazy – řezné a tržné rány, případně na popáleniny. Aplikujeme přímo do krvácející rány (nepálí to, částečně to zastavuje i krvácení). Pokud se to stáhne obinadlem, aby se okraje rány dotkly, většinou ránu není třeba šít, i když je dlouhá. Zaroste to s minimální jizvou, která po rozmasírování zmizí. Pokud se rána šít musí, natíráme třezalkovým olejem alespoň stehy. Díky tomu nezarostou do kůže a jdou pak velmi snadno vytáhnout. Během hojení rána nesvědí a nemokvá. Odborníci k tomu budou mít jistě výhrady, ale pro mě je důležité, že to vždy spolehlivě funguje a vyřeší akutní problém. Léčili jsme s tím nejen úrazy u lidí, ale i pooperační rány u velkých psů (po konzultaci s veterinářem). Psi si to neškrabou, nekoušou a na ránu nelétají mouchy. Vyléčilo nám to i našeho dostihového koně z úrazu takového rozsahu, že by ho to bez léčby třezalkou (odvar, posléze olej) doživotně vyřadilo ze závodů. (Tehdy jsem o použití třezalky i o zranění toho koně natočil krátký podcast na adrese http://cb.mrak.cz/podcasty/petrolejka-7dil-trezalkovy-olej.mp3) Koník bez komplikací už zase běhá, ale dnes už vzhledem k věku na přední místa nedosáhne.

Zanechat komentář

Bushcraftshop.cz