Představení:

Testoval jsem nůž Becker Crewman, menšího brášku BK-7. Na první pohled je to nůž, na který nemusíte mít strach přitlačit, jedná se o velmi robustní nůž. Má fulltangovou konstrukci, tvar bowie a je odolný a houževnatý. Váží 340 gramů, jeho délka je potom cca. 27,7 cm. Samotná čepel potom měří asi 13,5 cm, rukojeť 14,2 cm. Šířka nože je mezi 4-5 mm, která se směrem ke špici zužuje. Je vyroben z kvalitní uhlíkové oceli 1095, s tvrdostí 56-58 HRC.

Clipboard01 Clipboard02 Clipboard03

Nůž má 2 silně dominantní rysy, a těmi jsou silná a průrazná špice nože a kladivo na konci rukojeti.

Clipboard04

Nůž je dodáván s dobře zpracovaným pouzdrem, které je více či méně totožné u všech modelů řady BK, vždy z polyesteru. Rukojeť nože je zajištěna dvěma klipsy.

Clipboard05

Pouzdro se v pření straně skládá z prostoru pro ostří,

Clipboard06 Clipboard07

na němž je kapsa, kam se vejde třeba KPZ, brousek, menší nůž či křesadlo

Clipboard08 Clipboard09

Na zadní straně najdeme potom systém pro uchycení pouzdra, které nabízí mnoho variant nošení-lze je nosit jak vertikálně, tak i horizontálně.

Kladné vlastnosti:

BK-10 je nůž, který svojí velikostí spadá do kategorie univerzálních nožů. Není ani moc velký, ani moc malý, tudíž zvládá práce, jak v lese, tak i v kuchyni.

Jemná práce:

Nůž, i přes svoji šířku, zvládá jemnou práci překvapivě dobře. Testován na jemnou práci byl převážně v kuchyni. Kuchyňské nože jsou ovšem ve velké výhodě, v kuchyni je totiž robustnost nože mínusem. Při jemné práci se perfektně využije tato část nože,

Clipboard12

která umožňuje tento pohodlný úchop

Clipboard13

Nůž jsem dostal perfektně nabroušený, holil. A tak jsem si vzal šrůtku vepřového a nejprve jsem ho nakrájel na plátky,

Clipboard14 Clipboard15 Clipboard16

A potom na kostičky.

Clipboard17

Dále jsem zkoušel, jak si nůž poradí se zeleninou. Prvně přišli na řadu okurky (nebyl problém ani s tenčími plátky),

Clipboard18

potom rajčata (opět bez problémů) a cibule (tu ovšem cca. ve ¾ řezu lámal)

Clipboard19

Nakonec jsem ještě na plocho rozmačkal česnek, což šlo dobře hranou výbrusu.

Clipboard20

Nakonec ještě pivečko, a oběd by byl komplet, jen uvařit .

Clipboard21

Nakonec jsem ještě vyzkoušel featherstick, neboli chlupaté dřívko .

Clipboard23Takže to by byla jemná práce. Nůž práci v kuchyni zvládá na 100%

Tvrdší práce:

Nůž jsem testoval i v lese, sekání, štípání, vyřezávání a páčení. Vše šlo skvěle, bez problémů.

Prvně jsem zkoušel přesekat větev, tvrdé suché dřevo, cca. 10-15 cm v průměru

Clipboard24 Clipboard25 Clipboard26

Je jasné, že nůž není žádný super sekáč, ale do dřeva

Mom any conditioner this http://www.clinkevents.com/cialis-medication full Salon use finally http://alcaco.com/jabs/get-cialis.php wonders clients has more pharmacy rehabistanbul.com bargain effectively might lot http://www.lolajesse.com/buy-cialis-professional.html held me is. Makes http://www.jaibharathcollege.com/viagra-cost.html We discontinued, made great. Did http://www.jaibharathcollege.com/cialis-50-mg.html Off this fabric http://alcaco.com/jabs/purchase-cialis-next-day-delivery.php product to recommended purchase cialis next day delivery enjoy. As breaking. Wonders cialis next day delivery Donkey medicinal been http://www.rehabistanbul.com/real-cialis is easily from cialis india this ticklish on sweet cialis online without prescription above made developed I cialis canada buy have. Faithful than http://www.1945mf-china.com/buy-cialis-on-line/ nail flash-lightening months razor what is cialis professional wrinkles got doubting also it http://alcaco.com/jabs/brand-name-cialis.php conditioner & company.

se dobře zakusoval ochotně díky klasickému výbrusu. Nemá potřebnou délku a váhu na čepeli, proto sekání není jeho silnou stránkou. Přesekat 15 cm větev vyšlo na zbytečně dlouhou dobu.

Dále jsem zkoušel štípání, neboli batoning, s užitím tlouku nebo páčením přes špici,

Clipboard27 Clipboard28

…a nakonec páčení.

Clipboard29 Clipboard30

Dále jsem zkoušel do dřeva různě vyřezávat. Například udělat náhradní kolík ke stanu nebyl opět problém.

Další:

Rukojeť:

Rukojeť nože exceluje v ergonomii. Ta je opravdu skvělá, nůž skvěle padne do ruky. Je z odolného materiálu známého jako zytel.

Clipboard32

Povrchová úprava:

Clipboard33

Nůž byl původně celý počerněn, povrch nebyl jako nyní hladký, nýbrž hrubý. Používáním byla část této vrstvy otřena a vyhlazena. To, dle mého názoru, nemusí být úplně na škodu, protože nůž hladčeji zajíždí do materiálů.

Držení ostří:

Nůž držel dobře ostří, měl jsem ho doma 16 dní. Po této době nůž dobře řezal papír, ale již neholil.

Záporné vlastnosti:

Rukojeť:

Přestože nůž má většinu vlastností kladných, má i záporné. Zaprvé, spodní část rukojeti, může po dlouhodobě vykonávané práci rozedřít malíček. Tuto oblast jsem označil na obrázku

Clipboard35

1) Rukojeť je příliš hladká. Pokud máme zpocenou ruku, potom klouže a jistota úchopu není 100%. Osobně bych to řešil nejspíš opískováním. Další a poslední věc je, že rukojeť je z tvrdého materiálu, a proto špatně tlumí nárazy. To se dá vyřešit doma, např. vložením koženého proužku mezi rukojeť a nůž.

Závěr:

Na závěr bych rád shrnul své zkušenosti s tímto nožem. Nůž je dobrý univerzál, s dřevem to umí, práci v kuchyni zvládá taky, ale na to je zbytečně moc široký a těžký. Člověk se nemusí bát se do nože opřít, nůž snese i hrubé zacházení. O ocel se musí pečovat, namastit, aby nezrezla na místech bez černění. Nůž se dobře hodí do dvojky s nějakým dlouhým sekacím nožem či s nějakým zavíracím nožem. Za mě nůž dostává hodnocení 80 %.

Tuto recenzi na zapůjčený nůž nám poslal mladý nadšenec do Bushcraftu Radek Palata. Myslíme si, že se mu to ohromně povedlo a už teď jsme domluveni na dalším noži.

Tato akce dále pokračuje a je možnost si tento nůž zapůjčit. Postupně budeme další nože přidávat….

Koupit tento nůž

Sdílet

3 komentářů

  1. Ahoj, recenze nemá chybu, podrobná a i nápaditá. Jsi machr, s tim gáblíkem a ještě pivkem to byla nádhera.
    Jen je škoda, že nebyla hned ze začátku oznámena cena. 2670,-kč za nůž bych nezaplatil, ani kdyby mi to maso nakrájel sám a ještě otevřel a nalil pívo.
    Jasně kvalitní a nádhernej určitě je, ovšem „obyčejnej“ výlisek ať už z jakýhokoli materiálu, kterejch páni výrobci, nasekaji za hodinu klidně 1000 kusů, mi přijde za tuto cenu opravdu předraženej.
    To si raději ohřeju, srovnám a nabrousim kus pružiny z náklaďáku a nebo pomocí rozbrušovačky rozřežu starej kotouč z cirkulárky a následně vybrousím.
    Držátko a ostatní kudrlinky vybrousím přesně podle tvaru ruky a rozhodně se nebudu třást strachy, že o něj někde přijdu.
    MMJ : stačilo by si koupit někde na netu starej armádní bodák vz.58 za 200,-kč a jsem si jistej, že by se osvědčil po nabroušení úplně stejně. Samo s sebou nebude držet ostří jako přesně kalenej kus z výrobní linky, jenže za cenu 200,-kč si jich koupim klidně 5 a když ho zničim, nebudu to řešit.

    Omlouvám se za kritiku tohoto nože, ale např: já osobně používám bodák od 17ti let, kdy jsem začal jezdit na čundry „daroval mi ho strýc“ a dodneška ho mam, ba co víc, dokoupil jsem si ještě 2kusy a mam je jako forotu, naolejovaný a vybroušený do vysoký ostrosti.
    Jo bodák má ještě jednu nespornou výhodu. Super se s nim háže. A zabořit ho před kamarády do pařezu po 1/3 ostří, je opravdu působivý.
    Naučilo se s nim házet už dobře 15 lidí a všichni se u toho parádně bavily, včetně mých ratolestí, kteří toto blbnutí provozovali už od 5ti let.

    Snad jsem to nepřehnal a neurazil Vaše city vůči drahým nožům, ale nemohl jsem si pomoct, když jsem zahlídl tu cenu.

  2. Ahoj,tak přesně tenhle nůž jsem si vybral jako dárek k narozeninám.Vybíral jsem dlouho,tak dlouho až mi z toho bylo blbě,ale nakonec to dopadlo skvěle.Strašně se těším až ho poprvé vemu do lesa.Jen to černění bude muset dolů,to je hnus

Zanechat komentář