V dnešním článku Vám představím několik jídel připravovaných v lese. Někdy si beru vše s sebou, jindy experimentuji a doplňuji ingredience za chůze.
Najít potravu v přírodě je celkem jednoduché, jedlých věcí je spousty. Problém nastane s úpravou jídla, jsme totiž zvyklí vše kořenit. Přírodní chutě jsou takové syrové a tak jsou některá jídla hořká, trpká a bez chuti. Stačí však minimum a uděláte i z jetele chutný salát.
Základ je olej, sůl a pepř. Pokud k tomu přibalíte máslo, med, kmín a skořici, doplníte česnekem a cibulkou, dokážete ochutit vše.
Vybavení, které jsem měl k dispozici: benzinový vařič Coleman, kotlík Zebra 14 cm, lahev Klean Kanteen 1182 ml, Kupilka tác, struhadlo, nůž a lžíce. Také filtr na vodu Sawyer mini, ale bez toho se dá obejít a vše řádně převařit.
Potraviny Domova : ovesné vločky, lněné semínko, slunečnicové semínko (vše nosím v čutoře – tato kombinace se dá použít i na jiná jídla), vlašské ořechy, lískové ořechy, buráky (nosím neloupané, déle tak vydrží), mandle, sušená jablka, mrkev, zázvor, cibule, česnek, fazole (někdy nosím konzervu, jindy suché), skořice, sůl, pepř, olivový olej a máslo.
Nalezené ingredience: medvědí česnek, devětsil lékařský, slunečnice topinambur, provazovka obecná, Jidášovo ucho, kopřiva, borůvka, ostružina, jahoda, smrkové jehličí, podběl, svízel přítula a šťavel.
Snídaně:
Ranní lesní čaj složený z toho co jsem našel – kopřiva, borůvka, ostružina, jahoda, smrkové jehličí, podběl a svízel přítula. Vše jsem dal do horké vody a po přejití varem nechal louhovat. Med jsem si dnes nebral, i přesto byl čaj lahodný.
Na pánvi jsem rozpustil máslo a přidal nasekané ořechy a vločky se semínky. Trošku jsem vše opražil a pak nalil vodu. Stačilo málo, aby vše bylo lehce pod vodou. Po krátkém míchání se obsah prohřeje, vločky natáhnou vodu a pak stačí jen posypat skořicí. Dle potřeby osladit cukrem, sirupem nebo medem.
Svačina:
Čaj ze zázvoru – zázvor oškrábu a nastrouhám. Raději zázvor strouhám, protože čaj je pak silnější. Nechám lehce přejít varem a přidám skořici. Ta zjemní pálivost zázvoru a krásně provoní okolí.
Doporučuji osladit medem
Topinambury očistím a nakrájím na kousky. Krájím přímo na tácu Kupilka, který používám jako krájecí prkénko a zároveň jako servírovací tác. Pokrájím i listy medvědího česneku. Zakápnu olivovým olejem a dochutím solí a pepřem. Vše promíchám a podávám. Pokud se v okolí nachází šťavel, tak neváhám a přidám jej.
Na rozpáleném oleji zprudka opeču květy devětsilu lékařského, ochutím solí a pepřem a podávám je zabalené do listů medvědího česneku.
Na zbytku oleje jsem si ještě dosmažil chipsy z topinamburu.
Večeře:
Jako čaj mi posloužil odvar z Jidášovo ucha. Bohužel bez medu to není taková lahůdka.
Po uvaření čaje, jsem povařené ucho pokrájel spolu s provazovkou.
Na rozehřátém másle jsem osmažil cibulku a přidal houby s lišejníkem. Poté jsem dal smažit i mrkev a nakonec česnek. Když zelenina zkřehla, přidal jsem fazole v tomatě. Dochutil solí a pepřem a podával s listy medvědího česneku.
Zapil jsem čajem, pochutnal jsem si, ale příště už nesmím zapomenout med 🙂 …normální houbovej čaj 🙂
Hezký den přeje Kraken
Ahoj chtěl bych se tě zeptat co to máš za batoh. Jestli jsem koukal dobře tak základ vypadá ze švédáku, ale nevim jestli se nepletu. Jelikož sehnat dobrej batoh na tramping není jednoduchý tak koukam všude možně po inspiraci. Jinak děkuji za pěkný videa. Za odpověd k batohu předem děkuji.
Ahoj děkuji. K batohu je to švéd od hlavy až k patě. Je to malej ,,půlčík. Takhle jak je, je originál ale špatně se shání. Má oproti tomu celému o chlup větší konstrukci a hlavně bederák. Milan Matějka má na svém kanále i video porovnání těch dvou. Měj se Kraken
https://www.youtube.com/watch?v=ydtgMLr88Nw
ale to druhé video jsem nenašel.
Ahoj,
chtěl jsem se tě zeptat, zda jsi tu provazovku nejprva povařil, než jsi ji osmažil. Minulý víkend jsem byl na couru v lese a objevil jsem ji na stromě, a už teď vím,že se tam vydám zpět, abych ji také ochutnal, dle tvého vzoru:-). Četl jsem, že je bohatá na vit.C. Myslíš,že by šla i také jen přidat do čaje? A vyskytuje se u nás i nějaký druh kt.je jedovatý a dá se s ní zaměnit? díky za odpověď.
P.S. stránky jsou výborné !!!
Ahoj no ona provazovka chce povařit a někdy je dost hořkej odvar…takže to chce vyměnit vodu. Ale z jidáčovo ucha je čaj výbornej.
OK, děkuju za tip.
Krakene, často tě vídám, jak krájíš na Kupilce špek, potom salát, zakapeš olejem… Jak se ta kupilka v terénu myje? Předpokládám, že to nevrazíš do batohu mastný 🙂
Otírám mechem a nebo přeleju horkou vodou a mastnota je fuč. Myje se to dobře.
Ahoj odkad jsi docela rad bych tě poznal a něco se od tebe přiučil
SONY