Vzpřímeně rostoucí kmen a stříbrnošedá kůra, menší hladké a lesklé listy s lehce zvlněným okrajem, které bývají na jaře okrajích chlupaté, to se nedá poplést.
Také čistě bukový les je poznat na dálku.
Když do něj vkročíte, zjistíte, že cokoliv jiného než buk nemá šanci.
Husté koruny buků pustí jen minimum světla a v tom šeru se daří jen semenáčkům buku.
Vše je tak zvláštně čisté, pokryté vrstvou lupení.
Na podzim se zdá, že chodíte po pestrobarevném koberci.
Bukové dřevo je tvrdé a hoří klidně a bez dýmu. Na starých kmenech buku můžete najít jak troudnatce kopytovitého, tak i hlívu ústřičnou. Výjimečně i další dřevokaznou houbu a tou je Jidášovo ucho.
Mladé listy z buku jsou výborné do salátu. Čím mladší, tím mají lepší chuť. Ale dají se jíst i celoročně.
Na podzim se otevřou chlupaté plody a na zem se sypou bukvice.
V této době je nejlepší na ně vyrazit. Dají se však najít i přes zimu a s trochou štěstí i na jaře. Když se to na jaře povede a najdete naklíčenou bukvici, to je potom mňamka.
Pozor však na předávkování, hrozí průjem a nevolnost. Můžou za to třísloviny a další látky obsažené v syrových bukvicích. Po tepelné úpravě je riziko minimální. Při sběru bukvic je potřeba se obrnit trpělivostí. Nic pro nerváka :), protože jen asi každá desátá je plná.
Pokud si chcete udělat zásobu, doporučuju použít fintu s vodou. Do ešusu si dáte trochu vody a nasbírané bukvice tam naházíte. Ty, co klesnou ke dnu, jsou stoprocentně plné. Je to rychlé a efektivní. Bukvice se dají jíst syrové, nebo z usušených umlít mouku. Také se dají upražit a použít jako náhražka kávy, ale upřímně to je už dost hořké. Z čerstvých bukvic se dá lisovat olej. Párkrát jsem se o to pokoušel, ale po dvou dnech vyrobit 250 ml oleje, to je mazec. Chce to semena podrtit a pak naházet do nádoby a povařit cca 20 minut a pak nechat vychladnout. Olej vystoupá na hladinu, kde se dá lžící sebrat. Zkoušel jsem i olej z lupení, ale tam je výsledek ještě mizernější.
Popel s čistě bukového dřeva je výborný na úpravu hubky z troudnatce kopytovitého. Stačí v popelu smíchaném s vodou hubku máčet cca 14 dní a po usušení se šance na uchycení jiskry několikanásobně zvýší. Také si s čistým popelem z buku můžete vyčistit zuby, ale pozor. Je to jako brusná pasta, takže hrozí obroušení zubní skloviny. Nic se nemá přehánět.
Buky a bukové lesy mám rád, je v nich zvláštní atmosféra a rostou v nich úžasné hříbky.
Hezký den přeje Kraken.
Survivalisti se solarni elektarnou na zadech. Ja se z toho posmeju…
Prosím pěkně kde vidíš nějaký survival?? Pokud si dobře pamatuji tak jsem vyrazil s dětma na bukvice a mezi tím dobil mobil solárním panelem. Je v tom nějaký problém? Nikde žádný survival nevidím. Kraken
Pěkný článek určitě bukvice vyzkouším jsem na to zvědav jaký budou a je i neějaký recept třeba pražení nebo něco podobného?
Ahoj, tak recept na pražení 🙂 ten je u všeho pražení stejné, pražit a promíchávat a dávat pozor na připálení.