Taková paštika provází snad každého člověka, co vyráží na výlet. Je to jednoduché, zajdete do obchodu, řídíte se buďto etiketou, složením nebo cenou. Já jsem si vybral zlatý střed, no tedy malinko nad střed. Pěkná etiketa a vyšší cena. Ta bývá zárukou kvality. 🙂 Nebudu zde ukazovat produkt, ale stačí složení a cena. Cena je 30 Kč za 160 g a složení?
Složení: vepřové sádlo, vepřová játra, voda, pečené vepřové maso (13 %) Přísady: škrob, koření, extrakty koření, sušená zelenina, česnek a petržel, cukry, emulgátor E 472c (estery mono-a diglyceridů mastných kyselin), antioxidanty E 331 (citronany sodné), E 315 (kyselina erythorbová), E 330 (kyselina citronová), sůl, mléčná bílkovina, zahušťovadlo E 412 (guma guar), E 415 (xanthan), želírující látka E 407 (karagenan), zvýrazňovače chuti E 621 glutamát sodný, E 635 5-ribonukleotidy sodné), solicí směs (sůl, kozervant E 250 dusitan sodný), pažitka, regulátor kyselosti E 262 (octany sodné). Obsah masa: 21 %. Obsah tuku max. 40 %.
No asi to každému stačí.
Zkuste si udělat 2 hodiny času a vyrobit si vlastní domácí paštiku. Napíši vám rychlý recept, ale každý si ho může upravit dle sebe. Tu něco ubrat, tu přidat, prostě podle chuti. Pokud chcete tučnější, dejte víc sádla anebo použijte bůček.
Já použil libové vepřové maso, asi 300 g pak 1000g vepřových jater, cca 100 g sádla nebo slaniny, cibule, sůl a pepř. Na finální dochucení vlašské ořechy a brusinky.
Vepřové maso nebo bůček nakrájím, dám do pekáče, osolím, opepřím a přidám nakrájenou cibuli a peču na 200 stupňů asi 1-1,5 hodiny.
Pak přidám na kostičky nakrájená vepřová játra a dopeču cca 30 minut.
Obsah pekáče přendám do nádoby, ve které vše tyčovým mixérem rozmixuji, dochutím a pokud se mi to zdá suché, tak při mixování přidávám výpek z pekáče.
Paštiku pak nandám do skleniček nebo misek.
V mém případě do boxu Light My Fire, do kterého se vejde 330 g paštiky.
Dozdobím brusinkami a vlašskými ořechy.
Tohle je trošku méně tučná varianta, příště jen vyměním vepřové maso za prorostlý bůček.
Je to jednoduché a strašně dobré, minimálně těch éček tam nebude tolik. Protože nic nezavařuju, tak paštika nevydrží dlouho skladovaná. Ale nikdy se nestihne zkazit☺. Takže trvanlivost nemám změřenou.
Tak dobrou chut’ přeje Kraken
Jo jo, taky to dělám podobně, sice není domácí paštika tak vzhledně růžová, jako ty komerční, ale vím co jím. Bez konzervace mám vyzkoušenou trvanlivost min. 7 dnů,v lednici, tak dlouho doma ale většinou nevydrží. Dobrou chuť.SP