V dnešním článku se podíváme na chmelové výhonky. Ano, bude to zase nějaké jídlo z přírody.

Velice rychlé a snadné.

Chmel otáčivý roste na vlhčích místech, u vody, v příkopech a na krajích lesa.

Je to popínavá rostlina, která má na svém těle takové jemné háčky a díky nim se udrží na všem. Vytváří opravdu husté porosty na keřích i stromech.

Na podzim na chmelu najdete šišky, ze kterých se dělá skvělý čaj a také se z nich vaří pivo. Šlahouny se dá leccos přivázat, ale nás zajímá těch cca 10 – 20 cm na konci.

Ty mladé výhonky s dvěma až čtyřma malinkými lupínky. Ty jsou křehké, nejsou dřevnaté a dají se jíst syrové jen tak nebo v salátech. Já si je dnes připravím jako chřest. 

Z domova jsem si vzal lihový vařič Pathfinder, titanovou pánev Keith, tác Kupilku, trochu vody v lahvi Nalgene, slaninu, dvě vejce, trochu přepuštěného másla, lžičku a kořenku se solí a pepřem.

Chodím sem k Berounce a chmele je tu hooodně ☺. U chmele je výhoda, že jeho výhonky můžete baštit od března až do konce léta. Na jaře jsou přeci jen nejlepší.

Jak jsem psal, zaměřím se na mladé asi10 cm dlouhé výhonky. Zhruba těch deset centimetrů je i vhodná délka na další úpravu. 

Rozjedu vařič a na pánev naleju tak dva centimetry vody. Chci chmel jen malinko spařit, podusit, aby změknul a byl šťavnatý a křehký.

Na lihu se vaří pomalu a opatrně.

Když je měkký, tak ho sundám a na pánev naskládám slaninu. Trošku počkám, až se osmahne a pustí tuk.

Slaninu sundám a hodím dvě vejce.

Až budou volská oka hotová, vyměním je za odpočatý chmel. Pod něj hodím trochu přepuštěného másla, ať to klouže do krku. Lehce osmahnu, osolím a opepřím. 

Hotový chmel přihodím na tác ke slanině a vejcím a je hotovo.

Mladé výhonky chmele můžete dělat na milion způsobů. Chmel není hořký, má neutrální chuť, jen je potřeba trochu spařit, srazit ty chloupky, kterýma je pokrytý. 

Chmel otáčivý si nemůžete s ničím splést.  Je to kamarád do deště. Někde pokrývá větve stromů nebo keřů tak hustě, že poslouží jako úkryt před deštěm. A mladé výhonky můžete zobat jen tak. Můžete je víc povařit na špenát nebo rozvařit na kaši. Já je mám rád udělané zlehka jako chřest. 

Tak dobrou chuť přátelé, jdu jíst, než mi to vychladne. Hezký den přeje. Kraken

Sdílet

Zanechat komentář