Tenhle salát je velká rychlovka. Hodí se jako příloha k jakémukoliv jídlu.

Nejlepší je na jaře, když jsou listy křehké. Čím jsou listy starší, tím je salát tužší a víc hořký. 

Není úplně jaro, je 11. 6., tedy skoro léto. Ale někde jsou ještě mladé výhonky. 

Vyrazil jsem otestovat nějaké nože a při té příležitosti jsem neodolal a udělal si chutný salát.

Našel jsem krásné výhonky lípy a buku, tedy ty bukové už jsou tuhé. Přidal jsem i pár kyselejších výhonků ze smrku. Přidal jsem i Česnáček lékařský.

Opravdu vybírejte ty nejmladší výhonky, jinak si nepochutnáte. Někdo má rád velké kusy a tak v salátu nechává celé listy. Já mám raději menší kousky. 

Takže vše pečlivě seberu, očistím, a pokrájím. Po promíchání je osolím a opepřím a přidám olej. 

Jde to i bez koření a oleje. Ale koření a sůl srazí hořkost a olej pomůže lépe tohle zelené strávit.

Vlastně nemusíte dělat ani salát. Jen přikusovat listy jen tak. 

Buk a lípa jsou takové neutrální. Jejich listy jsou na jaře křehké a málo hořké. Prostě ideální salátová rostlina. 

Pokud nejsou smrkové výhonky tuhé, tak jich také pár přidám. Ale jsou dost výrazné, takže opatrně.

Z těchto výhonků jsem si ještě udělal smrkový čaj. Z takhle čerstvých výhonků je nejlepší. A když se povaří a dají do salátu, tak jsem jemné a lahodné.

Nakonec jsem si salát potunil nějakou bílkovinou. Nene nic jsem neulovil. Ale využil jsem sušených larev potemníka – moučného červa. 

Tady mi jeden utíká….nééé toho nechám žít 🙂

Tentokráte s příchutí chilli. 

Lehce se zvedla a zlepšila chuť salátu, a také výživová hodnota je teď jinde. Přece jen má sušený hmyz cca 46% bílkovin. 

No a pak zase šup hrát si s nožema.

Odkaz na červíky najdete ZDE

Tak dobrou chuť přeju. Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář