Polní lopatka je jedním z neocenitelných nástrojů pro každého, kdo tráví čas v přírodě, ať už jde o táboření, bushcraft nebo zálesácké aktivity, a chce něco v přírodě vytvářet.

V dnešním článku se podíváme na jednu z populárních variant — polní lopatku Cold Steel

Tato lopatka nabízí skvělou kombinaci síly, odolnosti a multifunkčnosti, kterou ocení každý, kdo hledá spolehlivý nástroj do terénu.

Zde odkazy na recenze lopatky spade a glock

  • Délka: 498 mm
  • Hmotnost: 729 gramů
  • Síla plechu: 2 mm
  • Broušení: Na třech stranách
  • Materiál: Vysoce odolná ocel

Díky těmto parametrům je lopatka nejen skvělá pro kopání, ale i pro jiné práce, jako je sekání či štípání dřeva. Navíc je vybavena dvěma pojistnými šrouby, které zajišťují, že nástroj zůstane pevně na svém místě i při náročném používání.

Praktické použití v terénu

Polní lopatka Cold Steel byla navržena s ohledem na praktické využití v terénu. Její ostré hrany jsou dostatečně robustní na to, aby zvládly různé úkoly, jako je odsekávání menších větví nebo příprava dřeva na oheň.

Zajímavým detailem je tvarování lopatky, které umožňuje snadné použití při vykopávání, ale také při sešlápnutí nohou do tvrdšího terénu.

Je to něco mezi malým rýčem a sekero-mačetou.

Mezi námi, dala by se použít i na obranu. Odhodlaný výraz obličeje a v ruce nebezpečně vyhlížející lopatka, musí zákonitě odradit každého potenciálního útočníka. 

Malé nedostatky, které lze vylepšit

I když má lopatka Cold Steel spoustu skvělých vlastností, najdou se drobné detaily, které mohou některé uživatele zklamat.

Například stopy po obrábění na rukojeti nebo přechody mezi jednotlivými částmi lopatky, tedy mezi dřevěnou a kovovou částí, mohou být místy nedokonale opracovány. Nicméně, tyto drobné nedostatky se dají snadno vylepšit dodatečným opracováním — například omotáním kůže nebo duše z kola kolem rukojeti, což zlepší úchop a ochrání vaše ruce při používání.

Další drobnou vadou na kráse jsou méně kvalitní šrouby, které mohou při hloubení do tvrdší půdy překážet. Nicméně i tento problém lze snadno vyřešit drobnými úpravami.

Cena a dostupnost

Jednou z velkých výhod této polní lopatky je její cena. Na trhu jsou k dispozici dvě varianty: základní model bez pouzdra za cca 660,- Kč, a model s pouzdrem, který stojí o něco více. Pouzdro sice není nejkvalitnější, ale poskytuje základní ochranu nejen lopatce, ale i vám, aby nedošlo k nechtěným poraněním při manipulaci s nástrojem, třeba při nesení v batohu.

Pokud hledáte kvalitní, odolnou a funkční polní lopatku za rozumnou cenu, Cold Steel je rozhodně zajímavou volbou. Odkaz na tuto a další lopatky najdete v závěru článku.

Závěr 

Někdo může namítat, že za stejné peníze najdete v army shopech podobné lopaty, ale to už také není pravda. Najdou se, ale spíše budou stát víc peněz, a stav topůrka i samotné lopatky bude různý. Takže pokud nechcete riskovat, jděte do Cold Steel. Za dobré peníze máte novou a voňavou lopatku. 

U nás na zahradě je tato lopatka stále v zápřahu, a myslím, že budu muset pořídit ještě jednu do auta. 

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář