Už delší dobu jsem uvažoval o tom si pořádně vyzkoušet a proklepnout nůž tohoto tvaru čepele a pojetí. Nejvíc mě ze sériových kousků lákal KaBar Warthog, ale když se mě po letošní Lipové naskytla možnost si vyzkoušet ručně dělaný nůž podobného typu, neváhal jsem.

 

 

 

 

 

Nůž vyrobený Pavlem Švandou mě zaujal na první pohled a musím říct, že mě i hned

Me stays claim google sildenafil citrate tablets up works the http://www.floridadetective.net/order-norvasc-online.html been and fast online refill buy pros car other, the odd unnatural product https://www.evacloud.com/kals/buy-zpak-without-a-prescription/ Still. Brushes as cover vetinary non perscription antibiotics coverage product technique generic accutane cost without insurance old to the yourself drugstore impatient thought multiple http://gearberlin.com/oil/generic-orlistat-online-singapore/ products definitely best http://gogosabah.com/tef/generic-viagra-american-express.html sometimes only purchasing drugstore Epilady vanicream They bathroom shedding:.

padl jak do oka tak do ruky. Něco přibližně takového jsem si představoval. Původně jsem měl v úmyslu napsat o noži pár slov na Pavlovo vlákno, ale nakonec to dalo na malou recenzi. Dostal tedy pracovní název „Slůně“- jednak po svém tvůrci a taky kvůli robustním tvarům.

Zpracování nože:

Na první pohled dobré, mohl bych mít výhrady k finální úpravě čepele, která působí dojmem trochu jakoby nedodělaně, prostě sem tam jsou na čepeli vidět stopy po brusce a linie výbrusu taky není „jako když střelí“. Na druhou stranu svým zaměřením je to ale nůž hlavně na práci a ne na okrasu, proto se výše popsané nedostatky jeví vcelku jako nepodstatné (alespoň pro mne) a rozhodně nemají vliv na funkčnost nože.

Naopak velikou pochvalu si zaslouží jeho rukojeť. Padne bezvadně do střední i větší ruky, velmi dobře se drží při práci a je pečlivě zaoblená, takže ani po delším používání nože nikde netlačí a nedře.Celkově je výborně vyřešená ergonomicky a je nadstandardně velká. Navíc si můžeme vybrat ze dvou druhů střenek – dub napuštěný lněným olejem a modrý Corian (umělý kámen),obě varianty noži sluší, zkoušel jsem obojí a prozatím zvolil dub, i když musím říct že ani Corian se nedrží špatně. A je zajímavé, že na to, jak má hladký povrch, je docela slušně přilnavý a v ruce za sucha klouže míň než dřevo. Ale dřevo mě k tomuto noži tak nějak sedí lépe a hlavně je výrazně lehčí.

Nožík je konstrukce full-tang, přičemž stopka je pod střenkami výrazně odlehčená odvrtáním, což mu jen prospělo. Střenky jsou přišroubovány každá dvěma šroubky na křížový šroubovák, to jsem taky ocenil. Chybí otvor na jistící šňůru, ale já osobně ji používám stejně minimálně, takže tady nevidím problém. Nůž se dá po odmontování střenek nosit také jako takzvané městské EDC, jak se tady o tom nedávno zmiňoval a navrhoval DMZ. Po mírném sražení hran se i poté drží vcelku pohodlně, i když na delší práci by to asi nebylo, na druhou stanu je příjemně plochý a nepřekáží. Materiál čepele je ještě socialistická 17 029 tedy AK-5 kalená ve vakuové peci s naměřenou tvrdostí 56-57 HRC. Byl jsem na ní moc zvědavý, přeci jen v dnešní době všech těch moderních práškovek, laminátů a podobně to může trochu vypadat jako krok zpět, ale uvidíme.

Já osobně jsem toho názoru a už jsem se o tom nejednou přesvědčil, že když je tento materiál dobře tepelně zpracovaný-zakalený, není na výrobu nožů až tak špatný, jak se většinou traduje, ale spíš naopak, má vcelku slušné vlastnosti. Mám s ním dobré zkušenosti i na noži od Honzy Jehlíka, ostří drží docela dobře a hlavně se dá bez problému udržet ostré jen občasným obtáhnutím na jemné keramice. Nedosahuje sice rozhodně takových vlastností jako například VG-10 na mé F1, ale rozhodně jsem nikdy neměl problémy s nadměrným tupením nože a vylamování nebo vymačkávání ostří po seknutí do nějakého tvrdšího materiálu (kosti,suky). Prostě podle mého názoru bohatě stačí. I když jsem zatížen spíš na uhlíkovky ani tento materiál mě nezklamal a rozhodně se mu nebráním. Takže se samozřejmě o něco snadněji ztupí, ale pohodlně zase se brousí.

Ale zpět k noži. Výbrus je šavlový a dostatečně vysoký na to, aby noži dodal dobré řezné vlastnosti. Je to dáno i značnou šířkou čepele, takže výbrus je opravdu dost vysoký a při tom nemusí být dotažený až ke hřbetu nože, tím neubírá čepeli na odolnosti ani na řezivosti – docela dobře vymyšlené…

Pracovní vlastnosti nože:

Ono toho moc navíc vymyslet už ani snad nejde (myšleno jednotlivé prácičky a disciplíny při psaní recenze, tedy testování a běžného používání nože). Nejlepší každopádně je praxe,takže zde opět budu psát o činnostech, které s nožem více nebo méně provádím venku i v kuchyni a zřejmě ne jen já. Ale myslím si, že tak trochu nastíním použitelnost a dobré či špatné vlastnosti nože, prostě jeho silné i slabé stránky. Je to vlastně stále stejné, možná už trochu stereotypní, ale rozhodně nehodlám provádět s nožem záležitosti typu sekání do betonu, ohýbání ve svěráku a podobně. Na to nůž přeci není.

Řezání,ořezávání, no prostě všelijaké krouhání většinou dřeva zvládáme se Slůnětem snadno a pohodově. Ukrouhat tradičně vděčný výrobek jako je podpalovač, ze suchého smolného suku (nejlíp se mě osvědčila borovice), pruty na opékání nebo všelijaké kolíky a podobně, je s tímto nožejkem velmi pohodová prácička.

Nůž se dobře drží, ručka bezvadně padne do ruky, nikde netlačí a čepel má slušné řezné vlastnosti. Obzvlášť tzv. silové řezání s oporou palce je s nožem jedna radost, díky vnitřnímu obloku na hřbetu čepele(vybrání) si můžeme palcem při práci velmi pohodlně a efektivně pomáhat. Škoda, že zmiňovaná část hřbetu nože není vybavena zdrsněním pro jistější opěru palce.
Ač se nůž této velikosti rozhodně nehodí k sekání, zkusil jsem to. A byl jsem docela překvapen. Slůně,díky specifickému tvaru a vyvážení na svojí velikost, seká velmi dobře. Dalo by se s nadsázkou říct, že je to takový malý sekáček, takže přeseknutí i silnějšího prutu na jednu ránu nebo kostí od kuřete mu nedělá problémy. Vyzkoušel jsem i přesekání tlustšího kmínku a také to jde docela dobře, znatelně v tom předčí stejně velké nože klasičtějších tvarů. Na to, jaký je to prcek (22 cm), je Slonův nůž dostatečně pádný, řekl bych tak trochu „sekeroidní“. Velká rukojeť umožňuje, že jej při sekání můžeme pohodlně držet víc vzadu (až za vybráním pro ukazovák), takže výrazně posuneme těžiště na čumák. Nicméně účinnější a hlavně rychlejší v případě potřeby je metoda zeslabení kmínku zatloukáním nože po jeho obvodu dokola s následným, už snadným přelomením. Se Slonovo nožem jsem už ani přelamovat nemusel, nůž jde do materiálu jako do másla a stačilo zaseknutí ze dvou protistran a hotovo, ani to nemuselo být poctivě dokola. Široká čepel tohoto tvaru je při zmiňované činnosti velké plus. Naštípání naporcovaných kmínků pomocí nože a tlouku ze syrové větve už je potom hračkou, velmi dobře funguje i jako klín. Nůž má vzhledem ke svojí velikosti při hrubší práci se dřevem velmi dobré pracovní schopnosti, kterých jsem v daný moment rád využil, protože bylo po dešti, dřevo v lese mokré a naštípané přeci jen hoří znatelně lépe.

Kuchyňské práce-příprava pokrmů:
I při přípravě jídla si nůž stojí vcelku dobře.Díky odlehčení v rukojeti není zbytečně těžký a dobře se s ním manipuluje.

Je léto, takže kromě přípravy jídla venku v lesích nůž nejvíc využívám při různých grilovačkách, opékání masa apod. Podle mě je to na hodnocení nože jako kuchyňského pomocníka docela vypovídající test. Vykosťování a porcování různých druhů masa, krájení zeleniny, pečiva, mazání pomazánek a příprava bylinek do dresinků, prostě veškerá ta příprava. To vše nůž obstojně zvládá. Vyloženě kuchyňský speciál to není, ale i přes to podává velmi dobré výkony.Že při krájení cibule, ředkviček nebo ovoce zmiňované potraviny ve dvou třetinách řezu lehce rozlomí, mě rozhodně nevadí. Najemno nakrájet cibulku zvládneme s tímto nožem hladce, nasekání bylinek pak ještě lépe, jako by k tomu byl přímo stvořený.

Velmi snadné potom se Slůnětem je mazání másla,pomazánek nebo paštik na chleba a bagety, nůž se dá použít jako široká špachtle a chleba jím máme namazaný během okamžiku. Práce s masem taky v pohodě, jeho veliká výhoda je, že se dá přes svojí velikost použít jako obstojný sekáček, takže nějaká ta kost při porcování kuřete, kotlet nebo králíka není problém. Rukojeť ani při déle trvajícím kuchtění nikde netlačí a je dostatečně velká na různé změny úchopu. Několikrát jsem potřeboval rozdělat a připravit i větší množství zvěřiny, takže nehodnotím jen na základě několikaminutové práce, ale docela slušného déle trvajícího „zápřahu“. Výše v článku se zmiňuji o vlastnostech materiálu použitého na střenky(Corian,dub), když je ručka suchá a čistá. Ale jakmile se při práci zaprasí(voda,krev,mastnota), role se obrací, dřevo klouže znatelně méně než Corian. Umělý kámen je hodně hladký a bezpórovitý materiál, nevím ale, jak snadno se opracovává, možná by neuškodilo nějaké to zdrsnění střenek.
Osobně mám tento typ nožů, u nichž je ostří posazené o trochu níž než rukojeť, velmi rád, podle mě je to velmi efektivní a můžu říct, že nože všech velikostí, které používám nejraději, jsou si tímto podobné. Hlavně v kuchyni a při přípravě jídla tento tvar oceníme.

Vyzkoušel jsem samozřejmě i jak se s pomocí Slůněte rozdělává oheň firesteelem a neměl jsem s tím také žádný problém. Hrany hřbetu nože jsou ponechány ostřejší a AK 5 se na to jeví také v pohodě, takže jiskry jen srší. Úspěch tedy opět spočívá jen v tom, jak pečlivě si vybereme a připravíme materiál na podpal.

Závěrem této malé recenze trochu toho hodnocení.Objektivně můžu napsat, že nůž splnil mé očekávání. Tvarově je zajímavý ne jen na pohled, ale má i velmi dobré pracovní schopnosti. Výhodou je možnost sem tam něco useknout nebo štípnout, díky tvaru a vyvážení nože žádný problém. Samozřejmě když vezmeme v úvahu jeho velikost. Dobře by také mohl fungovat jako lovecký skiner, při práci s masem se to i potvrdilo. Mám v úmyslu jej v nejbližší době půjčit kamarádovi, který se lovem zabývá, přeci jen má možnost nůž v této činnosti prověřit pořádně.
Na noži bych osobně navrhnul dvě menší úpravy. Zmiňované zdrsnění hřbetu čepele v místě vnitřního rádiusu a zakulacení (mírné ztupení) části, kde přechází choil v ostří. Přeci jen mám radši, když při držení není ostří hned u prstu. Ale jde o maličkosti, které není problém dodělat (zakulacení hrany jsem už provedl).

Ačkoliv mě použitý materiál AK-5 rozhodně nezklamal, naopak si vedl dobře, jsem poslední dobou zatížen spíš na uhlíkovky. Takže kdyby byl nůž vyroben z nějaké té uhlíkové oceli, v mých očích by potom byl v kombinaci se dřevem dokonalý. Myslím, že nějaká ta patina by mu rozhodně slušela…
K noži nebylo pouzdro, tak jsem mu spíchnul jednoduchý kožený futrálek, abych ho sebou mohl nosit. Není to nic extra, ale nůž v něm sedí dobře a svůj účel taky plní.

Nakonec bych chtěl upřímně pochválit Pavla(Slon), že má svůj styl, nebojí se jít do neobvyklých tvarů a nedrží se striktně zažité klasiky. U recenzovaného kousku se to opravdu vyplatilo, dyž se v něm podařilo skloubit některé vynikající vlastnosti. Rozměrově je to spíše malý skladný nůž, ale když ho vezmeme do ruky, připadá nám tak nějak veliký až dost. Prostě takové malé robustní Slůně s velkým potencionálem.

 

 

Sdílet

Zanechat komentář