POPIS: Vytrvalá, vlnatě chlupatá bylina, až 60 cm dlouhá, s načervenalou lodyhou a dřevnatým, výběžkatým oddenkem. Krátce řapíkaté vstřícné listy jsou vejčité, celokrajné nebo nezřetelně vroubkované. Spodní jsou největší, k vrcholu se zmenšují. Drobné světle nachové květy shluklé v hlávky zakončují větvičky vidlanovité laty. Kvítky vyrůstají v paždí eliptických nebo oválných, na špičce fialových listenů. Kalich je trubkovitě zvonkovitý, pětizubý, koruna je krátce dvoupyská. Celá rostlina příjemně voní. – Kvete v červenci
a v srpnu.

VÝSKYT: Je hodně rozšířená v Evropě a v Asii. U nás se často vyskytuje na slunných stráních, na pasekách, ve světlých lesích, v křovinách apod.

UŽÍVANÁ ČÁST: Nať.

SBĚR A ÚPRAVA: Kvetoucí nať se v červenci nebo v srpnu seřezává blízko při zemi. Největší obsah silic má před polednem. Suší se ve stínu nebo při umělé teplotě ne vyšší než 40˚C. Droga je příjemně aromatická a má poněkud nahořklou chuť. Silné lodyhy je třeba z drogy odstranit.

ÚČINNÉ LÁTKY A PŮSOBENÍ: Nať obsahuje až 0,4 % silice, jejíž hlavní složkou je thymol, dále asi 8 % třísloviny a hořčiny.
Silici se připisuje zvlášť silný spasmolytický účinek při křečovitém kašli. Působí dezinfekčně, usnadňuje odkašlávání; působí protizánětlivě na sliznici a zvyšuje vyměšování žluče.

UŽITÍ: Vnitřně v nálevu dvakrát denně jeden šálek ( 1 čajová lžička řezané drogy na šálek vody ) při úporném a černém kašli a při onemocnění dýchacího ústrojí. Je regulátorem stolice, zvlášť při průjmech, používá se také při žaludeční nevůli a nechutenství. Zevně se používá k přípravě obkladů, sílících koupelí ( zvláště u slabších dětí ), k přípravě kloktadel užívaných při onemocněních krčních a při zánětech dásní, k přípravě obkladů na špatně se hojící rány a také při zánětlivém zduření žláz. Při kašli a rýmě příznivě působí inhalované páry.

POZNÁMKA: Dobromysl je také medonosnou rostlinou. Pro aromatickou vůni a kořenitou chuť
se užívá i jako koření. Z natě se destilací získává silice.

Informace o bylinkách jsou převzaty z různých odborných knížek.

Sdílet

1 komentář

  1. používám ho i při bolestech hlavy (prášky mi moc nepomáhají ) spolu s medem ho piji i při nachlazení smíchaný s meduňkou !!

Zanechat komentář