Plodnice 

V mladí miskovitá, později nepravidelně laločnatá, krátkou stopkou ke dřevu přirostlá, tmavě šedohnědá, až červenavě nachová, žilnatě zřasená, na vnější straně zrnitě drsná, šedá, za vlhka měkká, rosolovitá, za sucha silně chrupavčitá, 4 – 10 cm široká.

Výskyt

Po celý rok, zvláště pak v zimě a v časném jaru ve skupinách na mrtvých větvích bezu černého (Sambucus nigra) z 99%, vzácně i na jiných listnáčích; velmi hojné. Jedlé. Tato houba je ve východoasijské kuchyni používána a v Evropě známá pod jménem čínský smrž, ačkoliv se se smržem ani vzhledem, ani chutí nedá srovnávat a není s nimi příbuzná.

Účinky

Tuto houbu a její účinky na lidský organismus znali ve staré Číně již několik staletí před naším letopočtem. Používala se k léčbě očních, nosních a krčních zánětů a také hemoroidů, což později převzalo i západní léčitelství. Látky obsažené v plodnicích mají širokou paletu účinků na lidské zdraví. Pomáhají při problémech se zažíváním, bolestech břicha a žaludku. Snižují krevní tlak a působí proti kornatění cév, infarktu a trombóze, jelikož zabraňují shlukování krevních destiček. Ucho Jidášovo má díky přítomnosti antioxidantů a dalších látek schopnost celkově očišťovat organismus a stimulovat imunitu, příznivě působí i na psychiku. Posiluje tělo v období rekonvalescence po nemocích nebo jiné tělesné zátěži, například po porodu. Zlepšuje také kvalitu vlasů, nehtů a pleti.

Sdílet

Zanechat komentář