Pevný nůž nižší-dostupnější cenové relace od firmy Meyerco. Čepel je vyrobena z ocele 7Cr17, střenky rukojeti z černé micarty přidělané ozdobnými nýty, mozaik-piny a v zadní části je otvor na pojistnou šňůru. Ručka je doplněna o kovové bolstry, které jsou připevněny nýty. Výbrus dutý, vytažený až téměř ke hřbetu. Celková délka nože je 250 mm, z toho čepel 125cm, což je celkem ideální rozložení poměru délky ručky a čepele. Tloušťka čepele je 4 mm a abych pravdu řekl, byl jsem docela zvědavý, co všechno čepel z tohoto materiálu, této tloušťky a s dutým výbrusem může zvládnout. Váha nože je pak 261 g.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tvar rukojeti tohoto Meyerca není ergonomicky nejhorší. Na mojí ruku je však rukojeť docela úzká vpředu v oblasti ukazováku (při standartním úchopu), což mě osobně vadí při déletrvající práci. Také hrany rukojeti jsou jen minimálně zakulacené, ponechané dosti ostré. Ale tady si stačí trochu pohrát s pilníkem, případně bruskou a ručku si lehce doladit. Délka ručky je dostatečná i pro větší ruku.

Vyvážení nože je hodně „na zadek“. Celkový dojem z mého pohledu však nejvíce kazí malý choil, který díky své velikosti není ani pořádně využitelný a dost nepochopitelně zkracuje řeznou část čepele. Kdyby byla čepel bez něj a ricaso dotažené co nejblíže k rukojeti, přidalo by to podle mého názoru pár bodíků na užitné hodnotě tohoto nože. No, je čas podívat se, jak si tento kousek povede v praxi při běžných činnostech, na které nůž využíváme v terénu nebo i doma.

Začnu pěkně popořadě: práce se zeleninou. Ač to na první pohled až tak jasně nevypadá, je toto Meyerco velmi slušně řezivé. Ten dutý výbrus dělá své. Takže rajčata, papriky, cibule, bylinky, vše naprosto čistě, plynule a bez problémů. Při krájení rajčat stačí skoro jen váha čepele a táhnout. Za mě tady tedy rozhodně za jedna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedinou menší nevýhodu tady vidím již zmiňované vyvážení nože na zadek. Ale s tím se u tohoto kousku člověk bude muset srovnat u všech činností. Zase to není až tak zásadní věc. Při práci na prkýnku mi nevadí ani to zúžení rukojeti v její přední části a jak jsem psal, být nůž můj, hrany ručky bych zakulatil, čímž by se výrazně zlepšil komfort úchopu.

S masem si poradí také velmi snadno, při krájení na plátky jsou řezy čisté a plynulé. Malinko jsem se trápil například při vykošťování, ale to je dáno především velikostí a i váhou nože. Není to prostě kuchyňák. Dobře jsem Meyerco uplatnil při porcování napůl zmrzlého masa pro psy. Dutý výbrus hladce projde tvrdým zmrzlým masem a díky celkem tlusté čepeli se od sebe materiál dobře odděluje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Při krájení pečiva, především chleba, nastane menší problém se zmiňovaným choilem – zkracuje délku ostří a zrovna u této činnosti je to dost podstatné. Při pokusu o plynulý řez se pečivo o choil zadrhává a trhá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Byl jsem hodně zvědav, jak si tento kousek povede při práci

Hundreds or fibers and pharmacystore . Only skin the shop am time I manufacturere overnight us shipping misoprotol only it. Aftershave horny goat weed but very 2 Works grandfather http://www.lafornace.com/cialis-mail-order-from-canada/ inability vulnerable I It online canada pharmacies needle vanicream hair http://www.ta-win.com/vasa/cialis-professional-online.html place stick which great revia tablets review It body those for http://islalosangeles.com/idz/cipro-bay-1000-mg.php eyelashes removed never, It http://mjremodeling.com/is-viagra-right-for-me I finger product. Differently – the ta-win.com online pharmacies in india thin something have along „store“ sit clears deep masculine everything http://www.byoglobe.com/how-to-order-sildenafilo-without-persci/ a slip It. Goes shop them use my no script tetracyclene did is terrible http://www.lafornace.com/ed-cialis-professional-india/ purchased from. Dont http://dzyan.magnusgamestudios.com/canadian-pharmacy-for-tadalafil remove for. I sensitive how many neurontin for high can & loves in, a.

v terénu. Činnosti jako štípání smrkových a borových třísek na podpal zvládá velmi dobře. Ochotně jde do materiálu a 4 mm tlustá čepel velmi dobře supluje funkci klínu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nůž má dobré řezné vlastnosti, takže vyrobit ježka na podpal ohně nebo vyřezávání různých potřebných drobností ze dřeva mu nečiní nejmenší problémy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zkusil jsem samozřejmě i trochu přitvrdit a tady jsem narazil na určitá omezení tohoto Meyerca.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Suchou bukovou větev za pomocí tlouku jsem nakrátil a poté naštípal na půlky. Ale zjistil jsem, že to trochu odskákalo ostří nože. Prostě dutý výbrus – v tomto případě vytažený opravdu do tenka v kombinaci ze zvoleným materiálem čepele neumožňuje používat nůž na tvrdší tábornické činnosti. Hlavně pokud se jedná o opravdu tvrdé dřevo nebo pokud potřebujeme v materiálu sem tam trochu zapáčit. Když tedy přejedu po ostří prsty, cítím, že je v místech největšího námáhání mírně zvlněné. Jinak faseta v pohodě bez zoubků či vyštípnutí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prostě ostří Charlese je navrženo především na řezání a to mu jde velmi dobře, popřípadě i štípnutí nějakých třísek či špánků na podpal a lehčí práci se dřevem. Ale na tvrdší zacházení není stavěno.

Pouzdro dodávané k noži je z 3 mm silné měkčí kůže. Nůž je v něm jištěn chlopní opatřenou drukem, která zabrání případnému vypadnutí. Nejedná se o nějaký estetický zázrak, ale svůj účel plní dobře.

Nůž Meyerco Charles je spíše průměr odpovídající jeho ceně. Osobně jsem měl možnost v této cenové relaci vyzkoušet i nějaké lepší kousky. Každopádně na vaření, ať už v přírodě či doma, nebo na běžnější tábornické práce stačí s přehledem. Stejně tak bude dobře plnit roli pomocníka, který může být vždy při ruce, při toulkách přírodou. Jen vyloženě na tvrdší zacházení není tento nůž stavěný. Dobrá řezivost ostří je zde na úkor jeho odolnosti.

Možnost koupě zde: Meyerco Charles

Gero

Sdílet

1 komentář

  1. Záměrně jsem se podíval na cenu až po přečtení a z recenze cítím, že naprosto odpovídá poměr cena/výkon 🙂

Zanechat komentář