Surová kůže je nejsnáze vyrobitelný materiál v přírodních podmínkách a vlastně nám stačí jen to, co v přírodě nalezneme, ale dnes již jsme trošku lépe vybaveni či zhýčkaní a máme spoustu pomůcek.V této ukázce je použít postup používaný třeba indiány amerických plání, ale i kulturami dob dávno minulých na našem území.

Použita je vlastně jen indiánská škrabka dříve kovaná z hlavní pušek, dnes mnou ukována z péra trabanta a nůž a to je vše. Surová kůže má tu výhodu, že je tvrdá ale pružná, odolává po dlouhý čas vodě a lze z ní vyrobit mnoho předmětů, různých přepravních vaků ,pouzder, řemení na koně, podrážek bot, opasků atd. Oproti klasicky vydělané kůži nám dobře a mnohdy ještě lépe poslouží kůže i z uhynulých kusů, netřeba zachovat srst. Postup, z nalezeného či uloveného kusu stáhneme kůži, posléze jí napneme na rám stačí z větví, či co nalezneme, u větších kůží lze rovnou přikolíkovat na zem.

Nadchází fáze mízdření-odstranění blan a zbytků kůže z vnitřní strany kůže. Lze použít velkou řadu předmětů. Kus kamene, žebro jelena, bisona, kost, kosu, nůž či jako v ukázkách indiánskou škrabku. Po pečlivém odstranění těchto zbytků je třeba zbavit se srsti. Je také vícero způsobů, položit do potoka a počkat až srst začne sama odpadávat, srst vytloukat či trhat, nechat kůži zahnít a srst začne slézat či mnou použitý způsob a to dát kůži do nádoby s popelem z ohniště, zalít vodou, promíchat a čekat. Záleží na teplotě a ročním období. V tomto čase cca 14 dní.

Poté kůži vyndat a tou samou škrabkou či alternativou sundat srst, někdy je třeba měnit směr vedení škrabky či si dopomoci škubáním, záleží z čeho je kůže. Potom se kůže vypne do rámu a pomalu suší, čím rychleji, tím větší deformace a smršťování. Záleží také na počasí a ročním období, cca 3 dny až týden. Pak je kůže připravena k výrobě předmětů. Musí se ale před prací opět namočit. Doba záleží na tom co z ní chceme dělat od několika 10tek minut až po několik hodin, po zhotovení pouzdra či jiných věcí se musí nechat opět dosušit. Sešívat lze také kdečím vlákny kopřivy, lýkem, šlachou, samotnými proužky surové kůže atd. Pro ukázku jsem ušil pouzdro na nůž, zde je však použita normální sedlářská nit a hřeb na dírky na šití potřebné. Mízdření

005

Namáčení

008

Zbavení srsti

004

Škrabka

018

Napnutí kůže do rámu

002

Kůže po usušení

001

Řezání kůže

002 (1)

Hotové pouzdro

010

Kůži jak jsem psal v úvodu lze použít k mnoha věcem třeba i k opravě výstroje, krosnička a její spoje pomocí surové kůže

011

Recenzi napsal Vladimír Drnec (Bulis), tímto mu moc děkujeme za možnost zveřejnění a zde je odkaz na jeho stránky kde prezentuje svoji výrobu nožů, Bulis nože.

Vstup do BUSHCRAFT shopu

Sdílet

1 komentář

  1. Zdravím, zajímalo by mě jeslti je možno někde koupit už připravenou surovku na pouzdro na nůž. Strašně se mi líbí její vzhled, ale bohužel nemám jak v paneláku tohle vyrobit ikdybych dokázal celou kůži sehnat.

    Díky.

Zanechat komentář