Vzhledem k tomu, že se sám pokouším o řemeslo zvané nožířina, jsem na cestách obzvlášť všímavý, když vidím domorodce při práci s noži a musím se přiznat, že doslova vyhledávám místní řemeslníky a snažím se dopátrat, jakým způsobem zpracovávají ocel oni, někdy i koupit jejich výrobky a dovézt si je domů, to se ovšem nesmím vracet přes Čínu, tam je téměř jistota, že vám nože na nějakém nádraží při rentgenování zavazadel odeberou, což se mi už nejednou stalo a dále to již zkoušet nehodlám.

Dnes bych chtěl představit pár nožů, tak jak je dělají domorodci v Severním Vietnamu, jedná se především o nože Hmongů, což je etnikum obývající nejvýše položené horské oblasti v povodí Rudé řeky, ale nejen jí, jedná se tedy o západ severního Vietnamu, na východě, kde se řeka vlévá do Tonkinského zálivu, tedy v její hodně široké deltě, je nenajdete, protože tato oblast je téměř výhradně rovinatá.
Domorodci samozřejmě nemají pro své nože žádné jiné materiály, než jsou ty běžně dostupné a tak téměř výhradně používají k výrobě pružinovku, protože listová pera z různých automobilů jsou k sehnání všude na světě, nože jsou tedy kované, neb jak jinak lze rozumným způsobem zpracovat listové pero? Kalí se ve vodě, pružinovka totiž snese při kalení opravdu hodně a oni nejsou na technologické postupy nijak cimprlich.

Nečekejte žádné ladění detailů, nože na trnu mívají trn hodně tenký a jeho ohnutí při páčení, není tak velkou výjimkou, žádné slícování střenek u fulltangů, nůž je dělán tak, aby byl co nejdříve hotov, nakonec pokud střenka někde odstává, nebo přesahuje, na funkci to zas tak velký vliv nemá, na střenky se používá dřevo jaké je právě po ruce, nebo roh vodního buvola, nýty jsou většinou mosazné, do střenek roznýtované, což má často za následek její prasknutí. Jestli jsou nože pro nás něčím výjimečné, tak jsou to jejich pouzdra. Jsou téměř výhradně dřevěné, dvě půlky vydlabaného dřeva k sobě navzájem přidrátované, nebo dnes již častěji spojené svařeným plastovým kroužkem či páskou.

Nůž se nosí zavěšený na kanici přes rameno.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Nákup nože v hmongské vesnici.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Hmongové z oblasti Mù Cang Chải se svými noži.

4

3

Nůž používaný na porcování ovaru tamtéž.

5

Hmongské děvče pracující s nožem v horách na Vietnamsko-Čínském pomezí.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

Ulice v Hanoji vyhrazená nožům a podobným výrobkům.

7

6

Autor je zároveň nožířem  Seldžuk – nůž do přírody

Kontakt – mudzahedin@volny.cz

bushcraftshop_button

Sdílet

Zanechat komentář