Před časem se ke mě dostala tahle kapesní sekera miniaturních rozměrů, z počátku jsem k ní moc důvěry neměl, ale postupem času se opět potvrdilo pravidlo, že Švédové umí dělat funkční nástroje do lesa a jsou v tom dobří.

Co mě překvapilo, tak sekera byla dodána v pěkné dárkové krabičce z recyklovaného papíru a součást dodávky byl i kožený kryt ostří s vychytaným systémem utahování. Čepel je vyrobena z uhlíkové oceli, která je několikrát přehýbaná pro lepší odolnost a pevnost. Sekery jsou vyráběny tradičními metodami od roku 1697. Během testování jsem nebyl nucen ani jednou ostřit čepel, stále si držela jedovatou ostrost, což poukazuje na výborné tepelné zpracování a výběr materiálu. Topůrko je vyráběna z dřeva Hickory, ze kterého se mimochodem vyrábí také Dlouhé luky, vyznačuje se vysokou pevností a pružností.

Parametry:

  • Délka topora: 235 mm
  • Hmotnost: 500 g
  • Toporo: Hickory Shaft

Srovnání velikostí

Sekera Hultafors Trekking Axe Mini

Fiskars X7

GransforsBruk Small Forrest axe

IMG_4777

Po vybalení

adad

Nošení

Sekera je tak malá, že se dá doslova nosit v kapse, ale jelikož výrobce dodal skvělé pouzdro ,které je vybaveno i okem na opasek, proč nevyužít tuto možnost, já jsem ji však nosil nejčastěji v batohu, ale když byla na opasku, nezavazela, nevypadla ani neprováděla žádné lumpárny, které by bránili v pohybu 🙂IMG_4535

Využití

Sekeru jsem chtěl vyzkoušet na všechny činnosti, ve kterých by mohla být použita, krájel jsem s ní potraviny, sýry, zeleninu, uzeniny i pečivo. Vše zvládla díky své dobré geometrii ostří a výbornému konvexnímu výbrusu bez problému.

Geometrie ostří je srovnatelná s konkurenční GransforBruk 🙂

Zelenina

Sekání

Se sekání jsem měl asi největší obavy vzhledem k malé délce topora, nicméně mě sekera zase překvapila a sekací výkon je docela solidní, i když se trošku víc nadřete než s větší sekerou, ale odměnou je skladnost a kapesní rozměry.

Kmen průměru cca 15-18cm jsem sekal asi 4-5 minut, což si myslím, je dobrá výkonnost nástroje.

IMG_4539IMG_4538IMG_4536

Srovnání stejného počtu záseků s Malou Lesnickou sekerou od Gransfors.

IMG_4541

Štípání

Štípání je logicky další neodmyslitelná činnost, kterou sekera musí umět vykonat, vzhledem ke srovnatelné geometrii ostří jako sekera Gransfors limitovalo testovanou sekeru opět pouze délka topora, což jsem eliminoval použitím tlouku a díky tomu jsem dokázal naštípat i mnohem větší polena. Pokud ovšem máme dřevo, které není moc sukovité, zvládneme to i klasickým způsobem, který všichni známe.

Srovnání rozvornosti dřeva vleco Gransfors vpravo Hultafors.

IMG_4778IMG_4779

Drobnější práce

Jak již bylo řečeno výše, sekera je díky svým rozměrům velice obratná a drobné práce ji nedělají problémy, zkoušel jsem výrobu podpalovače a lehké vyřezávání, stanové kolíky a mnoho dalších věcí, nikde jsem nenarazil na větší problémy a dokázal bych si zvyknout na tento způsob práce.IMG_4537IMG_4540IMG_4599

Srovnání záseku Gransfors vs. Hultafors

IMG_4768IMG_4773

Závěr

Tato sekera uspokojí 95% zákazníků, nikde nic nepřebývá ani nechybí, funguje spolehlivě a je výkonná, myslím, že je ideální pro ty, kteří chodí ven na pohodičku, stačí na postavení přístřešku ,vyrobení kolíků na připevnění celty, udělá dřevo na zatopení a zajistí i podpalovač a nakrájí buřty a zeleninu na oheň, nebo guláš. Vejde se opravdu kamkoliv, což je další nesporná výhoda hlavně pro ty, co rádi chodí „na lehko“.

Pro vyznavače větších seker doporučuji, porozhlédnout se také po dalších modelech seker Hultafors, srovnání ceny versus výkonu jsou to dle mých poznatků jedny z TOP seker na trhu.

Díky za přečtení, případně Vaše dotazy, Rada

bushcraftshop

Sdílet

3 komentářů

  1. Pěkný kousky.
    Já si vyrobil vlastně napodobeninu, aniž bych o takhle malejch a šikovnejch sekerkách v prodeji někdy dřív něco slyšel.
    Jde o dneska již zastaralou hasičskou sekeru, s uříznutým zadním špičákem. Obroušenou a oleštěnou pomocí flexy a finálně pásovou bruskou. Úplně stejně jsem zkrátil i originální pouzdro, kde jsem část kryjící špic, využil jako kryt „zatloukacího“ čela sekery a sešil režnou nití, přeloženou na 4x.
    Topůrko jsem zahodil, bylo už dost sešlý a místo něj použil větev z ořechu, kterej před několika lety porazil tchán. „Mám těch větví na půdě ještě asi 30“ – asi prozíravost – topůrko drží stejně jako u originální sekery, pomocí železných pásků a prostrčenýho nýtu.

    Celkově je sekera cca o polovinu lehčí než původní a ostří je taky opravdu jedovatý. Jen pouzdro má nedostatky, plandá a plácá mě po stehně, hasiči tohle asi neřešily. Předělám ještě úchyt. „někdy“
    Pokud ji nepřejede buldozer, tank, nebo nepotká blbce, tak mě určitě přežije.

  2. Pokud je sekera do ostra tak může krájet chleba, což o to. Já radši doporučuju než malou sekeru, vyzkoušet mačetu Fiskars. Většinou se pak ukáže, že je lepší vzít na řezání výsuvnou pilku, na sekání dřeva stačí mačeta neb větší nůž+tlouk. Až na delší táboření a kempování beru sekeru. Já osobně oceňuju např.u Fiskars slušné textilní pouzdro a lehčí a delší plastové topůrko, které dá i malé sekyře sílu a vydrží opravdu hodně.

  3. Nic proti Fiskars. Je to jistě kvalitní a funguje to. Ideální pro člověka který nechce nic řešit a jen sekat. Ale pokud chcete věc která má své osobité kouzlo, nástroj který prošel několika lidem rukama a o který se sice budete muset starat ale vybudujete si k němu vztah, potom si kupte švédskou sekeru. Četl jsem na jednom webu článek o sekerách a jedna věta mi mluví z duše: Fiskars je typický naprosto neosobní produkt moderní masové výroby.

Zanechat komentář