Dnes se nám dostal do rukou gelový vařič americké firmy UTILITY FLAME, který bychom Vám rádi představili a ukázali co vše tato sympatická věc umí. Na první pohled se jedná o zajímavě řešený gelový vařič, ne ovšem v plechovce nýbrž v pevném plastovém sáčku který při svých rozměrech 14 x 14 cm a tloušťce cca 5 mm pohodlně vložíte do batohu nebo kapsy u kalhot. Součástí balení je také závětří, které lze použít jako nouzový vařič  a na který lze položit také hrnek nebo nádobí, ve kterém budete chtít ohřát vodu nebo cokoliv jiného. Celá tato sada Váží cca 180g a gel v tomto balení by měl vydržet hořet cca 120 minut. OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jeho použití je poměrně dost variabilní, ze stránek výrobce uvádí např.:

  • uvaření vody na čaj, kávu, polévku…
  • sušení oblečení v nouzových situacích
  • použití jako podpalovač pro rozdělání ohně
  • použitelnost v jakémkoliv prostředí a povětrnostních podmínkách

Dále výrobce uvádí:

  • gel není toxický a rozpouští se i ve vodě
  • je bez zápachu
  • není vybušný
  • je možné jej bezpečně převážet v letadle a také posílat poštou

Rozhodli jsme se tedy otestovat gel v našich podmínkách a podrobit jej několika základním testům.

1) Hořlavost

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Výrobce udává, že gel je velmi dobře hořlavý, nám se jej bohužel nepodařilo zapálit firesteelem (škrkadlem), což náš u produktu, který by měl být používán jako nouzový podpalovač dost překvapilo. Pravděpodobně to bude daň za možnost přepravy gelu v letadla a posílání poštou. Pokusili jsme se gel zapálit zapalovačem, ale i tady to byl poměrně složitý úkol, nakonec se podařilo a gel vzplanul téměř bezbarvým plamenem.

+ gel i během hoření není cítit

gel nelze zapálit křesadlem

nelze jej použít jako nouzový podpalovač (od toho očekávám snadné vzplanutí pomocí jisker)

2) Vaření

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA Když se nám podařilo gel zapálit rozhodl jsem se uvařit kafé, cca 2dcl vody jsem umístil na závětří (provizorní vařič) a stopoval jsem čas. Podle výrobce by toto množství mělo vařit za cca 16 minut. Bohužel ani po 20ti minutách voda nejevila známky varu, dokonce si troufám říct, že nebyla ani dost teplá. Tím pádem musím říct, že ani tímto testem tento výrobek neprošel.

+ nezanechává stopy na nádobí (nečerní)

 na hrnek čaje si počkáte dobrých 30 minut

3) Nouzové situace / usušení mokrého dřevo / použití ve větrném prostředí

Po pokusu s vařením jsem již neměl sílu dále gel testovat a musím konstatovat, že na trhu najdeme řadu zajímavějších variant. Původně sympatická podoba tohoto výrobku je pravděpodobně jedinou výhodou. Funkčností je ovšem absolutně nevyhovující jakýmkoliv potřebám, které bych od něj očekával.

Video z testování:

Naším testem produkt UTILITY FLAME neprošel!

Autor: Tomáš Böser

Vstup do BUSHCRAFT shopu

Sdílet

1 komentář

  1. Tento gel je zřejmě na lihové bázi. Proto nesmrdí, nečoudí, ale taky ho*no hřeje. Tyto super/hyper pasty a gely se hodí evidentě na 2 věci: hádejte na jaké:-)?.

Zanechat komentář