Začneme tím, že si najdeme živou borovici a porozhlédneme se po okolí jestli někde není kořen. Pokud se nacházíte v borovicovém lese tak máte již skoro vyhráno. Pokud ne, je potřeba hledat ztrouchnivělý zbytek kořene. Ten vykopneme ze země a postupně odlupujeme strouchnivělou část. Je dobré přičichnou ke kořeni a pokud cítíte pryskyřici (smůlu) tak jste našli správný kořen. Postupným odlupováním se dostanete k tvrdému dřevu, který má v sobě opravdu hooodně pryskyřice. Můžete do toho místa klepnout nožem a uslyšíte ťuknutí, tam kde je pryskyřice tak je to opravdu tvrdé. Teď stačí nožem naškrábat to tvrdé dřevo. No pak už můžeme vytáhnout firesteel a podpálit naškrábané hoblinky. Pozor ihned to chytne. Je dobré mít nachystané drobné suché dříví a ihned přikládat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autor: Tomáš Böser

Vstup do BUSHCRAFT shopu

Sdílet

4 komentářů

  1. Vypadá to velice dobře. Ovšem to vypadalo i když jsem četl o „hořlavosti březové kůry i za vlhka“ 😀 Bohužel nemít lihovou tabletu, byl jsem nahraný. Tak jsem zvědav na tohle 🙂

    • Březová kůre a borovice jsou dvě přírodní top věci na rozdělání ohně. Ale stále platí, že je důležitá pořádná příprava třísek a další droboti, na podpálení. Není problém oheň rozdělat, ale udržet.Čím lepší příprava, tím lepší výsledek.

  2. Zcela souhlasím se zprávamí Krakena – rozdává moudrosti plnými hrstmi,ovšem dnešní mladíci, zvyklí mačkat na automaty ( např. PC) si je často neumějí převzít.
    Že bříza hoří, to slyšel snad každý, ale připravit jí pro to podmínky – to se zdá divné….
    Cesta je : ce nejjemnější a suchý material. Netratit energii odpařováním vody.
    Slunce všem. +F+

  3. Návod pěknej ale to už mi přijde snažší najít na stromě zranění ze kterýho teče smůla a tou posypat jakejkoliv troud

Zanechat komentář