Spoustu let používám vařič Coleman F1 Lite, nejlehčí a nejvýkonnější vařič na trhu. Mohu říci, že k plné spokojenosti. Protože ho mám už dost dlouho, začal jsem pokukovat po něčem jiné, ale spíše z jakési „rozmařilosti“, než ze skutečné potřeby. Na Optimusu mě zaujala jeho sklopná hlavice, která umožňovala zvláštní uložení vařiče pod dno bombičky. Vše je patrné z přiložených obrázků a z videa.

Vařič Optimus Crux váží 83 gramů, výkon uvádí výrobce 3000 W, jeden litr vody přivede k varu okolo 3,5 min. (opěr dle výrobce). Údaje o době vaření, stejně tak o spotřebě plynu je třeba vždy vyzkoušet, záleží vždy na vnějších podnínkách testů, ovlivňuje to okolní teplota a to platí hlavně pro bombu, což si většina uživatelů neuvědomuje, vítr, používání pokličky, teplota vody v nádobě před započetím testu, materiál nádoby….Proto je třeba, aby si každý uživatel vyzkoušel vaření sám a dle toho si udělal obrázek  o produktu. Shrnuto – údaje, uváděné od výrobce je pouze ORIENTAČNÍ. Pokud si vařič vyzkoušíte sami za různých podmínek, zabráníte tak třeba tomu, že vám uprostřed treku dojde plyn, protože jste spoléhali JEN na údaj výrobce. To je taková drobná, ale často opomíjená rada z praxe.

Jinak k používání vařiče – po vyjmutí ze speciálního obalu, díky kterému je vařič uložen v dutině dna bombičky, je nutné odklopit hlavici o cca 90 stupňů, ta zapadne do svislé polohy a zároveň zaklapne pojišťovací kroužek, který je nutno při skládání zpět zatlačit směrem dolů. Odklopí se tři ramena hořáku a ostatní manipulace je už stejná, jako u jiných vařičů, pouze je ještě nutné před puštěním plynu vyklopit držátko ventilu (zelený drát). Vařič se šroubuje na bombičky, je třeba opatrné manipulace, aby nedošlo k poškození závitu. Vařič je možno zapálit pomocí zápalky, zapalovače (doporučuji ten, který má takový prodloužený krk, možná je to na plyn nebo na dýmky, nepřipálíte si tak prsty), nebo firesteelem, což je sice frajeřinka, která vás ale stojí pokaždé trošku plynu navíc. Po vychladnutí se vařič složí opačným postupem a může se pokračovat v putování.005 006 007 008 009 010 011 012 013

Koupit v BUSHCRAFTshopu

Sdílet

Zanechat komentář