Kdo z Vás již má nějaké zkušenosti s rozděláváním ohně pomocí Bowdrillu tak mi dá jistě za pravdu, že je to makačka a je potřeba si vše dobře připravit. Já jsem si vždy vše dobře nachystal, ale již jsem nevěnoval takovou pozornost přítlačnému dřívku. A to byl sem tam kámen úrazu. Přítlačné dřívko je taktéž důležité jako každá součást vrtací soustavy. Proto je opravdu výhodné mít vodící důlek přímo ve střence nože, který máte vždy při sobě a nemusíte tedy řešit jaké dřevo použít atd.

Pár výrobců nožů má tento vodící důlek ve střence již udělaný. Mezi tyto výrobce se zejména řadí firmy Esee a Tops. U Esee to má přímo model 5, měl jsem možnost to vyzkoušet a časem se materiál střenek v tomto případě micarta opotřebuje a začne se pálit. Důlek není z výroby dostatečně hluboký a vrták vyjíždí ven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Proto mě zaujal nápad mého kamaráda Honzy, který je v rozdělávání ohně pomocí Bowdrillu (i ostatních metod tření) velkým profesionálem a nechal si vyrobit nůž od jednoho místního nožíře kde provrtal v tomto případě střenky z G10 a také navrtal přímo ocel nože. Vrták je perfektně veden v důlku a nedochází k jeho vylítnutí tak jak tomu je  v případě důlku u nože esee 5 z výroby. Vyhodou je, že žádný materiál se neopotřebovává a také nepálí.

Mě to tedy nedalo a tak jsem navrtal přímo do oceli nůž Esee 3 (ocel 1095, šla vrtat velice dobře), která má na střenkách také micartu. Zaleštil jsem důlek a hůrá to zkoušet. Musím říct, že mě to opravdu mile překvapilo, velice pohodlně se nůž drží a přitlačuje na vrták.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJe více možností jak nůž držet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAU Esse 3 se nabízela ještě jedna menší úprava. Protože výrobce zaobluje veškeré hrany a tak není možné hranou nože škrtat o firesteel tak jsem na konci nože, kde je rozbíječ skla (hrot) zbrousil hranu. Teď je možné koncem nože škrtnout o firesteel a rozdělat takto oheň. Já totiž moc s sebou nenosím plíšek, který je určený ke škrtání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAA protože důlek jsem měl vyzkoušený již v micartě a na oceli 1095 tak jsem zašel ještě dál a vyvrtal důlek do nože z D2 (velice tvrdá ocel se nechala chvíli přemlouvat, ale za stálého chlazení a pomalého posuvu do materiálu to nakonec šlo) a střenek z G10. Opět se nůž při tlačení vrtáku do destičky skvěle drží a nedochází k jeho vylítnutí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAI tento nůž se velice dobře drží jak s pouzdrem tak bez něj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPokud někdo rozdělává oheň pomocí Bowdrillu tak si myslím, že mu to může hodně pomoci a ušetřit dost sil.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bushcraftshop_button

Sdílet

Zanechat komentář