K natočení tohoto videa mi donutila celkem zpočátku zajímavá debata na nožířském webu, která se začala „zvrhávat“ k obhajování různých skupin, které chodí do přírody, využívají přírodu, ctí přírodní zákony atd…..Chtěl jsem ve smířlivém tónu sdělit, že není nutné vést nesmyslné rozepře „kdo je kdo“, ale zamyslet se trošku nad tím, že vlastně všichni fandové tohoto „zeleného chrámu“, kterého kvapem ubývá, jsme tak trošku na jedné lodi….

Sdílet

7 komentářů

  1. Slamák Jihlava 30.1.2015 v 7.13

    Ahoj Milane,
    nechci psát o tom kdo je kdo protože mám v podobný názor jako ty.
    Mě zaujala tvoje věta o gore-texu a podvodu století. Používám armádní gore-tex a nikdy jsem o tom vlastně nepřemýšlel, pravda bude asi někde na půl cestě. V chladném počasí je vlastně membrána poslední a nejchladnější vrstvou kde se pára ve styku se studenou vrstvou s největší pravděpodobností srazí ve vodu, samozřejmě zevnitř.
    Ahoj Slamák

    • Já mám ke Goretexu téměř mateřský vztah, zažil jsem jeho objevení, vzestupy a úžasnost, posléze jeho zpochybňování i pády….Jak správně píšeš – pravda je někde uprostřed. Po (ne letech, ale desetiletích) používání různých Goretexových vychytávek a součástí výbavy mohu za sebe prohlásit – Goretex v botách – ano, ALE je třeba věnovat pozornost a ošetřování a impregnaci i základnímu materiálu bot – kůži nebo kombinaci Cordury a semiše, v krátkosti – IMPREGNOVAT, impregnovat, impr…..I ten nejkvalitnější Goretex se jednou překlesá a zanese nečistotami(na počátku používání membrány zaručovala společnost Gore nepromokavost mambrány na cca 300 km chůze, nevím, jak je to dnes, ale asi to o moc více nebude). Goretex na oděvy – jak kdy ….lovci, rybáři, vlekaři -určitě ano, pokud nevydávají energii na pohyb, tak je to v pohodě, pokud dáte na záda dvacetikilový batoh a jdete deset hodin v dešti, tak jste „durch“ a kdo tvrdí že ne, tak buď kecá nebo je přírodní úkaz. Tečka.Vztah Goretexu a chladu jsem nezkoumal, ale je možné, že to funguje tak, jak píšeš.Goretex na stanech – drahá zbytečnost, stejně tak na různých přístřešcích a pláštěnkách – stačí polyester se zátěrem, poslouží stejně, je lehčí a levnější…Jak by řekl klasik – ještě nikdo nevynalezl tkaninu, která by byla nepromokavá jako igelit a dýchala jako rybářská síť..To je můj názor a zkušenost s Goretexem, asi tím naštvu hromadu oponentů, ale už jsem si zvyknul…

      • Když je tu řeč o impregnaci, nezkoušel někdo nano?
        Dá se tu koupit NanoConcept a LTPProtect.

  2. Já teda na Gore-tex dopustit nedám. V porovnání se zátěrem gumou,nebo igelitem je rozhodně prodyšnější. Není to prodyšné jako normální látka, ale to ani výrobce neuvádí. Zátěr silný déšť vzdá rozhodně rychleji. Při pohybu je ale skvělý deštník a to i v v docela silném větru. Pod tím se rozhodně nazapotíte a kryje z části i batoh. Navíc se dá deštník využít na spoustu dalších věcí.
    Skvělé jsou německé trekové deštníky Euroschirm.
    Co se kiltu týká – https://www.youtube.com/watch?v=20UtEnyl7CI

    • Milan Matějka 2.2.2015 v 19.30

      Možná, že je GoreTex o něco prodyšnější, než zátěry, ale je mnohem dražší, a zase není o tolik lepší, když si představím, kolik by stálo pončo z goráče….Ve vyšších horách používám pončo Tatonka, už mám druhé za cca 18 let. Není to úplný ideál, ale kryje to i batoh a pokud se pod to nenavléknu, tak se v tom i dá chodit. Kdo má tendenci se potit, zapotí se pod čímkoliv. V Karpatech chodím většinou s cca dvaceti kily na zádech a pončo přece jen větrá, není připlesklé na zádech, pod popruhy atd…jako bunda.Pouze se musí myslet na to, že voda teče dolů a mít tak kvalitní návleky, aby voda nakonec neskončila v botách (goretexových:), protože i do hrnce nateče vrchem:). Jediný problém nastává třeba při průchodu kosodřevinou nebo při lezení ve sklanatém terénu, tam jde obzvláště o hubu (přišlápnutí ponča při lezení do strmého svahu.
      Můj vztah k deštníku je vyjádřen zde:https://www.youtube.com/watch?v=FQWVjYCbSeA

  3. Já používám model swing liteflex, což je ten nejlehčí. O tom ani nevíte, že ho máte v ruce. Výborné je též pouzdro s popruhem, takže na jeden den v létě, nebo na nějaký výpad z tábora v horách, vezmu jen ledvinu, čutoru a deštník na záda, která se pak nepotí. V pohodě jsem s ním přečkal i krupobití v horách. Také ho používám jako závětří, a střechu ke žďáráku. A čtení mapy v dešti je s deštníkem k nezaplacení. Ten vysouvací model mi přijde až moc velký, ale nezkoušel jsem ho.
    P.S. Poutko na špici se dá využít pro zavěšení deštníku coby přístřešku.

Zanechat komentář