V době moderních vařičů je toto již trošku archaické, ale veselé a poměrně praktické. Kuksa je vykována z titanu a nožky jsou nerezové, nejlepších výsledků při vaření dosahuje z tekutým lihem doba do varu cca 1,4 l 14 min. Ale topit lze dřevěným uhlím, klacíky, tukem zabaleným do tkaniny, alkoholem a vlastně vším co lze k pálení použít. Po omytí je kuksu možno použít k jejímu původnímu účelu a to k pití či jako nádobu na pokrm.

012 014 020 025Kuksa a její nožky mají výhodu v tom, že lze postavit na jakýkoliv terén a i při delším vaření teplota kuksy nestoupne na tolik, aby něco podpálila.

037 041 053 058Pečení je radost.

056 061A nakonec si na to posvítíme. Pro dlouhodobější svit a tlumič plamene lze použít více věcí třeba víčko od plechovky.

Kuksu a článek vytvořil Bulis.

Sdílet

1 komentář

  1. Tomáši,děkuji za přepsání a sesunýrování mého příspěvku.Ač tato titanová verze je dražší, kuksu si lze vykovat z kde čeho,pokut se člověk o ní chce více starat postačí kus oceli nalezené třeba právě při toulkách přírodou,kus zlomené pružnice z osobního auta či kus nerezu který se dá dnes sehnat za zlomek ceny titanu .To je jen aby nevznikla představa poměrně drahé záležitosti jak sleduji debatu ,dokonce není potřeba ani kovářské náčiný postačí ruce,kus tvrdého dřeva kleště a půlkulaté kladívko+cca 2 pytlíky dřevěného uhlí a čas.

Zanechat komentář