Tuhle věcičku jsem dostal na vyzkoušení (zatím) od nožíře Vojty Deštěnského. Prvně jsem (budeme tomu říkat sekáč) měl v ruce na pražské výstavě v prosinci. Vracel jsem se k němu mnohokráte (což je u mne vzhledem na „specializaci“ na menší nože neobvyklé). Nakonec jsem se s Vojtou domluvil a dostal se mi do ruky druhý kousek. Zvykáme si na sebe v posledních dnech, které trávím v lese. Na videích jsou krátké poznatky a pocity z užívání tohoto nástroje.

materiál čepele – pružinová ocel 14 260, délka čepele – 180 mm, tl. – 5 mm, dutý výbrus, ručka z texitu, délka – 130 mm, váha nástroje – 440 gramů

DSC00079DSC00081DSC00082DSC00085

bushcraftshop_button

Sdílet

6 komentářů

  1. Ten nástroj se mi líbí vzhledově. Bohužel mi připadá nepraktický. Alespoň na tom videu to vypadá jako nic moc na sekání a nic moc na řezání.
    Domnívám se že v porovnání s celou řadou nožů a mačet co tu byly představeny je to slabota.

  2. Milan Matějka 2.4.2015 v 14.57

    Všimnul jsem si z reakce na některé moje příspěvky,že se naše názory (a asi i zkušenosti)většinou liší. To je přirozené, tak to má být. U této poslední kritiky mi malinko zarazil rychlý úsudek (spíše „odsudek“:-) něčeho, co si neměl v ruce a tedy to sám nevyzkoušel. Třeba je chyba ve mně a já neumí správně řezat a sekat, tedy ani předvádět tyto nástroje. Asi budu muset navštívit nějaký kurz, aby mi to tam naučili, jak to dělat správně, popř. přestat točit videa, abych se neztrapňoval před těmi, kteří do toho vidí daleko více, než já:-):-):-) Jinak, nic ve zlém:-)

  3. Tak to vůbec nebylo myšleno. Vaše videa mám rád a lecos sem si na jejich základě pořídil. Většinou reaguji jen když mám jiný názor, což zas není na moc vašich příspěvků. Neměl jsem to v ruce to je jasné, ale prostě na tom videu to vypadá že se tomu moc sekat nechce, protože je to malé a řezat, protože to má ten tvar čepele jaký to má. Jak jsem psal výše jiné nože co tu ukazujete, které jsem též neměl v ruce, vypadají že řežou dřevo mnohem lépe a větší sekáče že ho daleko lépe porcují.

  4. Milan Matějka 2.4.2015 v 19.36

    Já to beru, v pohodě, já osobně nosím většinou jen nůž a skládací pilku. Ohně si dělám většinou jen v zimě a pokud vím, že budu sekat něco většího (třeba když jsem s dětmi na táboře), beru si sekeru. Tenhle nástroj mi prostě padnul do ruky přišel mi jako dobrý doplněk k nějakému malému noži. Ono to zase není tak veliké monstrum, někdo nosí na vandry běžně nože, které mají větší rozměry. Já mám raději menší nožíky, protže ve finále s nimi vystačím. Třeba se někdy potkáme (máme to do Č.lesa kousek:-) a bude možnost si vyměnit názory a zkušenosti přímo, v reálu. Já se určitě kritice nebráním, mně to vždy posune o kousek dál a třeba budu mít zrovna tenhle nástroj u sebe. Jak znovu říkám, je to spíše takový větší (pro někoho střední) nůž, než parang nebo mačeta a vzhledem k tomu i jeho výsledná práce může připadat nedostatečná, ale je to prostě sympaťák, to mu nelze upřít:-)

  5. Mně se ten nůž líbí, má nezvyklý tvar. A to pravítko mi přijde jako užitečná pomůcka. Akorát mám obavy z dutého výbrusu. Je to přeci jenom celkem těžký, pevný nůž a je určený spíš na hrubé zacházení. Mám obdobný nůž od Blacka s čočkovitým výbrusem a u něho se nebojím, že se mu něco stane.

  6. Mě ten nožík hned na první pohled připomněl Ruskou mačetu co jsem nedávno měl v ruce. O něčem v téhle velikosti uvažuji už delší dobu. A ještě dlužno dodat p. Matějkovi díky za zajímavá videa a recenze sleduji to tu již delší dobu

Zanechat komentář