Tak i ke mně se dostali tyto krásné nože z od norské firmy Stromeng, jsem rád, že jsem je mohl vyzkoušet, testoval jsem hlavně větší model, se kterým jsem naporcoval suchý strom o průměru cca 20cm, špalky jsem pak rozsekal a zkoušel řezat chlupatá polínka. Musíte brát v potaz, že přede mnou byli tyhle nože u Krakena, který s nimi sekal kosti, plechovky a jiné ošklivé věci. Neostřil jsem je a zkusil, co dokážou po tohle masakru.

Větší kus seká stále velice dobře, stále nechápu, jak může nůž, který má tloušťku 2,8mm sekat takovýmhle způsobem a hlavně vydržet tolik vylomenin, co s ním bylo prováděno. Po nasekání jsem špalky naštípal klasicky pomocí tlouku, šlo to výborně, což jsem vzhledem k malé tloušťce čepele nečekal. Nůž nepovolil, ani nic jiného, montáž na trn bude v tomto případě proveden festovně. 🙂

Zkusil jsem ještě pár chllupatých dřívek, ty se mi s ním také dělaly dobře, až jsem byl překvapen, jakou ostrost si nůž zachoval po tom všem, co si vytrpěl.

Pouzdra jsou naprosto super, jak funkčností, tak vzhledem, na batohu vypadají opravdu stylově, jako bych se zrovna vrátil po ročním pobytu někde v Laponsku. Nože v nich drží a nevypadávají, pouzdra kryjí nůž kompletně od „hlavy až k patě“, což je výhoda, že v na batohu, nebo v batohu neutrpí ručka žádné šrámy.

Celkově se mi tyto nástroje hodně líbí, už jen protože mají tradici, krásně vypadají a hlavně fungují.

Video:

IMG_0077 IMG_0076 IMG_0075 IMG_0074 IMG_0073 IMG_0072

bushcraftshop_button_buy

Sdílet

1 komentář

  1. Musím říci, že jsem opravdu šokován, po shlédnutí videa jsem myslel, že nože budou mít tloušťku alespoň 4 milimetry. Obzvláště sekání v zimě musí dát zabrat. Líbí se mi jejich vzhled a tradice, určitě se vyplatí do nich zainvestovat. Třeba si časem udělám radost 🙂

Zanechat komentář