Dnešní článek bude o malém vaření v lese a na ohni. Na ohni se mi vyvařuje špatně, člověk neví, zda dřív přikládat nebo míchat. Na vařiči je to větší klid a pohoda.

IMG_1926

Při kontrole rybníka jsem v potůčku objevil dvě rybky, které už to asi nebavilo a tak se rozhodly utéct. Napřed jsem je chtěl nechat být, ale za pár týdnů potůček vyschne a postihla by je smrt na suchu.

IMG_7486 (1)

IMG_7487

Tak jsem je použil jako základ rybí polévky. Tu jsem dochutil kouskem hovězího bujónu, který nosím u sebe na dochucení.IMG_7492 (1)

Rybky jsem očistil a naporcoval. Vařením se skoro rozpadnou a dají se skvěle obrat. Polévka zahřeje a nabudí chuťové buňky.IMG_7508 (1)

IMG_7506

IMG_7507 (1)

Hermelín

Ten vždy dělám v alobalu, který jsem ale nechal doma a tak jsem improvizoval. Udělal jsem si z víčka pánev. Pod hermelín jsem nakrájel špek, aby se sýr nepřipekl.

IMG_7496

IMG_7495 (1)

IMG_7498 (1)

Ten jsem nakrájel na měsíčky, do každého řezu vložil kousek česneku, posypal pepřem a šup smažit. Až povolí špek, tak se zatáhne spodek a hermelín nevyteče ani se nepřipálí. Je to opravdu chuťovka.

IMG_7501

IMG_7502 (1)

Špenát z kopřiv a čaj

Natrhal jsem plný kotlík kopřiv, ty jsem zalil vodou a pár minut povařil. Vznikne tak základ na špenát a kopřivový čaj.

IMG_7484

IMG_1927

IMG_7497Čaj sleju a kopřivy nakrájím na menší kousky. V kolíku osmahnu špek, aby pustil tuk, a přidám i cibulku. Smažím dozlatova a potom přidám pokrájené kopřivy a vše smažím ještě pár minut. Ochutím solí a pepřem a můžu podávat jako přílohu, nebo v mém případě jako hlavní jídlo. Občas dochucuji česnekem.

IMG_7503

IMG_7509

IMG_7510 (1)

IMG_7511 (1)

IMG_7512 (1)

Ten jsem si dnes udělal pečený ve slupce a jedl ho přímo. Je dobré česnek často otáčet, aby se stejnoměrně opekl. Pečením se srazí pálivost česneku a dost změkne. Tak poznáte, že už je hotový. Dá se pak sníst v klidu celá palice.

IMG_7513 (1)

IMG_7514

IMG_7485 (1)

IMG_7515 (1)

Po krátkém toulání jsem opět dostal hlad a tak jsem se rozhodnul pro jarní salát. Našel jsem pažitku, svízel, petrklíč a šťavel.

IMG_7519 (1)

IMG_7518 (1)

IMG_7523

IMG_7522

Vše jsem pokrájel, zakápnul olivovým olejem a přidal sůl a pepř. Ještě jsem přikusoval zbytky pečeného česneku.

IMG_7521 (1)

IMG_7524

IMG_7525 (1)

Už jsem nechtěl rozdělávat oheň, takže svačina byla studená a k tomu filtrovaná voda.

IMG_7488 (1)

IMG_7491 (1)

IMG_7500 (1)

Přeju hezký den Kraken

Sdílet

6 komentářů

  1. Ahoj
    do přírody si jdu odpočinout a nabrat sílu ne zabíjet, že potůček vyschne to ti můžu věřit a taky nemusím. To je hold příroda. Kus něčeho dobrého na oheň si můžu vzít do batohu nebo do kapsy. Tvoje videa mam rád např. ze zahrady domu kde si vyrůstal tolik zeleniny a ovoce to už dá hodně práce a o času nemluvě. Tom

  2. To je parádička Krakene, je vidět, když člověk zná přírodu, tak je to
    sranda….Zítra jedu s bandou do krasu, už se těším na hermelín -abych
    netroškařil, koupil jsem si rovnou Maxi 200g.

  3. Krakene ty mi děláš takové chutě, jak na youtube tak i tady…

    Tvoje články jsou perfektní, čtu je nejraději. Jen tak dál, skvělá práce 😉

Zanechat komentář