V lednu roku 2023 jsme začali prodávat vybavení na vaření od švédské firmy Trangia. Kolega si vzal set mini Trangia a já šel do téhle velké pro víc strávníků.

Sada mini obsahuje 

A velká sada obsahuje 

  • Hliníkový kotlík 1,75 l a 1,5 litru
  • Víko/pánvičku Ø220 mm (nepřilnavý povrch)
  • Lihový vařič B25
  • Závětří horní a dolní část, velké kleště a popruh
  • Hmotnost: 895 g

MATERIÁL: 25-3 HA (tvrzený ultralehký hliník) 

Tvrzený hliník má povrchovou úpravu, díky které je tvrdý a odolný proti poškrábání. Má matný šedý povrch. Tato úprava chrání před opotřebením a korozí, díky ní se hliník HA o něco lépe čistí než hliník Ultralight.

Trangia pochází ze Švédska. Její historie sahá až do padesátých let. Dříve jsem po této sadě pokukoval a rozhodoval se, zda do ní jít nebo ne. Na mě je to už velký kus, co zabírá místo. Takže jsem logicky chtěl sáhnou po té mini verzi, ale kolega Thom mě předběhnul. Je z té mini sady nadšený, a proto mi poslal moře fotek, které přikládám. 

Na mě tedy zbyla ta větší verze. Občas jsem v ní vařil kotel čaje, polévku nebo špenát, ale nejvíc jsem využíval pánev. Je to i dle patiny vidět. 

Nejvíc oceňuji závětří. Skvěle vymyšlené. Zabírá sice hodně místa, ale je lehké. Pasují do něj jak menší kotlíky, tak i pánev. Stačí si jen vyklopit podpěrné pacičky. Závětří funguje jako závětří. Dá se na tom vařit i při velkém větru. 

Zároveň to funguje jako držák nádob a vařiče. Je zde mnoho otvorů pro přívod vzduchu, a také závětří drží vařič nad zemí, takže se neochlazuje a lépe hoří – zplynovává tekutý líh a vaření je tak velmi efektivní.

Udávaný výkon je 1000w, což někdo může brát jako směšný parametr proti benzinovým či plynovým vařičům, ale v kombinaci se závětřím to funguje skvěle.

Ve vařiči se dá uchovávat trochu paliva, je zde ve víčku i těsnění. Ale doporučuji spíš nádobku na palivo. Já jsem si pořídil tuhle od Trangie. Má pěkné dávkování a nikde mi nic nebryndá. Lahev je odolná, i když je plastová. 

Minusy 

Velký objem celé sady. Je to prostě objemné a zabírá to místo v batohu, i když váha není velká, tak do USárny to nebudete chtít dávat.

Plusy

Tady je to jasné, skvěle vymyšlené, funkční – jak na tekutý líh, tak i na plynový hořák, který se dá dokoupit.

Pozor!!! 

Nedávejte ešusy do myčky. Já to jednou omylem udělal. A elox dostal na frak. Pánev jsem v myčce myl opakovaně a vše ok, má trošku jiný povrch než menší ešusy. Ty jsou po umytí v myšce drsné a zešedlé. Ano, dají se stále používat, ale víc se špiní. Tak pozor na to.

Závěr: velká sada je pro skupinu cestovatelů nebo pro rodinné vaření ideální. Kdežto pro samotáře je super právě ta mini sada. Nabídka je široká. Mrkněte na e-shop a sami uvidíte. Můžete si vybrat dle vašich potřeb. 

Vařič na tekutý líh je taková klasika. Neoslní výkonem, ale je naprosto spolehlivý a jednoduchý. Nemá se na něm co pokazit. V nouzi můžete pálit i alkohol. Ale já mám dlouhodobě nejlepší zkušenosti s biolihem do biokrbů. Za mě je to TOP.

Doporučuji se osobně podívat na prodejně, jak v Praze, tak v Šumperku. Věřím, že Vás Trangia zaujme.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář