V dnešním článku vám ukážu jednoduchou přípravu potravin na cestování. Mám rád pobyt v přírodě a rád si v přírodě vařím. Někdy si však připravím potraviny doma tak, abych si ušetřil v přírodě čas.

IMG_7914 (1)

Slaninové sádlo a škvarky

Tuhle pochoutku si připravuju jednou za čas. Výhodou je větší trvanlivost než klasická neupravená slanina. Když v obchodě narazím na slaninu v akci, neváhám a koupím nejméně půl kila. Doma pak nakrájím na zhruba centimetrové plátky a poté na kostičky. Zlehka smažím na velké pánvi. Musí se opravdu zlehka, aby se slanina prohřála a pustila šťávu.

IMG_7915 (1)

IMG_7916 (1)

Vyškvařené sádlo seberu lžící do nádobky. Škvarky smažím, až se mi začne líbit jejich barva. Nesmím to moc přehnat a spálit je. Výsledkem jsou chutné slaninové škvarky, které se dají jíst samotné, přidat do salátů, polévek a vajíček. Také se dají zapracovat do těsta na placky nebo do chleba.

IMG_7918

 

IMG_7917 (1)

IMG_7924

IMG_7927

IMG_7926 (1)

Dalším produktem je slaninové sádlo, které můžu namazat na chleba, smažit na něm anebo přidat do salátu. Hezky voní a chutná po slanině. V krajním případě mi může posloužit jako impregnace bot, rukavic, celty atd. Také si s ním můžu namazat suché ruce anebo jej použít jako palivo do lampičky.

IMG_7928

IMG_7949

Základ zeleninové polévky

Tahle věc mi napadla před několika lety, když jsem aktivně začal odšťavňovat zeleninu. Bylo mi líto vzniklého odpadu. Vzal jsem tento odpad a udělal z něj polévku. Od té doby si tento základ připravuji a uchovávám jak mražený pro domácí použití tak sušený pro použití na cesty.

IMG_7921

IMG_7922

Je to jednoduché, stačí vzít oblíbené ingredience na polévku. Odšťavnit a odpad usušit. Mám vyzkoušené složení celer, brambory, řepa, cibule a mrkev. Vše očistím a projedu odšťavňovačem, šťávu vypiju a odpad promíchám a usuším.

IMG_7920 (1)

IMG_7919 (1)

IMG_7923 (1)

V přírodě pak sušený základ přeliju vroucí vodou a je hotovo. Pokud si chci pohrát, tak přidám bujon, ovesné vločky a trochu slaninových škvarků a osmažím si krutonky. Fantazii se meze nekladou, každý si jistě najde ten svůj recept.

IMG_7948

IMG_7949

 

Tyhle dvě vychytávky mi dobře poslouží zvlášť ve špatném počasí, kdy není čas a chuť na dlouhou přípravu a vyvařování v přírodě. Věřte, že pravá zeleninová polévka zahřeje a zvedne náladu. Příprava je jednoduchá a ještě člověka těší představa, že nic nevyhodil.

Dobrou chuť přeje Kraken

Sdílet

9 komentářů

  1. Protože nebylo na salám, tak jsme jako klucí sušili špekáčky na vandry a hrozně nám to chutnalo. Dneska s jejich kvalitou bych to ani nezkoušel, mimo učňovských špekáčků od Kvardů na Slovanech, v kterých je skutečný maso a jsou skvělý, myslíš Krakene, že by šel celej v sušičce?

  2. Kamarád, profesí kuchař, mne naučil jedno vylepšení na léto: sádlo nalít do PETlahve, která je ponořená do studené vody. Sádlo se tak uchovává v laciném a nerozbitném obalu, po vymáčknutí potřebného množství se lahev uzavře a je tak sádlo skladováno takřka bez vzduchu.
    Další poznámka se týká jeho přípravy – používám na pánvi pokličku a krásně se šklvarky prohřívají i zezhora.

Zanechat komentář