26.05.2015 / Kategorie: Potrava, Tipy, návody / Napsal: Kraken666 / Komentáře: 9
V dnešním článku vám ukážu jednoduchou přípravu potravin na cestování. Mám rád pobyt v přírodě a rád si v přírodě vařím. Někdy si však připravím potraviny …
V dnešním článku vám ukážu jednoduchou přípravu potravin na cestování. Mám rád pobyt v přírodě a rád si v přírodě vařím. Někdy si však připravím potraviny doma tak, abych si ušetřil v přírodě čas.
Slaninové sádlo a škvarky
Tuhle pochoutku si připravuju jednou za čas. Výhodou je větší trvanlivost než klasická neupravená slanina. Když v obchodě narazím na slaninu v akci, neváhám a koupím nejméně půl kila. Doma pak nakrájím na zhruba centimetrové plátky a poté na kostičky. Zlehka smažím na velké pánvi. Musí se opravdu zlehka, aby se slanina prohřála a pustila šťávu.
Vyškvařené sádlo seberu lžící do nádobky. Škvarky smažím, až se mi začne líbit jejich barva. Nesmím to moc přehnat a spálit je. Výsledkem jsou chutné slaninové škvarky, které se dají jíst samotné, přidat do salátů, polévek a vajíček. Také se dají zapracovat do těsta na placky nebo do chleba.
Dalším produktem je slaninové sádlo, které můžu namazat na chleba, smažit na něm anebo přidat do salátu. Hezky voní a chutná po slanině. V krajním případě mi může posloužit jako impregnace bot, rukavic, celty atd. Také si s ním můžu namazat suché ruce anebo jej použít jako palivo do lampičky.
Základ zeleninové polévky
Tahle věc mi napadla před několika lety, když jsem aktivně začal odšťavňovat zeleninu. Bylo mi líto vzniklého odpadu. Vzal jsem tento odpad a udělal z něj polévku. Od té doby si tento základ připravuji a uchovávám jak mražený pro domácí použití tak sušený pro použití na cesty.
Je to jednoduché, stačí vzít oblíbené ingredience na polévku. Odšťavnit a odpad usušit. Mám vyzkoušené složení celer, brambory, řepa, cibule a mrkev. Vše očistím a projedu odšťavňovačem, šťávu vypiju a odpad promíchám a usuším.
V přírodě pak sušený základ přeliju vroucí vodou a je hotovo. Pokud si chci pohrát, tak přidám bujon, ovesné vločky a trochu slaninových škvarků a osmažím si krutonky. Fantazii se meze nekladou, každý si jistě najde ten svůj recept.
Tyhle dvě vychytávky mi dobře poslouží zvlášť ve špatném počasí, kdy není čas a chuť na dlouhou přípravu a vyvařování v přírodě. Věřte, že pravá zeleninová polévka zahřeje a zvedne náladu. Příprava je jednoduchá a ještě člověka těší představa, že nic nevyhodil.
Dobrou chuť přeje Kraken
dne 26.5.2015 v 18.13
Ahoj Krakene, zkoušel si v té sušičce sušit i maso?
dne 26.5.2015 v 18.22
Nejen maso 🙂 neboj budou další recepty… 🙂
dne 29.5.2015 v 19.21
Dovolím si vmísit se do debaty. Maso si suším už dlouho, tak kdyby to někoho zajímalo, tak jsem sepsal pár postřehů plus je tam i video: http://www.jaroslavmachacek.com/files/domaci-susene-maso_03-2015.html
dne 31.5.2015 v 14.57
Velice inspirativní, děkuju za recept, resp. postup. Sdílel jsem na síti G+ v komunitě Pojďme jíst jako… a ve své sbírce Biwak
https://plus.google.com/communities/112943261698462840942
https://plus.google.com/collection/MmomX
V úcte a s díky
Tlampač
dne 10.6.2015 v 11.59
Potěšení na mé straně ;o)
dne 26.5.2015 v 22.28
🙂 super
dne 27.5.2015 v 6.12
Ta sušená zelenina je zajímavý nápad, vyzkouším.
dne 27.5.2015 v 15.27
Protože nebylo na salám, tak jsme jako klucí sušili špekáčky na vandry a hrozně nám to chutnalo. Dneska s jejich kvalitou bych to ani nezkoušel, mimo učňovských špekáčků od Kvardů na Slovanech, v kterých je skutečný maso a jsou skvělý, myslíš Krakene, že by šel celej v sušičce?
dne 26.7.2015 v 15.45
Kamarád, profesí kuchař, mne naučil jedno vylepšení na léto: sádlo nalít do PETlahve, která je ponořená do studené vody. Sádlo se tak uchovává v laciném a nerozbitném obalu, po vymáčknutí potřebného množství se lahev uzavře a je tak sádlo skladováno takřka bez vzduchu.
Další poznámka se týká jeho přípravy – používám na pánvi pokličku a krásně se šklvarky prohřívají i zezhora.