Nouzový bivak – zde by stálo za to napsat ,, Lepší tu věc mít a nepotřebovat, nežli jí potřebovat a nemít..“ Pro někoho zbytečnost, kterou nepotřebuje a pro druhého hra na jistotu. Dnešní článek bude o nouzovém bivaku.

IMG_9667

IMG_9665

sol_emergency_bivvy

SOL – Survive Outdoors Longer – pod touto značkou najdeme na trhu spousty věcí pro krizové situace.

images

Několik let používám oranžovo-stříbrnou záchranářskou folii a občas jsem si říkal, že by se hodilo udělat z této folie pytel na nouzové bivakování.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Klasická izotermická fólie (též termoizolační fólie) je lehká a skladná plastová polyethylenová fólie, na kterou je v tenké vrstvě chemicky nanesen hliník. Je používaná ke snížení tepelných ztrát lidského těla, především při první pomoci. Tu každý zná, máte jí v autolékárničce a měla by být v každém batohu nebo nejlépe v každé kapse.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyhle oranžové folie mají oproti klasickým izofoliím velkou výhodu a tou je nízká hladina hluku. Šustí totiž o 60% méně. Že to není podstatné? Ale ano, při nouzovém bivaku, při větru je to šustění klasické folie k zbláznění.

DSC06833

Také tam ta alu vrstva drží podstatně lépe a déle.

Toto je obyčejná po cca 10ti dnech v kapse a cca 5ti použití.

IMG_9672 IMG_9673

Folie, ať už jakákoliv má jednu velkou nevýhodu. Vítr si s ní dost hraje. Je docela problém za větrného počasí udržet folii, tam kde má být. Zde přichází výhoda pytle. Jakmile jednou zalezete, můžete se vrtět, ale vždy budete přikrytý.

IMG_1243

IMG_1238

V návodech se píše, otočit se zády k větru, rozkládat pytel tak aby ho vítr nafouknul. Pozor. Je velká pravděpodobnost, že ho nafouknutý neudržíte. Buďto vám uletí anebo se o něco roztrhne. Je lepší si zalézt za kámen nebo kládu a nasoukat se do něj.

IMG_1242

IMG_1240

IMG_1233

IMG_1237

Zkusil jsem to několikrát. Nebyla to žádná krizová situace a terén kolem sebe jsem si i vyčistil. Stejně v bivaku zůstalo pár děr. Takže pro další použití je bez oprav nepoužitelný.

IMG_1241

Čekal jsem víc. Někdo se mi i ptal, zda bych tenhle bivak doporučil na každodenní použití místo žďáráku…nene. Na tohle to není určené. Je to jen nouzovka. Balíček je malinký, vejde se do kapsy a váha 100g je zanedbatelná.

IMG_1232

IMG_1231

Alu folii nosím v přední kapse kalhot. Párkrát se hodila jako pláštěnka a oranžová barva i na signalizaci. V lese a ve skalách je dobře vidět. Pokud se nepohybujete daleko od civilizace, tak bohatě stačí folie. Ale pokud rádi vyhledáváte místa daleko od civilizace, může se tenhle bivak hodit. Přijde bouře, vítr a déšť. Zalezete do bivaku a po pár hodinách můžete v dobré náladě pokračovat. DSC06735

Ten svůj musím však opravit. Po 3 použitích, kdy jsem si moc nevybíral, kam se uložím, vypadá takhle. Je to prostě nouzovka. Pokud budete někde na louce, OK tam se mu nic nestane, ale mezi kameny nebo v lese dostane zabrat.

IMG_9674

IMG_9675 IMG_9676

IMG_1254

Bivak SOL   213x90mm      100g

Alu folie       205x135mm     65g

SOL folie      255x145mm     85g

 

Zakoupit můžete ZDE

Hezký den Kraken

 

Sdílet

3 komentářů

  1. Kdysi jsme tyto fólie zkoušeli použít místo spacáku a hlavní problém je neprodyšnost. Do rána je člověk mokrý od zkondenzované vody. Vylézt ráno takhle mokrý do studeného větru při nízkých teplotách není nic moc.

Zanechat komentář