Lékárničku jsem si vytipoval naslepo, jen podle parametrů dostupných na internetu a zaúkoloval jsem Tomáše, ať zakoupí vzorky. Takže bych se chtěl s Vámi podělit o výsledek svého zkoumání v této recenzi.

Lékárnička se oficiálně jmenuje: Lékárnička pro sportovní a outdoorové aktivity. Myslím, že se výrobci tentokrát ani moc nesekli se svými aspiracemi a já v následujících odstavcích proč tomu tak z mého pohledu je.

lekarnicka-01

Alfa a omega je (pro ty z nás co neradi nosíme těžké batohy) hmotnost a skladnost. Moje naměřené rozměry lékárničky včetně obsahu jsou: 12,5 cm x 8,5cm x 4,5cm. Hmotnost výrobce neuvádí a bohužel nemám u sebe dostatečně přesnou váhu, odhadem tak 150-200g. Když to shrnu, tak je to příjemně lehké a skladné.

Obal:

Lékárnička se vyrábí v několika drobně upravených verzích. Já mám k otestování červenou verzi s nápisem RESCUE a zelenou nenápadnou verzi s nápisem LÉKÁRNIČKA. Na první pohled je patrný rozdíl v použitém materiálu. Červená verze je vyrobena z velmi pevného, omyvatelného materiálu, z kterého se myslím dělají lodní vaky a některé boxovací pytle. Materiál je pravděpodobně nepromokavý, ale způsob zhotovení lékárničky úplnou nepromokavost nezaručuje. Slabým místem je nechráněný zip a nezalepené švy. Na druhou stranu mechanická odolnost a voděodolnost je v porovnání s většinou konkurence vysoce nadstandardní. Obsah lékárničky je navíc prozíravě uzavřen v uzavíratelném plastovém obalu, který pokud správně uzavřete, nabízí dokonalé řešení. Zelená verze je zhotovena z na pohmat příjemnější, také velmi odolné umělé tkaniny.

lekarnicka-04

Obě verze jsou opatřeny nechráněným zipem, který uzavírá jen dvě strany obdelníku. Toto pro mě nepochopitelné řešení trochu ztěžuje komfortní vstup dovnitř. Dovedu si představit masivnější dvoucestný zip uzavírající tři strany. Co naopak velmi kvituji, je zezadu našitý suchý zip na rozpůleném textilním pásku umožňující bezproblémové a rychlé uchycení například na opasek, nebo popruh batohu.

Jdeme dovnitř:

Celá lékárnička je navržena jako pouhá kapsa na zvláště zabalený balíček s obsahem. Přiznám se, že u tohoto typu lékárničky jsem příznivcem tohoto řešení.

lekarnicka-03

Veškerý obsah lékárničky je zabalený v uzavíratelném plastovém obalu (mohl být malinko robustnější), zvlášť je pouze hliníková alufólie. S obsahem lékárničky jsem víceméně spokojen, pro potřeby laické první pomoci má takřka vše důležité. Všechny komponenty jsou v dobré kvalitě, vcelku racionálně vybrané. Klobouk dolů, že v podstatě vše potřebné se podařilo nacpat do tak malého obalu! Osobně bych doplnil výbavu ještě o volně dostupné analgetikum (třeba Ibuprofen) a lék proti alergii (těmito medikamenty si pravděpodobně lékárničku doplní každý individuálně).  Možná bych vytáhl hotové obvazy a pokusil se tam dát izraelský tlakový obvaz. Ačkoliv lékárnička má vše potřebné, nesplní normu na autolékárničku (nemá dostatečné počty trojcípých šátků a obvazů a neobsahuje nůžky) a jen s výhradou na motolékárničku (skalpelová čepelka místo nůžek).

lekarnicka-02

Výhrady mohu mít snad jen k přiloženému návodu pro poskytování první pomoci. Předem teda je dobře, že tady vůbec nějaký návod je. Bohužel je příliš obsáhlý, psaný malým písmem, ale hlavně z obyčejného papíru. Kdo někdy ošetřoval někoho v průtrži mračen tak ví, že je to takto nepoužitelné.

Navíc doporučení v tomto návodu neodpovídají zcela platným doporučením (hmataní pulzu u KPR se nedoporučuje, masíruje se uprostřed hrudní kosti nikoliv dva prsty nad mečovitým výběžkem).

Proto jsme spolu s Tomem návod výrazně vylepšili a vytvořili tak jednoduchou přehlednou oboustrannou kartu první pomoci.

Obsah:

  • Izotermická folie (rozměr 1,4 m x 2 m) pro udržení tělesné teploty
  • Rouška na poranění hrudníku 20x20mm
  • Rouška resuscitační – pro umělé dýchání
  • Šátek trojcípý (netkaná textilie)
  • Obvaz hotový – s 1 čtverečkem
  • Obvaz hotový – s 2 čtverečky
  • Krycí obvaz sterilní (čtvereček)
  • Sada náplastí s polštářkem (6 ks)
  • Náplast návin (2 m)
  • Desinfekce lihová polštářková (2 ks)
  • Skalpelová čepelka
  • Jehla sterilní
  • Rukavice latex (nesterilní)
  • Rouška ústní
  • Škrtidlo pryžové (70 cm)
  • Spínací špendlík
  • Praktický průvodce zásadami první pomoci & důležitá tel. čísla

Shrnutí:

Jak jsem už zmínil v své předchozí recenzi, chcete-li ideální lékárničku, sestavte si ji sami podle svých potřeb. A žádná byť sebelepší lékárnička nenahradí znalosti první pomoci a odvahu je použít.

Tato lékárnička vám nabídne za vaše peníze ( cca 350 Kč) opravdu slušnou porci muziky. S klidným svědomím můžu doporučit.

bushcraftshop_button_buy

Sdílet

Zanechat komentář