Spacáky při používání dostávají hodně zabrat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pot, kouř od ohně, různé nečistoty, které posbíráte spaním na zemi anebo i balením. To vše nedělá dutému vláknu dobře. Vlákna se zalepí a nefungují, jak mají. Už samotné zabalení spacáku do kompresního obalu nedělá vláknům dobře a spacák by měl být v obalu jen po nezbytně nutnou dobu. Také je důležité skladovat spacák vyvěšený anebo položený na volno. Tím se hodně prodlouží jeho životnost.

DSC01489

Pokud spacák ztratí loft a leží na zemi jak mrcha :), tak je potřeba jednat. Kolikrát stačí ho jen pořádně vyvětrat.

Ale pak je tady to praní a zbavování nečistot.

Na tohle téma jsou dva pohledy. Jedni tvrdí nikdy neprat. Druzí naopak ano, vyprat. Ale jak nejlépe tuto operaci provádět?

DSC09385

Pokud si myslíte, že spacáku uděláte dobře, když ho budete prát v ruce, tak jste docela daleko od pravdy. I když ho budete prát ve velké vaně, tak nedokážete prát rovnoměrně. Pračka je prostě lepší.

DSC01491

V první řadě je důležité zapnout zipy, sucháče přilepit na místo a povolit veškeré stahovací šňůrky.

DSC01492

Na koncích šňůrek je dobré si udělat uzel, aby Vám nesjela stahovací oliva a nepoškodila pračku.

DSC01495

Spacák rozložte do pračky, přidejte tekutý prací prášek, v žádném případě ne sypký prášek.  Prodávají se speciální prostředky na spacáky.

_vyr_1742LW100

A hlavně žádnou aviváž, ta by mohla slepit vlákna a napáchat velkou škodu.

Nastavit program na peří nebo ruční praní a co nejnižší otáčky a teplotu.

DSC01499

Ideál je 30 stupňů a 400 otáček, nebo otáčky vypnout úplně. Mám vyzkoušeno, že 400 otáček funguje dobře.

DSC01500

Chce to zkusit.

Čas praní bude cca 45 minut. Což bohatě stačí na to, aby se špína rozpustila. Nedoporučuji prát na dlouhé praní a vysokou teplotu.

DSC01502

Po vyprání je důležité spacák nijak neždímat v ruce. Ale rozložit na sušák na prádlo a dát na balkon nebo terasu. Pokud nebudete odstřeďovat v pračce, tak počítejte s tím, že vám rozložený spacák bude hodně odkapávat a schnout i 4 dny.  Je to šetrnější, ale zdlouhavé.

Nesušte na slunci, ale spíš ve stínu. Také není dobré mokrý spacák pověsit na šňůru, je lepší ho nechat ve vodorovné poloze. 

DSC01496

Pokud už je spacák suchý, tak je dobré ho vyvětrat ručně. Protřepat a to důkladně. Aby se vlákna roztáhla. Nejlepší je dát suchý spacák do sušičky, opět nastavit co nejnižší teplotu a nejlépe přidat 3 tenisáky, které načechrají vlákna.

DSC01498

DSC01501

Kdo sušičku nemá, tak může suchý spacák nahřát na sluníčku a pak ho šupnout do pračky s tenisáky na program odstřeďování a otáčky už mohou být vyšší.

Pak je dobré spacák skladovat nejlépe vyvěšený nebo volně položený.

DSC01503

Pak vám bude dlouho sloužit.

Nic se však nemá přehánět. Každým praním spacák něco ztrácí. Takže jednou za rok stačí. Pokud však použijete spacák dvakrát za rok, tak ho neperte.

Nikdy nečistěte spacák chemicky, suchou cestou.

Před jakýmkoli praním si důkladně přečtěte doporučenou údržbu od výrobce Vašeho spacáku.

bushcraftshop_button_buy

Kraken

 

Sdílet

Zanechat komentář