Kdysi někdo řekl:,,No jo, Kraken, ten brousí nože jen v sebeobraně!“ Ano je to pravda. Moc se s tím neprdím, nůž je nástroj a má sloužit mně a né já jemu, ale… Občas je nutné se trochu noži i pouzdru věnovat.
Svoje nože tahám na různé akce, kde s nimi manipulují někdy i lidé, kteří nemají k nožům moc vztah a tak se mi nože vrací v bídném stavu. Umazané, tupé, odřené. Nožů mám dost a pravidelně je střídám, a pokud je jeden unavený, tak sáhnu po jiném noži. Stává se mi tedy, že se mi nahromadí špinavé a tupé nože.
Stačí si jen najít hodinku až dvě a trošku si s nimi pohrát.
Na očistu používám teplou vodu s jarem a houbičku na nádobí. Na zažranou špínu lišku a na přilepenou smolu používám ocelovou vlnu 000 označení tři nuly, která je jemná a nepoškrábe.
Na opravy potlučených ruček se mi osvědčila 3M brusná houba anebo plátno 3M zrnitost cca 600.
Na odstranění zubů na sekáčích mám připravený starý brousek a keramiku grit 400 a 1000.
Jemné broušení scandi a plochého výbrusu dělám na vodním kameni 1000/3000 grit.
Na kovex a fazetky používám smirkové papíry položené na gumokorkové podložce a na finální obtažení prkénko s kůží a brusnou pastu.
Na konzervaci proti korozi uhlíkové čepele pak olivový olej.
Kožená pouzdra ošetřuji limmer creamem.
V první řadě z nože odstraním hrubé nečistoty, bahno, smolu, tuk a krev. Jar a teplá voda udělá své. Pak si pohraju s plochou čepele na brusném papíře anebo použiji ocelovou vlnu.
Pokud se na čepeli nachází zoubky, tak je obrousím hrubou keramikou a pak postupuji na jemnější. Nakonec se věnuji samotnému ostří nože.
Pokud brousím scandi nebo plochý výbrus bez fazety, tak začínám na kameni 1000 a přecházím na 3000 grit, tím většinou končím.
U tohoto typu ostří je jednoduché udržet správný úhel. Ten je prakticky dán výbrusem. Staší jen položit na kámen a přimáčknout ostří. Dělám tak pět tahů tam a pět zpátky. Napřed dělám plochu a pak špičku. Nakonec pomalu přejedu celou délku ostří. Mám v plánu ještě pořídit kamen 6000grit, ale to bude až časem. Nejsem žádný brousící maniak a tak mi 3000grit stačí.
Pokud mám konvexní ostří, tak brousím na smirkovém papíru položeném na gumokorkové podložce. Často se používá i podložka pod myš nebo karimatka. Smirkové papíry se dají sehnat až do 2500grit. I zde používám pět tahů tam a pět zpátky s tím, že brousím celou délku ostří.
Poté přecházím na prkénko s kůží a brusnou pastou. Nakonec jen čistá kůže.
Počet tahů na brousku, papíře nebo pastě je dán tvrdostí použitého materiálu. Všeobecně platí, že uhlíkovka půjde naostřit rychleji než D2 nebo RWL34.
Pokud mám nůž s fazetkou tak ho stejně brousím na podložce a smirku a tím si časem konvex vytvořím. Nemám rád fazetky.
Nejhorší jsou velké sekáče, které mají četné šrámy a zuby, tam se musí začínat pomalu tím hrubým brouskem a postupně vybrušovat dál a dál.
U kukri a jiných zahnutých čepelí používám kulaté nebo čočkovité keramické brousky.
U sekáčů nepotřebuji, aby ostří holilo, ale u menších nožů ano. Nůž prostě musí holit, aby s ním šlo dobře řezat. Ano i tupoňem se dá ledacos upižlat, ale není to ono.
O tom, že každý materiál se ostří jinak, některý je tvrdý a špatně se brousí, zatímco druhý je měkčí a lépe a rychleji se nabrousí, bylo už napsáno mraky článků.
Ono také záleží na stupni otupení ostří. Pokud budete průběžně udržovat ostří v kondici, tak to bude lepší. Pokud se mi v přírodě zdá, že už to není ono, tak sundám opasek a provizorně obtáhnu na koženém opasku. Brousky si s sebou neberu.
Věnuji se jen běžné nutné údržbě. Doporučuju skouknout videa Milana Matějky, který má technologii broušení a péči o ostří zmáknuté.
Nožům zdar, Kraken
Čau Tome, ten šutr 1000/3000 bych koupil. Po jaký značce mám šáhnout?
Dík.
Díky za bezva článek, ani jsem netušil, že jsou kombinovaný šutry. Určitě jsi jich vyzkoušel víc, tip na osvědčený bych taky ocenil…
Našel jsem ještě japonský kámen o stejných gritech, ale našel jsem u japonciku kámen značky KATIYAMA který má tuším už 8000 gritu a když jsem viděl co udělal z nože tak se mi tajil dech. Nicméně jsem u nás kámen nesehnal a když jsem ho našel tak to byla darda 🙂 jinak jestli se mohu zeptat na značku tohoto kamene dost mě zaujal také 😉
http://www.nipponshop.cz/38/naniwa-combi-1000-3000.html
Krakene, kdes koupil ten tvůj?
[…] Nemusíte se bát. Scandi výbrus je dokonalý v tom, že na něj stačí nůž položit, naklopit dokud se celé ostří nedotýká plochy brousku a pak už jen držet sklon a brousit. Broušení nožů jsem se věnoval v tomto článku. […]