Levné nože od Mory jsou v poměru cena vs výkon skvělé. Řekl bych, že nemají konkurenci, i když třeba Hultafors také jedou v linii levných řemeslnických nožů.

Někdo se na takové plasťáky dívá s opovržením. Mně prošly rukama stovky nožů od levných až po mega drahé. A musím uznat, že Mora dokáže za pár korun, udělat funkční nůž s funkčním pouzdrem, o který se nemusíte bát.

Dnešní článek bude o limitované edici pro rok 2021. Limitka za cca 300,- Kč? No, proč ne. 

Rozměrově jsou oba nože stejné. Jeden je z nerezovky a druhý z uhlíkovky. Mají rozdílnou kombinaci barev na rukojeti. Jen pouzdro je pro oba dva nože stejné.

Morakniv Basic 546 S

To basic znamená, že jsme v kategorii levných nožů. A to Sko je stainless, tedy nerezová ocel. Přesně švédská nerezová ocel 12C27 válcovaná za studena a čepel je zakalena na 57-58 Hrc.

Výbrus je skandinávský bez fazety. Velice ostrý. Tloušťka čepele je 2 mm a délka 91 mm.

Celková délka nože je 206 mm a váha 110 g.

Pouzdro je plastové, s klipem na opasek a odtokovou dírkou ve spodní části pouzdra pro lepší čištění. Nůž v poudře skvěle drží. Při zasouvání se zajistí hlasitým cvaknutím.

Rukojet’je také plastová, z tvrzeného plastu v barevné kombinaci, kdy ségra v uhlíkovce má opačnou barevnou kombinaci.

 Konstrukce je na trn, ale ten trn je dost dlouhý a s nožem jdou dělat psí kusy. 

Nůž se velice dobře drží, a aby měl uživatel chráněné prsty, tak je zde i výrazná záštita. Ona ta plastová rukojeť není hladká, a neklouže. Takže je manipulace s tímto nožem velmi bezpečná.

Morakniv 511 C 

C, tedy carbon neboli uhlíková ocel. Jde snadněji a lépe vybrousit a je vhodnější třeba na vyřezávání ze dřeva. Zase na druhou stranu není bezúdržbová. Pokud s uhlíkovkou budete krájet potraviny jako je cibule, jablka apod., časem čepel ztmavne a vytvoří se jakási patina. Není to na škodu, ale prostě nebudete mít hezký, čistý a lesklý nůž. 

Za to se Vám uhlíkovka odvděčí lepším ostřím a jedovatostí. 

Ten rozdíl zas není tak velký, ale je tam. 

Jinak jsou ty nože vlastně stejné, až na čepele a barevnou kombinaci rukojeti.

Řezání

Jako vždy, když dělám recenzi nožů, tak si beru víc kousků, abych porovnal držení, tvar rukojeti i čepele a také výbrus a celkové zpracování nože.

Vzal jsem sebou pár kousků, ale srovnával jsem hlavně s Morou 2000 a také seveřankou od firmy Helle.

O dvoutisícovce jsem psal už zde, a na to Hellečko se teprve chystám.

Mají jedno společné, mají tenkou čepel, scandi výbrus a jsou ze severu 🙂

Mory se dobře drží, rukojeť nemá chybu. Ostří je jedovaté a výbrus symetrický. Hodně dobře kloužou do materiálu. Čepele jsou hladké a lesklé, díky tomu prostě nekladou žádný odpor. Až si musíte hlídat sklon, abyste při řezání dřeva nezabrali velkou šponu.

Upřímně nevidím rozdíl. Ty levné nože řežou stejně jako ty dražší. Mora to má prostě vychytané. Dva milimetry tenká čepelka se scandi výbrusem je dokonalá.

Polotovary těchto čepelí jsou vysekávané z plechu. A na hřbetu, který není začištěný, je to vidět. Není to hezké, ale je to levný nůž. Není zde ani ostrá hrana na škrtání s firesteelem, ale nechá se na brusce udělat.

Potraviny s nimi nakrájíte lépe než s kuchyňákem. Ok, to asi přeháním, ale některé kuchyňáky v klidu strčí do kapsy. Žádná potravina jim nedělá problém, moc se na čepel nic nelepí. A skvělá je i údržba. Nerezovku klidně můžete šupnout do myčky…fakt jsem napsal myčka? 🙂

Pokud hledáte nůž, který se nebudete bát zničit nebo ztratit, tak s „těmahle kouskama“ chybu neuděláte.

Štípání

Je to tenký, lehký nůž s konstrukcí na trn. Ale můžete si k němu dovolit hodně. Rukojeť je blbuvzdorná 🙂 a na konci rukojeti je i místo, kde do něj můžete praštit, ehm tedy poklepat. Zničit se dá všechno, ale protože jsem Mory používal na stavbě baráku, tak vím, že vydrží opravdu hodně.

Broušení

To je celkem jednoduché. Vlastně stačí na kus prkýnka nalepit kus kůže a stačí jen pravidelně obtahovat a udržovat nůž ostrý. Pokud však nůž ztupíte, je dobré mít plochý brusný kámen.

Nemusíte se bát. Scandi výbrus je dokonalý v tom, že na něj stačí nůž položit, naklopit dokud se celé ostří nedotýká plochy brousku a pak už jen držet sklon a brousit. Broušení nožů jsem se věnoval v tomto článku.

Závěr

Skvělé, levné, lehké a dobře zpracované nože. Nejsou moc krásné, ale za to jsou praktické a vydrží.

Nemusíte se o ně bát a zničení nebo ztráta tolik nebolí, protože cena je do 300,- Kč. 

Za mě skvělé pracovní nože, do auta, na zahradu, do dílny ale i do batohu nebo jako první nůž pro začátečníka.

Chybu rozhodně neuděláte.

Takže to byly dva nože z limitované edice pro rok 2021.

Hezký den přeje Kraken 

Sdílet

Zanechat komentář