DSC01296

Kdysi někdo řekl:,,No jo, Kraken, ten brousí nože jen v sebeobraně!“ Ano je to pravda. Moc se s tím neprdím, nůž je nástroj a má sloužit mně a né já jemu, ale… Občas je nutné se trochu noži i pouzdru věnovat.

IMG_3111

Svoje nože tahám na různé akce, kde s nimi manipulují někdy i lidé, kteří nemají k nožům moc vztah a tak se mi nože vrací v bídném stavu. Umazané, tupé, odřené. Nožů mám dost a pravidelně je střídám, a pokud je jeden unavený, tak sáhnu po jiném noži. Stává se mi tedy, že se mi nahromadí špinavé a tupé nože.

IMG_3110

Stačí si jen najít hodinku až dvě a trošku si s nimi pohrát.

Na očistu používám teplou vodu s jarem a houbičku na nádobí. Na zažranou špínu lišku a na přilepenou smolu používám ocelovou vlnu 000 označení tři nuly, která je jemná a nepoškrábe.

DSC01301

Na opravy potlučených ruček se mi osvědčila 3M brusná houba anebo plátno 3M zrnitost cca 600.

DSC01300

Na odstranění zubů na sekáčích mám připravený starý brousek a keramiku grit 400 a 1000.

DSC01321

Jemné broušení scandi a plochého výbrusu dělám na vodním kameni 1000/3000 grit.

 

DSC01307

Na kovex a fazetky používám smirkové papíry položené na gumokorkové podložce a na finální obtažení prkénko s kůží a brusnou pastu.

Ground_blade_shapes

585898-sencaus_Blade-Grinds

 

DSC01298

Na konzervaci proti korozi uhlíkové čepele pak olivový olej.

Kožená pouzdra ošetřuji limmer creamem.

DSC00367

V první řadě z nože odstraním hrubé nečistoty, bahno, smolu, tuk a krev.  Jar a teplá voda udělá své. Pak si pohraju s plochou čepele na brusném papíře anebo použiji ocelovou vlnu. DSC01304

Pokud se na čepeli nachází zoubky, tak je obrousím hrubou keramikou a pak postupuji na jemnější. Nakonec se věnuji samotnému ostří nože.

DSC01303

Pokud brousím scandi nebo plochý výbrus bez fazety, tak začínám na kameni 1000 a přecházím na 3000 grit, tím většinou končím.

DSC01306

U tohoto typu ostří je jednoduché udržet správný úhel. Ten je prakticky dán výbrusem. Staší jen položit na kámen a přimáčknout ostří. Dělám tak pět tahů tam a pět zpátky. Napřed dělám plochu a pak špičku. Nakonec pomalu přejedu celou délku ostří. Mám v plánu ještě pořídit kamen 6000grit, ale to bude až časem. Nejsem žádný brousící maniak a tak mi 3000grit stačí.

DSC01308

Pokud mám konvexní ostří, tak brousím na smirkovém papíru položeném na gumokorkové podložce. Často se používá i podložka pod myš nebo karimatka. Smirkové papíry se dají sehnat až do 2500grit. I zde používám pět tahů tam a pět zpátky s tím, že brousím celou délku ostří.

DSC01309

Poté přecházím na prkénko s kůží a brusnou pastou. Nakonec jen čistá kůže.

DSC01313

Počet tahů na brousku, papíře nebo pastě je dán tvrdostí použitého materiálu. Všeobecně platí, že uhlíkovka půjde naostřit rychleji než D2 nebo RWL34.

DSC01311

 

Pokud mám nůž s fazetkou tak ho stejně brousím na podložce a smirku a tím si časem konvex vytvořím. Nemám rád fazetky.

DSC01310

Nejhorší jsou velké sekáče, které mají četné šrámy a zuby, tam se musí začínat pomalu tím hrubým brouskem a postupně vybrušovat dál a dál.

DSC01315

DSC01316

DSC01318

DSC01320

DSC01322

U kukri a jiných zahnutých čepelí používám kulaté nebo čočkovité keramické brousky.

DSC01325

DSC01326

U sekáčů nepotřebuji, aby ostří holilo, ale u menších nožů ano. Nůž prostě musí holit, aby s ním šlo dobře řezat. Ano i tupoňem se dá ledacos upižlat, ale není to ono.

DSC01327

O tom, že každý materiál se ostří jinak, některý je tvrdý a špatně se brousí, zatímco druhý je měkčí a lépe a rychleji se nabrousí, bylo už napsáno mraky článků.

DSC01299

Ono také záleží na stupni otupení ostří. Pokud budete průběžně udržovat ostří v kondici, tak to bude lepší. Pokud se mi v přírodě zdá, že už to není ono, tak sundám opasek a provizorně obtáhnu na koženém opasku. Brousky si s sebou neberu.

DSC01328

Věnuji se jen běžné nutné údržbě. Doporučuju skouknout videa Milana Matějky, který má technologii broušení a péči o ostří zmáknuté.

 

Nožům zdar, Kraken

Sdílet

6 komentářů

  1. Díky za bezva článek, ani jsem netušil, že jsou kombinovaný šutry. Určitě jsi jich vyzkoušel víc, tip na osvědčený bych taky ocenil…

  2. Našel jsem ještě japonský kámen o stejných gritech, ale našel jsem u japonciku kámen značky KATIYAMA který má tuším už 8000 gritu a když jsem viděl co udělal z nože tak se mi tajil dech. Nicméně jsem u nás kámen nesehnal a když jsem ho našel tak to byla darda 🙂 jinak jestli se mohu zeptat na značku tohoto kamene dost mě zaujal také 😉

  3. […] Nemusíte se bát. Scandi výbrus je dokonalý v tom, že na něj stačí nůž položit, naklopit dokud se celé ostří nedotýká plochy brousku a pak už jen držet sklon a brousit. Broušení nožů jsem se věnoval v tomto článku. […]

Zanechat komentář