Do mrazáku se nevejde, sušený česnek moc rád nemám a naložený v soli? Sůl také moc používat nechci. Takže zbývá olej.
Pokud si kupujete česnek v obchodě, tak takové starosti nemáte. Česnek z obchodu vydrží jakékoli skladování, protože bývá napuštěn proti všemu. Ale když máte bio česnek (domácí), musíte zápasit s různými plísněmi, vysušením nebo hnilobou.
Bohužel nemám kde česnek skladovat a tak v komoře vydrží měsíc a v kuchyni dva týdny a je po něm.
Proto jsem zvolil nakládání do oleje. Je to jednoduché a následné používání česneku má několik výhod. Zaprvé už je česnek oloupaný. Za druhé olej, ve kterém je naložený se dá použít jako zálivka do salátu a má výbornou lehce česnekovou příchuť.
Používám extra panenský olivový olej.
Česnek oloupu a nandám do sklenice s olejem.
Zavřu a nechám na tmavém a chladném místě. Mám velkou sklenici, ale lepší je několik malých, které se pak vejdou do lednice, a máte česnek hned po ruce.
Zkusil jsem i jiné recepty s hřebíčkem atd, ale chutná mi jen klasický přírodní s olejem.
Česnek časem jakoby zprůhlední a ubere na svojí agresivitě. Můžu ho pak v pohodě přidávat do zeleninových salátů.
Třeba vařená vejce a rajčata nakrájená na plátky, posypaná semínky a zakápnutá česnekovým olejem je fakt labůžo.
Ano každý má jiné chutě a nároky.
Ale pokud tohle neznáte, tak to zkuste, je to pecka.
Dobrou chuť přeje Kraken
Krakene, Krakene.Nestačím zírat o čem všem jste schopný napsat SUPER článek.Díky a jen tak dál!
Zdravím, toto je super. V Brazílii domáci robia niečo podobné, ibaže ho predtým rozmixujú na kašu a tú potom zalejú olejom. Niekto tam príhodí aj papričku.. Je to úžasné…