Brašna Kitbag se dá nosit samostatně na širokém popruhu přes rameno a díky molle vazbě, můžete brašnu nosit i na opasku nebo na batohu.

Na první pohled vypadá jako nafouknutá sumka na čutoru. Ano, hlavní komora pojme jak US čutoru, pítko a vařič, tak i sadu Pathfinder od Dave Canterburyho.

Do bočních kapes necpete zásobu lihu a lihový vařič. Ještě zůstává místo na čokoládu, kus zázvoru a třeba špek. To si myslím, že je slušné. V podstatě si můžete zabalit na celodenní toulání a budete mít vše potřebné po ruce.

Ale může to být jinak. Můžete si hlavní komoru brašny naplnit, čím budete chtít.

Rozměry:

Váha 370g

Šířka 200mm

Výška 230mm

Hloubka 120mm

Boční kapsa šířka 90mm a výška 150mm

Plnicí otvor má u hrdla stahování, a tak se o obsah brašny nemusíte bát.

Uvnitř se ještě nachází malá kapsa, která pojme víčko na US pítko anebo malý tácek Kupilka.

V samotném víku je umístěna malá síťovaná kapsa.

Ještě než víko zapnu, tak si všimněte malé kapsičky tak akorát na Moru Eldris, křesadlo a podobně. Jsou zde i dva gumové průvleky.

Zapínání víka se provádí plastovou přezkou, pod kterou najdete i stahovací popruh.

Boční kapsy zavíratelné na zip jsou identické, hlavní prostor, síťovaná kapsička a nylonové očko. Na obou stranách je to stejné.

Když otočím brašnu, tak první co mne zaujme je umístění nosného popruhu.

To je šikovně umístěné v dobrém sklonu a je vidět, že zde někdo opravdu přemýšlel. Plastové spony přechází do širokého popruhu, který je fajn. Rozloží váhu dobře, ale při plné brašně by to přeci jen chtělo nějakou ramenní vycpávku.

Pokud sundám ramenní popruh, tak můžu využít molle vazby a připnout brašnu kam je libo.

Pod panelem molle se nachází průchod, který kopíruje celá záda brašny. Vzniká zde jedna velká skrytá kapsa, která je v dolní části jištěná suchým zipem. Po rozevření suchého zipu vznikne prostor třeba na větší kudlu, stativ nebo sekeru, ale to už je moc. Já zde nosím Esee 3 s tím, že klip pouzdra drží v molle vazbě a nemusím se bát, že nůž ztratím.

Tak tím jsem vyčerpal popis brašny. Ta je tak členitá, že se nedá popsat jednou větou.

A teď trochu nedostatků. Trčící nitě ☺

Našel jsem dvě, ano jen dvě a to jsem se opravdu snažil hledat všude. Projížděl jsem i další brašny na prodejně a řekl bych, že se Helikon polepšil. Ale může to být kus od kusu. Trčící nitě jsou jen malou muškou.

Horší je to s napojením a zašitím nosného popruhu. Tam je spousta ostře zatavených míst. 5 minut se zapalovačem a je to ideální. Nic není dokonalé.

Další nedostatky jsem nenašel.

Brašnu používám na jednodenní potulky, kde jsem schopen se zabalit i s jídlem na den.

Nebo když chodíme ve dvou, tak já nosím velkou brašnu Satchel a přítelkyně tento Kitbag.

Pokud se do ní dá Pathfinder sada a jídlo a vaření, dosahuje váha kompletu kolem tří kil, ale i tak se brašna dobře nosí.

Pevný a odolný materiál, dobrý střih, variabilita a zpracování. Opravdu dobrý nápad. Sice je komplet dělaná na oválnou lahev, ale i litrová Nalgena  anebo Klean kanteen 1182 ml se tam vejde.

Za mne říkám Bravo Helikon a jen tak dál.

Brašna Bushcraft Essential Kitbag je zajímavý kousek vybavení.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

4 komentářů

  1. Dřív to měl každý tůrista a říkal tomu „chlebník“.Akorát to nemělo tolik serepetiček a nestálo to 1250 korun .

  2. Dlouho jsem váhal kvůli ceně, ale musím říct, že to za to stojí. Materiály a kvalita zpracování je super.

  3. Před pár týdny jsem se pro ní stavil na Václavce, a je fakt super. Kvalitní materiál, dobrá ergonomie a spoustu úložných prostorů. A ten zadní průvlek je opravdu výbornej, vejde se tam opravdu i větší sekáč nebo sekerka. Díky za recenzi.

Zanechat komentář