Pár minut jsem si tam s nožem pohrával a říkal jsem si, něco na tom noži je.

To samé nám říkal i Johan Skullman, který bez Eldrise neudělá ani ránu už skoro rok.

Z veletrhu jsem odjížděl s tím, že takového prcka nepotřebuju.

Uteklo pár měsíců, Eldris se dostal v Čechách do prodeje a já začal sledovat, jak se tvoří dva tábory. Jeden tábor Moru Eldris nenávidí a Ti druzí na něj nedají dopustit. Byl jsem někde uprostřed. Nůž se mi líbil, ale já jsem prostě na pořádné nože. Vždyť tohle je tak malé a lehké no … 🙂

Žádné sekání, páčení ani štípání. Tak to není nic pro mne.

Přesto jsem jeden Eldris koupil, ale jako dárek pro moji přítelkyni.

Ženám by mohlo vyhovovat, že je lehký a barevný. Trefil jsem se, Eldris tak nahradil švýcarák a je to velice používaný nožík na našich výletech do přírody.

Čím víc jsem tu kudličku měl na očích, tak tím víc to ve mně hlodalo. Při nejbližší návštěvě bushcrafshopu jsem si Moru Eldris odvezl. Přítelkyně dostala základní sestavu, nůž a pouzdro. Zatímco já jsem si odvezl verzi s firesteelem.

To je vlastně jediný rozdíl, s křesadlem nebo bez něj. Myslím si, že je lepší koupit základní set a k tomu křesadlo Light My Fire. A to proto, že v setu dodávané křesadlo je poměrně krátké a celý set je zbytečně drahý. Firesteel LMF je prostě lepší a lépe se drží.

Každopádně je horní hrana Eldrisu ostrá a výborně bere šponu z firesteelu a vyčaruje tak velké jiskry.

Nůž je dodávaný v plastovém pouzdru, do kterého nůž pěkně zapadne. V pouzdře drží dobře a nehrozí tak, že ho ztratím. Je to však vykoupeno drobnými oděrkami na ručce, jak se ručka opírá o pouzdro.

Není to nic hrozného, ale je to prostě vidět. Eldris v sadě s firesteelem má ještě pojistný kožený pásek s drukem, aby byla jistota, že nůž z pouzdra nevypadne, když ho budete nosit na krku ručkou dolů. Základní sada tento pásek nemá. Dá se však nosit v klidu v kapse nebo v batohu.

Nůž se velmi dobře drží. Má krátkou čepel a k délce čepele je přizpůsobena i délka ručky.

Ručka má tvar soudku a do mojí ruky je akorát. Nikde nic nepřekáží. Ideál. Díky skvělé ručce a krátké čepelce je nůž hodně obratný. V kuchyni anebo při vyřezávání se neztratí.

Také příprava chlupatého polínka jde s Eldrisem suprově. Je jedno, zda krájíte jablíčko k svačině, vyřezáváte lžičku nebo si krájíte tenké plátky špeku. Čepel jde do jakéhokoliv materiálu skvěle. Jen je třeba si uvědomit, jak krátká ta čepel je. Ukrojit chleba je trošku kaskadérský kousek, ale vše se dá naučit.

 

S tímhle nožem jde udělat spousty práce. Je to ideální doplněk k velkému sekáči, sekeře nebo pile. Celková váha nože i s pouzdrem je 77g a samotný nůž váží 60 g. Ten žádnou kapsu neutrhne a může vás doprovázet i do zemí, kde by delší nůž znamenal problém. Celková délka 142 mm a délka čepele 53 mm, výška čepele je 22,6 mm a tloušťka je 1,8 mm.

Je to opravdu prcek.

Jak už jsem říkal, mám rád velké a těžké nože. Ale Eldris mne překvapil, a asi budu mít velké cukání ho po testu nevracet.

Naposledy jsem takový problém měl s Morou Garberg, tu jsem si nakonec nechal a rád jí nosím.

Pokud vám Eldris leží v hlavě, tak doporučuju navštívit obchod, kde ho mají skladem. Znám pár lidí, které na živo Eldris tak oslovil, že ho už z ruky nedali a odcházeli s ním domů.

Na Moru Eldris jsou dva rozdílné pohledy. Můj pohled po pár týdnech hraní si s tímto nožem je jednoznačně pozitivní. Kdybych neměl nůž na krk v podobné velikosti, tak by byl Eldris můj.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář