Mám nože od Mory rád, ale dvoutisícovka nebyla nikdy můj šampion. Každý máme jiný vkus a mně se prostě dvoutisícovka zdála ošklivá. Kansbol mne však zaujal na první pohled. Je to velmi lehký nůž, váží 100 g bez pouzdra a s pouzdrem 139 g.

To je myslím skvělá hodnota i pro gramaře. Díky konstrukci na trn a tloušťce čepele 2,4 mm se dá dosáhnout takové skvělé váhy.

Celková délka nože 223 mm s délkou čepele 106 mm je ideální na většinu prací. Jak už konstrukce a váha napovídá, tak Mora Kansbol není žádné páčidlo.

Sekání a štípání s takovou kudlou nedoporučuju provádět. I když při troše trpělivosti a šikovnosti zvládnete přebobrovat klacek a naštípat z něj třísky. Ale musí se u toho používat hlava.

Testovaný model má jednoduché plastové pouzdro s koženým průvlekem na opasek.

Ve spodní části pouzdra jsou dva odtokové kanálky pro případné čištění vnitřku pouzdra. Uvnitř pouzdra jsou plastové výčnělky, které se jakoby zakousnou do ručky nože a pevně ho drží na místě. Ano, drží ho dobře, ale také se zařezávají do měkčené ručky nože a nechávají tam stopy. Je to jen detail, ale někomu tahle drobnost může vadit.

 

Pokud někdo užije větší variabilitu, pak je tady verze Kansbol Multi – Mount. Kde můžete díky plastové skořepině a několika popruhům se suchým zipem pouzdro připnout na batoh na popruh nebo molle vazbu.

Mě však vyhovuje ta obyčejnější verze.

Nůž sedí v ruce velmi dobře. Může za to dobře tvarovaná jakoby soudkovitá ručka. Střenka je ze dvou rozdílných plastů, jeden měkčí a druhý tvrdší.

Ten tvrdší najdete na středu ručky a pro lepší úchop je zde zdrsnění ve tvaru kosočtverců. Zatímco měkká část ručky je málo zdrsněná, ale naopak působí hebce a neklouže z ruky. Drží se mi opravdu moc dobře a to při všech typech úchopů. V zadní části ručky je ještě malý průvlek na pojistnou šňůru.

Ta dírka by však chtěla posunout víc na konec. Při nasazené šňůrce trochu vadí při držení. Úplně vzadu na ručce je výstupek tvrdšího plastu a působí jako místo, kde se dá tlouct. Vzhledem ke konstrukci nože však není důvod na toto místo mlátit.

Čepel je vyrobena ze švédské nerezové oceli 12C27. Tepelné zpracování má Mora na velmi dobré úrovni a nůž vydrží velmi dlouho ostrý. Výbrus je kus od kusu jiný. Já jsem si osobně vybral ten bez kazů, ale někdy je brus divný, zvlášť u špičky bývá ujetý k jedné straně. Jak se říká, na funkci rostlináře to nemá vliv☺ Ze začátku se jedná o scandi výbrus s malinkou fazetkou, který je směrem ke špičce přerušený plochým brusem. Nevím jak to správně popsat, ale dle fotek to snad bude jasné.

 

Osobně nemám kombinace výbrusů moc rád. Na svém noži si časem na kamenech udělám čistokrevný scandi výbrus do nuly. To zúžení čepele směrem ke špičce má velmi pozitivní vliv na řezné vlastnosti nože zvlášť při práci s potravinami.

Tam je těch pár ubraných milimetrů hodně příjemně znát. Jen si prostě musíte dávat pozor, není to žádné páčidlo.

Nůž jde velmi dobře do řezu. Nemusíte ho přesvědčovat, aby se zakousnul do dřeva. Naklopením čepele můžete lehce regulovat sklon a hloubku záběru. Práce s tvrdší zeleninou mu jde díky tenčí špičce také dobře.

Vykošťování masa, nebo celkově práce s masem je příjemná. Až jsem nucen napsat, že spíš patří do kuchyně, než do lesa. Ale ani v lese se neztratí. Ostrá hrana na hřbetu čepele dokáže z každého firesteelu seškrábnout dost materiálu pro vykouzlení hodně žhavých jisker.

Pro mne ideální nůž, lehký, pevný, ostrý a ani ne tak drahý. I když se jistě najdou Ti, pro které bude 1000 Kč moc, pro ty je v levnějších hladinách sortimentu firmy Mora dost modelů za pár stovek. Já jsem spokojen s inovacemi ve firmě Mora. Napřed jsem zkusil Garberg, teď Kansbol a teď už se těším na malého prcka Eldrise.

Věřím, že si Kansbol najde svoje příznivce.

 

Mne si získal určitě. Je to dobrý nůž.

Hezký den Přeje Kraken

Sdílet

2 komentářů

  1. Ahoj, hezky napsáno. Již delší dobu používám Moru 2000 a je to fakt univerzální kudla. Předpokládám, že to bude dost podobný a tak bych se pod tuhle recenzi podepsal. Už se těšim, až si tuhle novinku osahám. Mimochodem, nemá náhodou trochu silnější čepel?

Zanechat komentář