V dnešním článku vypíchnu pár poznatků z používání a také další možnosti přístřešků, které jsem zkusil. Variabilita mne opravdu udivuje.

Samotný Jerven bag original používám druhý rok a pár měsíců k němu mám a používám koncové stanové dílce. Konkrétně kombinace Jervenu a stanových dílců mi dělala společnost na začátku února 2017 na zimní akci na Šumavě.

Těšil jsem se na pořádné mrazy, chtěl jsem si ověřit nějaké teorie. Jenže počasí nepřálo a místo suché mrazivé noci byla vlhká břečka mým společníkem i v noci.

V noci teplota klesla na cca -3 stupně a ve stanu bylo krásných 4-5 stupňů nad nulou. Když jsem vylezl ze spacáku, tak jsem stan vyhřál na příjemných 10 stupňů. A v tom byl zakopaný pes. Tím, jak je stan z Jervenu vespodu otevřený a země mokrá, tak vlivem teploty se vlhkost odpařuje a sráží se na vnitřní straně stanu. Voda v podobě kapek tam pak zůstává a stéká po plachtě dolů.

Druhou noc jsem si našel podstatně sušší místo a nechal jsem si kousek stanu pootevřený a zlepšení bylo citelné, řekl bych tak o 50% méně vysrážené vlhkosti. Příště zkusím stan zavěsit mezi dva stromy a nechám nad zemí třeba 5 cm mezeru, podobně to měl Honza Jirka a jeho plachta byla o dost méně orosená.

 

Proti větru je však Jervenstan ideální. Dvě trekové hůlky a kolíky ustojí docela slušný fujavec. Zkoušeno doma na zahradě. Prostě přišel vítr a nemohl jsem si pomoct a musel jsem to zkusit. Stabilita výborná.

V hlavě se mi honily různé druhy přístřešků, více méně otevřené, ale i zavřené.

Takže jsem si jednoho dne vzal Jervenstan na louku a zkoušel jsem různé varianty. Nejvíc mne zaujala varianta týpí. Pomocí několika kolíků a jedné trekové hůlky bylo za pár minut hotovo. Hůlka se dá nahradit provazem a díky tomu bude uvnitř více místa. Ale varianty bez středových tyček si nechám na příště.

Další zajímavou variantou byl dlooouhý přístřešek pro dva borce. Není to do velkého deště, ale jako ochrana před rosou a hlavně před větrem je tahle varianta ideální. Také použití sněhového límce k nastavení přístřešku v horní části je zajímavé. Ale pro lepší vypnutí budu muset do límce udělat očka.

Stále si hraju se základním Jerven bagem original a stanovými dílci. Co všechno by se dalo postavit, pokud se sejdou dva stejně vybavení lidé, hmm radost pomyslet.

V hlavě mám pár detailů, které chci poladit a dodělat. To si však nechám do dalšího článku. Mezi tím budu dále zkoušet a svoje poznatky publikovat.

 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář