Jistě si pamatujete doby kinofilmových fotoaparátů. Jak člověk dlouho přemýšlel a plánoval záběr. Vzpomínám si, jak mi jeden film vydržel celý rok. A té radosti, když jsem přinesl vyvolané fotky.

V roce 2004 jsem si koupil svůj první digitál. Byla to malá krabička od Sony. Ve svém okolí jsem vídal samý Olympus s 2,3 megapix a tahle Sonka mi přišla dost nabušená. Dnes jsou tyhle parametry skoro k smíchu. Na svojí dobu to bylo dostačující na skvělé fotky.

 

Jen pro zajímavost, když jsem kupoval foťák, stála 128MB karta kolem 2000 Kč. Dnes máte za cenu kolem 500 Kč kartu 32GB. O tom se nám tehdy ani nezdálo.

Po pár letech a několika desítkách tisíců fotek jsem pokukoval po něčem jiném. Opět jsem se poohlédnul u Sony a pořídil jsem si o trochu větší foťák, ale stále ještě kapesní.

Kolem roku 2012 jsem šel do velkého zrcadla od Canonu, fotky báječné. Jen váha a velikost mi po nějakém čase začala překážet.

Canon šel z domu a já se ponořil do internetových diskuzí o fotoaparátech. Docela masakr, po zhruba dvouměsíčním hledání mi na krku přistála krabička od Fujifilmu. Jsem spokojený, doufám, že na dlouho ☺

Někdy kolem roku 2011 jsem začal natáčet videa o nožích a něco málo bushcraftového. Napřed jsem točil na foťák nebo na telefon. Kvalita mizerná a tak jsem hledal nějakou kamerku. Chtěl jsem něco malého a odolného. Zkusil jsem outdoorovou kameru GoPro a byl jsem zklamán. Naopak s ActionCam od Sony jsem našel to pravé pro mě. Jak už to tak bývá, akční kamery mají trochu zdeformovaný obraz tzv. rybím okem. Díky velikosti jí mám vždy v kapse a nic zajímavého mi neuteče.

 

Před nedávnem jsem si půjčil kameru JVC, která je odolná a má dobrou výdrž. Zkusil jsem natočit oběma kamerami videa a nechal jsem si poradit od ostatních. Zůstanu u Sony. Sonka má větší záběr a takové ostřejší barvy.

Samozřejmě, že stále pokukuji po kameře, která umí 4K videa a také o nějakém stabilizátoru. Nejvíc se mi zamlouvá DJI Osmo. No uvidíme, zatím to nechám u ledu.

Videa jsem dříve stříhal ve Windows Media Player. Katastrofa, jak kvalitou, obsluhou, tak i časem stráveným u pořítače. Co jsem přesedlal na Mac, tak točím a střihám v klidu, rychleji a kvalitněji. Možná, že existuje nějaký lepší program než Imovie. Hlavně je to jednoduché. Takové věci mám nejraději.

Nejsem v oboru foto-video vybavení odborníkem, tak budu velmi rád za dobré rady a tipy, jak to dělat lépe nebo doporučení na vychytávku, která mne posune v tvorbě dál. Pokud víte o něčem, nebojte se napsat do komentářů nebo na kraken@bushcraftshop.cz

Děkuji Kraken

 

 

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář