Pár lidí, kteří na tento nůž nedají dopustit znám. Díky nim jsem měl možnost si tento typ nože osahat. Jeden kousek mi půjčil kamarád Thom. Ten má verzi Trackera od firmy Tops knives. A další kousek mám od kamaráda Jakuba a to verzi od Red Scorpion 6 verzi Predator.

 

Tops knives mají Trackera stále v nabídce a jeho cena je cca 300 USD viz odkaz.

Verze, kterou mám půjčenou je z uhlíkovky 1095 a na ručce je mikarta. Pouzdro si dodělával Thom sám.

Na noži je proti originálu trochu upravené ostří.

Váha nože je 588 g, celková délka nože 300 mm a délka čepele 158 mm. Síla čepele je 6,3 mm a proto mu hanlivě říkám lopatka. Je to prostě dost. Kdyby kudla měla jen 5 mm, tak si myslím, že by šla lépe do seku a celkově by byla obratnější.

 

Ručka příjemně sedí v ruce. Trochu sklopená zadní část ručky tvoří takovou prdelku a při sekání nevyjíždí z ruky jako je to u rovné ručky. V zadní části je i průvlek na pojistnou šňůru, kterou je dobré používat. Tenhle kousek už něco váží a není dobré, aby lítal vzduchem.

V přední části ručky bych zrušil, nebo alespoň zjemnil ty dva výstupky. Ty mi nutí k jednomu druhu úchopu. Někomu to může vyhovovat, ale mě to není moc příjemné.

Jinak je ručka příjemná, lehce zdrsněná mikarta neklouže.

Čepel vyrobená z uhlíkovky je opatřená ochranným černěním. Při používání se na některých místech ošoupává.

Na začátku horní části čepele je zdrsnění pro palec, které není nijak agresivní a nedře prst. Svůj účel plní dobře.

V přední části nože je pilka, která je funkční, ale… 🙂 Prostě pila je pila a tahle krátká řada zubů na noži jí nenahradí. Pravda je, že na zářez pro lanko, nebo naříznutí kosti před zlomením to stačí. První zub je hlubší a měl by sloužit k zachycení a ukroucení drátu.

Špička nože je velmi masivní a hodně odolná. Ta zřejmě vydrží vše.

Na čepeli jsou k vidění dva různé výbrusy. Ten, co je blíž k ručce, je na jemnější práce. Má jiný úhel a je dost ostrý. U malého zubu plynule přechází do předního odolného ostří. Řekl bych až sekeroidního. I tvar předku nože vypadá jako sekerka a i tak funguje. Pokud při sekání nakloním špičku trochu dolů, tak přední ostří dopadá na dřevo v dobrém úhlu a funguje to. Pravda je, že se nezakusuje moc hluboko, ale zase nehrozí, že zůstane v materiálu viset. Někdy mi přijde, že je ta tloušťka na škodu. Také tvar čepele je nezvyklý. Je potřeba se k práci jinak postavit. Výhoda dvou rozdílných výbrusů je jasná. I nože kukri mají podobný styl ostří. Na noži Tracker je však přechod mezi jednotlivými druhy ostří velice ostrý. Někomu se líbí a jiný to zatracuje. Osobně bych to přední ostří malinko zbrousil na větší úhel, odstranil nebo zjemnil na ručce to vybrání pro prsty a pak by to šlo. Ale co by noži prospělo, je ubrání tloušťky materiálu na 5 mm. Takhle je to nemotorný kus železa. Na štípání dřeva je ale dost dobrý. Čepel tvoří slušný klín a nůž tak rozbourá všechno. A o to jde. Velký, silný, těžký nůž na všechno. Není to kudla na vyřezávání píšťalek nebo hrnečků. Je to dříč. Kudla na přežití.

Red Scorpion Six Blades už Trackera ve své nabídce nemají. Občas se nějaký najde na ebay.com a jeho cena se dle stavu a provedení pohybuje od 300 do 450 USD.

Kousek, který mám právě v ruce, mi půjčil kamarád Jakub. Je skoro nepoužívaný s originálním dutým výbrusem s fazetou. 

Váha nože je 429 g, celková délka 311 mm a délka čepele je 166 mm. Tloušťka čepele 5 mm. Právě tahle tloušťka mi přijde ideální. V kombinaci s dutým výbrusem mi to přijde až moc tenké. Pokud by místo duťáku byl konvex, tak bych se nebál s tímto nožem dělat cokoliv. Kdybych tenhle nůž mohl naplno zapojit do práce, tak věřím, že neodejde s neponičeným ostřím. Každopádně je to kus nože, který dobře řeže a také dobře seká. Materiál 420C .

Zakusuje se hluboko, někdy až moc. První ostří je jemné a krásně proniká do materiálu. Nůž je lehčí než Tops a je celkově obratnější. Proti Topsu nemá vpředu pilku a také chybí zdrsnění pro palec. Mikarta je hladká a vyleštěná a někdy trochu klouže. Designově je ručka hezká, ale některé ostré hrany bych hned sundal dolů. Vybrání pro prsty tam také být nemusí. Ano vypadá to hezky, ale nutí to k jednomu úchopu. Pouzdro je z tenké kůže bez jakéhokoliv jištění a nůž v pouzdře moc nedrží.

Pokud bych si měl vybrat, tak čepel z Red Scorpion včetně tloušťky, ale s konvex výbrusem, ručku z Topse a bylo by to lepší. Je to však můj názor. Jak se říká – sto lidí a sto chutí.

Ani jeden z testovaných nožů mě nějak neuchvátil. Ani držení, ani řezací výkon a vlastně ani sekání. Ne, nejsem proti nim zaujatý. Jen z legrace jim říkám lopatky. Prostě vím, že mám nůž podobné délky, která se lépe drží, lépe řeže a v sekání je o třídu jinde.

A přitom parametry podobné.

Váha 541 g, celková délka 322 mm, délka čepele 192 mm a tloušťka 5,5 mm.

Ale to už jsme jinde a článek o tomto noži si nechám na jindy.

V USA je Tracker kultovní nůž a i u nás má dost fanoušků. Já k nim nepatřím a asi patřit nebudu.

Na stupnici od 1 – 10 bych jim dal tak pětku. Prostě průměr.

Pokud budu srovnávat jen Tops a Red Scorpion six, tak bych asi šel do Scorpiona. Ale musel bych si ho řádně upravit.

Děkuji Jakubovi i Thomovi za zapůjčení nože. Doufám, že až je budu vracet majitelům, tak mi jeden z těch nožů neskončí v zádech☺

 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

3 komentářů

  1. Nedivím se, že tu tento typ nože není rozšířený. Typická filmová desingnovka. Asi jako nůž z filmu Rambo. Zajímavý na pohled, leč ne zrovna praktický. Mám jeden Rambo nůž z dřívějších let od Gerbera. Má to přesně takové zuby na hřbetě a jsou úplně k ničemu.

  2. Mno ja myslim ze je dost popularni i u nas,znam hodne lidi co ma topse nebo delanej nejakej primo od noziru,casto vidam i tu variantu kterou si uklouhnil na tom smetaku

Zanechat komentář