RB2 jsem nosil až do podzimu, recenzi najdete zde. Poté jsem přešel na jejich dražší provedení a to RB5. Tyhle měly být tvrdší a voděodolnější. Hned první zkoušení mne však vyvedlo z omylu. RB5  jsou jen o malinko tvrdší a voděodolnost je také jen o chlup lepší než u RB2. Pravdou je, že jsem se nesnažil je nijak impregnovat, pouze pro zvláčnění kůže je mažu Limmer creamem. RB2 jsou měkké jako bačkůrky a totéž se dá říct i o RB5kách. Rozdíl je tedy hlavně v barvě kůže a také v jezdcích na stahování tkaniček.

Výrobce RB5ky popisuje jako odolné boty, které jsou vhodné i do vlhkého počasí. Nemyslím si to. Celá konstrukce je dělaná na lehké treky a potulky po okolí. Způsob šití je prostě na trekovou a voděodolnou botu nedostačující. Nejsou to špatné boty, to vůbec. Ale pokud chcete střevíčky na potulku, když prší a je vlhko, tak musíte sáhnout jinam. O tom jsem se přesvědčil několikrát. Snažil jsem se s botkama vydržet až do prvního sněhu. První procházka v mokrém sněhu a nohy turch. Nene, tohle není bota na špatné počasí. Pravda je, že je nosím celou zimu, ale jen když je sucho. Nebo když je malé vlhko.

To je však jen malá vada na kráse. Jinak jsem spokojen.

Kůže drží, po namazání Limmerem krásně změkla a boty jsou velice pohodlné. Jak často říkám, jsou to bačkůrky na potulku po kraji. Super na delší cestování autem nebo vlakem a na takové to toulání kolem kempu. Tím jak jsou měkké, tak si člověk může kleknout a ani po hodině klečení nemá dřevěné konečky prstů. Bota je v přední části dost široká, takže noha tam má volno. Velikost je potřeba zvolit dobře. Na délku se to dá změřit, ale na šířku bývá u normálních bot problém. RB botky jsou dost široké, tady nebude problém.

V botách se mi nožky nepotí. Kůže funguje, jak má a nohy jsou v suchu. Sice do nich celoročně nosím merino ponožky, ale nemám problém s nadměrným pocením. Kůže dobře odvádí vlhkost a i relativně dobře vysychá.

Je na každém, aby si řekl, zda takovou botku chce. Není to kopyto, jako jsou armádní kanady. Ani to není tvrdá, těžká a drahá pohorka. Je to prostě bačkůrka na potulku. Na to je dobrá. Doporučuju zkusit. Těm svým jsem dal za uši, prohnal jsem je vodou, bahnem, kameny i roštím. Boty si sedly, udělala se na nich patina a vypadají dobře. Oblíbenější mám ty světlé RB2, ty nosím spíš do města a tak, ale RB5 regulérně do lesa. Pokud je venku mokro a vím, že se budu toulat mimo stezky, tak musím sáhnout po jiných botkách.

RB5ky potěší staromilce, lidi, kteří mají rádi jednoduché věci. Přistihnul jsem se, že svoje Hanwagy jsem měl za rok jen 3 krát na nohou. Prostě jsem si oblíbil tu lehkost těchto „bačkor“.

 

 

Za mě RB5 dostávají palec nahoru, i když nejsou voděodolné. Za voděodolnou botou se budeme muset podívat jinam. Kraken

Sdílet

1 komentář

  1. Petr Polanecky 11.3.2018 v 6.25

    Krakene, nebylo by nějaké doporučení nebo recenze na voděodolné boty? Nejsem v lese moc často, proto hledám v cenové kategorii do 3 000 Kč. Poradíte? Díky moc, Petr

Zanechat komentář