Na trhu najdete dost skvělých seker. Například Wetterlings® nebo Gränsfors Bruks vnímám jako top v turistických sekerách. Hultafors je cenou jinde, jejich základní řada je levná a uspokojí běžného uživatele. Naopak řada Classic by měla být pro někoho, kdo chce lepší zpracování a nějaký ten příběh. Cena 1990 Kč za sekeru není ani moc velká. Za tyhle peníze dostanete slušně zpracovanou hlavu sekery, pevné a dobře tvarované topůrko a kožený kryt ostří.

Nejsem zastáncem seker. Nenosím je na toulačky. Tím ale neříkám, že se sekerou jako nástrojem nemám zkušenosti. Pár seker mi rukama prošlo, od těch nejlevnějších z hobby marketu, až po ruční práce od mistrů kovářů. Měl jsem tak možnost si vybrat z několika kousků. Na prodejně bushcraftshop.cz jsem si opakovaně bral do ruky celou modelovou řadu, kterou Hultafors nabízí a nakonec jsem zvolil tuhle loveckou. Váha hlavy 850 g mi přišla na moje potřeby ideální. Ani délkou topůrka to není žádný extrém.

 

Jedná se tedy o loveckou sekerku z řady Classic. Což je řada sekerek, kde je kladen větší důraz na zpracování. Je to znát při bližším pohledu. Hlava je tenčí a lépe opracovaná. Ostří souměrné a po chvilce hraní s brouskem i holí. To u sekerky není podstatné. Hlavní je, aby seděla v ruce. A tahle mi sedí dokonale. Váha hlavy je akorát, a když sekeru držím těsně u hlavy, tak cítím  vyváženost. To se nedá popsat. Některé sekery se drží špatně. Přetáčí se v ruce apod. Tahle sedí dobře. Vždy na prodejně lidem říkám, vezměte si každou sekeru do ruky, přehoďte z ruky do ruky. Zkuste víc kousků a sami uvidíte, která je Vám nejpříjemnější v ruce. Většinou to vyhraje tahle lovecká. Zkoušel jsem i ty menší kousky ze série Classic, ale už jsou dost malé a lehké. To je pak na výkonu znát.

Sekera je dodávaná s kvalitním topůrkem z hickory, což je severoamerický ořechovec bílý. Materiál je to houževnatý a měl by dlouho vydržet. Topůrko je dobře tvarované a i zpracované. Na některých kusech ale doporučuju vyhladit smirkovým papírem a znova a důkladně napustit lněným olejem. Ostří sekery je kryté koženým chráničem, který je dobře zpracovaný. Pokud si chcete sekerku uchovat ve skvělé kondici po dlouhou dobu, tak si nějakým způsobem chraňte začátek topůrka hned u hlavy sekery. Můžete toto místo omotat provázkem, lepenkou, anebo zabalit do kůže. V těchto místech přichází topůrku do kontaktu se sekaným nebo štípaným dřevem. Časem se může topůrko narušit tak, že praskne. Oplet toto místo spolehlivě ochrání. Takové úpravy podstoupila i moje sekerka, obroušení topůrka, napuštění olejem a chránič.

Jak už jsem říkal, nejsem zrovna sekerkový typ. Tahle jezdí v autě jako rezerva. Párkrát jsem musel z cesty odstraňovat spadlý strom. Ale někdy sekerku připnu na batoh a beru s sebou. Většinou tehdy, když potřebuju opravit něco v kempu nebo na místech, kam chodím. Pomáhá mi i na každoroční přípravě dřeva na zimu. Na čundry si sekerku neberu.

Pro někoho možná zbytečný kus vybavení. Pro mě ale ne, i když jí nepoužívám každý den, tak důvod se najde dost často.

 

 

Na ostří už je pár zoubků a jejich otřepy jsem jen zahladil keramickým brouskem a hlavu sem tam ošetřím olejem. Žádnou jinou péči sekera nepotřebuje.

Myslím si, že v sortimentu Hultafors si vybere každý.

Sekerky Hultafors jsou dobře udělané a svému majiteli ostudu neudělají.

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

Zanechat komentář