Často se dá najít vhodný pahýl větvě, kam si pověsíte batoh, kabát a další věci.

Někdy je to ale tak, že si najdete místo na spaní a vedle sebe nemáte nic, co by tvořilo háček na pověšení věcí. Jsem jeden z těch, kteří mají rádi kolem sebe pořádek.

 

Touto otázkou jsem se již dříve zabýval a používal jsem kus paracordu omotaný kolem stromu, ale kdo má pak rozvazovat uzel. Ideální se zdál popruh, ale ten se špatně uvazuje a tak to chtělo ještě malinko potunit. Přidala se přezka a pár drobností. Díky přidané přezce se popruh snadno uchycuje.

Popruh je široký 25 mm a dlouhý 1750 mm, takže obejme i velký strom a nebude mu díky šířce ničit kůru. Váží cca 50 g.

Skládá se z klasického trojzubce – přezky, D kroužku a dále pak proužku suchého zipu, který drží popruh v zabaleném stavu a ještě s ním můžete připevnit různé předměty, např. svítilnu.

 

Popruh i přezka mají velkou nosnost, a pokud se Vám bude zátěž zdát moc velká, stačí popruh dvakrát ovinout kolem kmenu stromu a tah na přezku bude menší.

Použití je jednoduché. Popruh se omotá kolem stromu. D kroužek se dá využít na upevnění výstroje, pro natažení paracordu, provlečení karabiny a podobně.

K tomu slouží i menší očko z popruhu, které se nachází hned vedle D kroužku.

Na popruhu se nachází ještě jedno větší oko z popruhu. To je zhruba 200 mm dlouhé. Po napnutí popruhu ke stromu, můžete okem provléknout stativ nebo monopod a tak si stabilizovat, focení, natáčení nebo pozorování okolí. Také může sloužit jako držák stativu, který tak můžete upevnit do výšky, kam normálně nedosáhne.

 

 

Také je díky popruhu možné stabilizovat zbraň při přesné střelbě. Jen pozor na zahřátí hlavně, přeci jen je popruh z umělého materiálu a mohl by se po delší střelbě a zahřátí hlavně přepálit. Používám při airsoftové nebo vzduchovkové střelbě. 

Popruh se dá použít i jako nouzový opasek a podobně. Záleží jen na fantazii.

Vejde se do boční kapsy batohu nebo do víka a je tak stále po ruce, připraven k použití. 

Jedná se o drobnost, která Vám pomůže držet vaše věci mimo nepořádek na zemi, mimo nenechavou zvěř a podobně. 

Hezký den přeje Kraken

Sdílet

3 komentářů

  1. Ahoj, podobnou „blbůstku“ mám už nějakou dobu rozdělanou. Ze slabšího popruhu, bez D kroužku, ale s více smyčkami a víc nařasenou (něco jako lezeckou odsedávací smyčku Daisy chain). Do teď používám ke stejnému účelu jednoduchý popruh s očkem na konci (v podstatě laso). Přes noc přehazuji přes batoh ještě pláštěnku.

    • Na noc si batoh v českých krajích nechávám přímo u hlavy, takhle na stromě je to jak na výstavě. Známe ty český ručičky.
      V krajinách kde jsou medvědi zase ten smrdutý batoh zahodit co nejdále od tábora.

  2. Dovednost to je, to se nedá upřít….
    Až na něco podobného kápnu, nechám si to hned patentovat.

Zanechat komentář