Prošlo mi rukama několik kusů od různých výrobců. Z těch, co mají klasické zuby, jsem nakonec vybral ruskou řetězovou pilu, článek zde.

Jsou však ruční pilky, které mají řetěz a zuby podobné jako má klasická motorovka. S pár kousky jsem se trápil a nakonec na obchod nešla žádná. Buď nám nevyhovovala kvalita zubů anebo rukojetí. Pustil jsem tedy tento styl pily z hlavy. Až do letošního veletrhu IWA 2018. Tam nás tato pila od Nordic Pocket Saw zaujala natolik, že jsem si jednu vzal na test.

Je to jiná liga než to, co jsem do teď viděl.

Kvalita zpracování, množství řezných segmentů i samotné přepravní pouzdro hned zaujme.

Cena je však také vyšší, ale to se rázem zapomene, jakmile se pustíte do řezání.

Pila je dodávána v nylonovém pouzdře s průvlekem na opasek a zavíráním na suchý zip.

 

Kvalitní nylonové popruhy unesou i vola. 🙂

Samozřejmě jsem se na nich zkusil přitáhnout zavěšený na stromě a pila i popruhy to ustály v klidu.

U pil které jsem dřív zkoušel, byl ze začátku problém s pohyblivostí jednotlivých segmentů. Byly zalepené barvou a rozhýbaly se až po několika použití. U této pily nic takového nehrozí. Vše je krásně čisté, pohyblivé a namazané olejem. Materiál je kvalitní, ale je potřeba pilu mazat.

Největší pecka jsou však řezné segmenty. Těch je na délce 65 cm 33 kusů a jsou oboustranně broušeny. Takže pila zabírá a řeže při každém pohybu. Zuby jsou brousitelné kulatým pilníkem o průměru 4 mm.

Už z výroby jsou zuby pekelně ostré.

Tím jak jsou podobné řetězu z motorovky, mají široký řez a pila se tak nesvírá.

Je jí jedno, zda řežete suché nebo syrové dřevo. Jede jako ďábel.

Zrovna nedávno mi pomáhala v sadu probírat větve ovocných stromů.

Chce to najít si správný úhel a také rytmus a už to řeže.

Pila se jen tak nezadýchá, zato vy ano. Je to celkem dřina. Klasická pila je lepší, ale tohle se zase vejde do kapsy.

Jsem z pily nadšený. Konečně ruční řetězová pila, kterou se nebojím prezentovat dál.

Nedivím se, že tento produkt získal řadu ocenění. Např. vítězný produkt SCANDINAVIAN OUTDOOR PRODUCT a vítězný produkt  No. 1 NATIONAL GEOGRAPHIC Adventure Gift Guide 2016.

S touhle pilou přefiknete kmen o průměru 20 cm jako nic a přitom má váhu jen 130 g a zabalená se vejde do kapsy u kalhot. Nylonová poutka jsou dodávána ve dvou barevných provedení – oranžové a zelené. Za mne velká spokojenost. 

Prostě kus vybavení, který nezklame a funguje jak má. 

 

Hezký den přeje Kraken

 

Sdílet

2 komentářů

  1. Super recenze!Osobně jsem prvně používal ruskou řetězovou pilu se kterou jsem byl velmi spokojeny a pak jsem narazil na „chain saw“ pilu.“Prvni typ“ měl klasický vzhled řetězu z motorové pily.Vidim,že tahle pila má řezné prvky i v protisměru což mne taky napadlo.Vyrobil jsem podobnou pilu roznytovanim a snytovanim s řeznými prvky a nebylo to „košer“, jelikož u menších průměru větví cca 5-7cm se mi články o sebe zapiraly a kousaly.Vyrešil jsem to jednodušší variantou a to roznytovanim řetězu v polovině, přetočením a opětovným snytovanim jsem získal pilu,která zabírá při každém tahu,byť tam jsou nějaké „volné chvilky“ale zase se tak neunavite a nemáte permanentní zátěž pily v plném rozsahu tam i zpět.Řetězove pily se mi velmi osvědčily a dávám je kamarádům jako dárek a je jedno jestli jdou na kemp,potřebují přeříznout padly strom přes cestu,nebo jen uříznout větev na špatně dostupném místě.Vzhledem k rozměrům si určitě najde své místo prakticky kdekoliv.Rozhodně malý pomocník,který udělá hodně práce!

Zanechat komentář