Na tyhle pilky jsme narazili na zahraničním bushcraftovém fóru. Líbily se nám pro svoji jednoduchost a přírodní vzhled. Některé vytuněné kousky, které jsem viděl, se moc líbily, ale o úpravách až někdy jindy.

Vzali jsme na test dvě verze ruční zavírací pilky – jedna je klasika NO. 1 s obyčejným listem a ta druhá má označení NO. 112 a má japonský list.

Mě zaujala NO. 112 a kolegu NO. 1. Při společném řezání dřeva jsme zjistili, že ta 112 s japonským listem prostě řeže lépe. Ale o tom až později.

Firma Fanno Saw Works vyrábí nářadí pro lesníky, arboristy, farmáře a další. Vyrábí celou řadu super pil. Nám se zalíbila tahle série skládacích pil. Rukojeť z javorového dřeva, místo složitého mechanismu, který by držel list, ho jen zajistíte křídlovou matkou. Na jednoduchém se nemá co pokazit.

Mrkneme se na klasickou řadu.

Označení je jednoduché NO. 0, NO. 1, NO. 2.

NO. 0 je velká pila s délkou listu 340 mm, je to už skoro meč 🙂

NO. 1 je střední pila s délkou listu 240 mm, ta si myslím, že je akorát. Má stejně velké zuby jako NO. 0.

NO. 2 je proti těm předchozím prcek, co se délky listu týče. Pouhých 210 mm a trošku jemnější zoubky.

Je na každém, jak velkou pilu potřebuje. Ta největší je fakt macek. Já jsem si však zvolil NO. 112 a to proto, že má japonský pilový list. Tento styl rozmístění a naostření zubů znám už z japonských pil Silky. Zkusil jak klasické zoubky na NO. 0 – NO. 2, ale japonské zuby mají prostě větší výkon. Pravda je, že se zase složitěji brousí. Jsou ale kvalitní a není potřeba je nějak často brousit. Pily mají u mne těžkou službu, stále nějaká příprava dřeva na oheň, ale také práce na zahradě v ovocném sadu.

Jak už jsem říkal na začátku, oblíbil jsem si pilu NO. 112, která má japonský pilový list o délce 260 mm a s takovou délkou se už můžete pustit do větších kmenů.

Zuby se nehltí a pila řeže jedna báseň. Řez je rovný a čistý.

Pilky jsem se snažil nafotit tak, aby bylo vždy poznat, jaký je mezi nimi rozdíl. Pokud se zastavíte na naší prodejně v Bushcraftshop v Šumperku, tak si tyhle kousky můžete osahat a porovnat s pilkami Silky.

 

Pilku Fanno Saw NO. 112 jsem měl i na několika akcích a kurzech a všichni si pochvalovali, jak krásně řeže. Vypadá dobře a práce s ní je zábavná. Mám v plánu nějaké úpravy, ale to bude téma jiného článku. Mrkněte na video, jak si pilka vedla v ovocném sadu.

Hezký den přeje Kraken.

Sdílet

Zanechat komentář