Začnu pěkně od začátku historie firmy Helko Werk. Ta sahá až do roku 1844, od této doby se firma zabývá výrobou nářadí pro tesaře, truhláře a podobně. Nás zaujala řada seker spíše klasického vzhledu. Měli jsme možnost se na jedné výstavě v Německu seznámit s částí sortimentu a letos na Bushcraftshow 2018 v Anglii již s komplet sortimentem firmy Helko Werk.

To byl impulz pro to, abychom si dvě sekery objednali na test, a pak po pozitivním testování jsme zařadili několik desítek produktů na www.bushcraftshop.cz

Kolega Thom si vybral malou sekerku s kratším toporem a lehkou 500 g hlavou na jemnější práce. Já jsem si vybral tuhle univerzální velikost na vandry s hlavou 700 g.

Měl jsem s čím srovnávat, protože doma mám Hultafors loveckou z řady Classic, která je podobně velká a má hlavu o váze 850 g.

Ta mi po letech zkoušení přijde jako ideální na práci i nošení na batohu.

Jsem spíše zastáncem sekacích nožů, ale občas sekeru vezmu do ruky.

 

Letos jsem si sekání užil dost. Potřeboval jsem rychle probrat stromy v sadu a tam mi byla sekera Helko dobrým parťákem k pilce.

Celkové zpracování seker od Helka je na dobré úrovni. Řekl bych, že Hultafors u řady Classic je na tom o kus lépe, ale je tam už větší cena.

U Helka jsou topora ze stejného materiálu jako dělá Hultafors. Jedná se o Hickory (ořechovec),  který je odolný a pružný.

Napasování hlavy je rovné, začištěné a klínky jsou dva, jeden plochý dřevěný a druhý kulatý kovový, dvojí jištění mám rád.

V základu je i kožená krytka ostří. To potěší. V případě zájmu je možné dokoupit doplňky ve formě koženého návleku na toporo. Ten slouží jako ochrana topůrka těsně u hlavy. Tam toporo dostává rány od sekaného nebo štípaného materiálu a může se poškodit. Kůže tak chrání toto místo. V nabídce jsou dvě velikosti kůže a v balení je i kožený proužek jako šněrování.

 

Dalším doplňkem jsou pilník a brusný kámen (puk).

Pilník má na každé straně dvě zrnitosti zoubků. Také puk má na jedné straně jemnější a na druhé hrubší zrno. Puk je 120/320 grit. Což na běžné broušení stačí.

Puk je dobrý tvarem nejen na cesty, ale i na samotné broušení. Drží se lépe než brusný kámen. Ideální na rychlé opravy ostří v terénu. Pokud by někdo chtěl sekeru lépe ošetřit tak je v nabídce i prkénko polepené kůží, které slouží na vytažení ostří.

Z jedné strany je hrubé, tam se nanáší brusná pasta a z druhé je jemná kůže, ta se používá na doleštění ostří.

Také jsem na testování dostal sadu na údržbu.

Ta je dodávaná v pytlíku a obsahuje kostičku včelího vosku na napuštění topora. Také jsou zde dvě lahvičky s olejem. Jeden na hlavu sekery a druhý na toporo.

Ty ale mám jen na zkoušku, ty prodávat nebudeme.

Sekeru jsem po dobu testování nešetřil. Bral jsem jí na kurzy, kde se válela na zemi, pršelo na ní. Půjčoval jsem jí kde komu a stále vypadá dobře.

Ve srovnání s loveckou Hultafors je skoro stejná. Je zhruba stejně velká a váha je o cca 120 g menší než u Hultaforsky.

Do seku jde podobně, možná o malinko méně hluboko. To je dáno jak menší váhou hlavy, tak i malinko baculatějším výbrusem. Přijde mi, že je Hulta více vytažená.

Helko tak bude malinko odolnější u ostří.

Sekera Helko se dobře drží jak v zadní části tak i vepředu u hlavy. Držení je příjemné a vyvážení je skvělé. Je jasné, že čím těžší budete mít hlavu sekery, tak potřebujete delší topůrko. Tím bude sekera výkonnější, ale také větší, těžší a méně obratná. Tyhle sekery do celkové délky 500 mm jsou ideální právě pro drobné práce v kempu a na cestách.

Podle fotek uvidíte, že je mezi těmito sekerami minimum rozdílů. Jednomu se líbí Hultafors a druhému Helko. Ani s jednou neuděláte chybu. Hulta je trošku elegantnější a Helko zase levnější.

Já asi zůstanu u své Hultaforsky a Helko poputuje na prodejnu jako předváděcí vzorek. Tak se můžete zastavit a zkusit jí u nás na špalku.

Hezký den přeje Kraken.

Sdílet

1 komentář

Zanechat komentář