Jsou to tři roky, co jsem nosil na krku lehký nůž Mikov List.  Podobnost s P100 od ANV knives je jasná. Ondřej Němec, který navrhoval několik nožů pro Mikov, teď navrhuje nože pro ANV knives. Ok takže mají stejného otce. Super, tomuto projektu fandím. Doufám, že ANV budou schopný a ochotný naslouchat hlasu lidu 🙂 tedy uživatelů a zákazníků na případné změny nebo doplňky.

 

Celé to dění okolo vstupu této firmy na nožířskou scénu jsem sledoval na FB i na nožo-fórech.

Živě jsem tyhle kousky viděl na výstavě nožů v Příbrami. Hned po té mi v balíčku přistál jeden nůž na test. Je strašně jednoduché natočit recenzi hned po vybalení, dělá to kde kdo. Já se však držím toho svého, každou věc musím nějaký čas nosit a používat, abych si byl jist tím, co vypustím z úst.

      

Pracovně tomuto noži říkám “stovka“. Tím, že je stovka placatá a lehká kudla, která váží 69 g a pouzdro je skoro stejně lehké jako stovka, mám stovku u pasu, na krku anebo ve víku batohu každý den. Také leží na kuchyňské lince a pomáhá tak při každodenmí práci v kuchyni.

Nejvíc však maká v práci a v lese. Rozbalování balíků, řezání kartonů a podobně zvládne v klidu. Ale co dřevo? Nařezat chlupaté dřívko na oheň je pohoda, ale co třeba štípnout polínko??

           

Nezapomeňte, že tahle kudla má čepelku dlouhou ani ne 80 mm a také je velmi tenká. Nebo se to zdá, že je tenká. V nejširším místě má sice 3,5 mm, ale výbrus je vysoký a také falešné ostří dost ubírá. Nějaký klín však vznikne a tak se menší špalíky dají štípnout v pohodě. Výhodou je také absence střenky. Takže s nožem můžete dělat psí kusy a nemá se co poškodit.

   

Každý komu jsem tuhle kudlu půjčil, říkal, že je pidi, že je tenká a malá a nic nevydrží. Proto jsem v testování zašel zase trošku dál, než jen řezání dřeva a krájení potravin.

Po štípání přišlo na řadu házení, no nůž je lehký a špatně se s tím hází. Ale na krátkou vzdálenost to jde. Pak následoval test špičky, to znamená bodání, páčení apod. Kdybych chtěl, tak bych tuhle kudlu jistě zlomil, teda minimálně špičku. Ale na to, co jsem s nožem prováděl, se až divím, že drží. Pak jsem ho tloukem nabouchal do pařezu a páčil do strany. Rukou i nohou. Čekal jsem, že rupne ale ono nic. Vydrží dost.

    

Po očištění je u špičky vidět pár škrábanců od kamínků, ale povrch stone wash ledacos zakryje.

Nůž slušně drží ostří, a při udržování ostří na kůži je v dobré kondici stále.

Když přišel, tak holil. Ostří souměrné, no prostě paráda.

Při silovém řezání ale chybí ručka. No upřímně, nůž přišel s opletem z paracordu. Ten sice zlepšoval úchop, ale vlastně zakrýval hezký tvar nože. Takže jsem oplet sundal a používám ho bez něj.

V některých momentech se projeví právě ta tenkost nože. Zvlášť při řezání dřeva. Možná by to chtělo malou ručku z G10 nebo micarty. Tím by zase vzrostla váha nože.

Jinak je řezání s P100 kou příjemné. Možná by to chtělo jiný úhel fazety. Taková malá kudla by mohla být klidně tenčí. Klidně 2,5 mm a tím by se zlepšily i řezné vlastnosti.

Při použití v lese mi chyběla na noži, nebo přesněji na hřbetu nože nějaká ostrá plocha na škrtání feresteelem. Jsem tak nějak naučený škrtat hranou čepele. Tady je vše začištěno, takže nemám šanci škrtat. Napadla mě varianta do lesa. Celková délka 230 mm, čepel 120 mm, tloušťka 4 mm. Horní hrana bez falešného ostří a ostrá určená pro křesání. Spolu s kydexovým poudrem a tyčkou firesteelu by to nemusel být špatný záložní nůž do lesa. Já vím, byl by to zase jiný nůž. Už mlčím 🙂

Nůž nijak neošetřuji, špinavý se válí na zemi, na lince a pak po vyčištění nejeví žádné známky opotřebení, patinu nebo tak nechytá. Pak jen stačí navlhčit a otřít hadrem.

Vrátím se ke zpracování. To je u tohoto nože příkladné. To co postrádal Mikov List, to jest dotažené zpracování tak to P100 má dotažené do detailů. Například celý obvod je zaleštěný, nikde otřepy. Vše dokonale hladké pod mírným rádiusem. Vnitřek vybrání ručky je opracovaný a dokonce i zadní dírka na paracord je předpisově začištěná. No zírám.

Na nože je vypálené logo ANV na druhé straně označení P100 a materiál D2 a na hřbetu pak nápis Acta Non Verba. Hezké a decentní.

Pouzdro je kydexové, samosvorné a není ani moc velké, dalo by se však ještě zúžit, ale to je jen detail. Prolisy jsou čisté, duté nýty také a ve spodní části je malá odtoková dírka, kde je vidět špička nože po zasunutí do pouzdra.

Závěs je jednoduchý. Žádný praštěný teklok, ale jednoduchý průvlek na opasek z kydexu. Přidělaný je dvěma šrouby, které když povolíte, tak můžete závěs otáčet jak je libo. Nůž tak můžete nosit, vodorovně nebo svisle ručkou nahoru anebo dolů, tak jak to nosím já. Nůž v pouzdře drží pevně a nerachtá. Kydex má tu výhodu, že když se časem vyběhá, tak se dá nahřát a dotvarovat dle potřeby.

Tohle celé dostanete zabalené v pěkné krabičce, s logem a popiskami firmy. Uvnitř je krabička vystlaná molitanem. Najdete zde řetízek na zavěšení pouzdra na krk. Také návod na údržbu a záruční list s doživotní zárukou. To zní víc než dobře. A to vše za nějakých 1750 Kč, bez opletu je levnější.

Musím uznat, že mně produkt včetně obalu a doplňků překvapil.

Smekám klobouk i před marketingem a prezentací této firmy.

Na internetu se vyrojilo mraky spekulací o tom, že firma není česká, že se nože dělají v Číně a podobně. Pro mě je důležitý výsledek a ten je perfektní.

Se stovkou jsem se sžil a můžu ho doporučit dál. Jedná se o malý, ale šikovný nůž, který se neztratí v lese, ale ani ve městě. Už mám zálusk na další kousky z dílny ANV knives. Co jsem zatím měl možnost si je osahat u nás na prodejně, tak jsou neméně zajímavé.

Třeba mně nějaký zaujme a uvidíte ho v příští recenzi.

Koupit nože ANV knives můžete ZDE !

Hezký den přeje Kraken.

Sdílet

1 komentář

  1. Patrik Jehlička 21.2.2021 v 12.28

    Ahoj Krakene, pěkná racenze ANV P100. Mám ho doma taky a potvrdil bych vše, co jsem četl. Nůž ke to krásný, ale ty řezné vlastnosti jsou slabší, ale to si vyřeším 🙂 dík za recenzi. Budou ještě další videa s produkty ANV? Přijde mi, že je to teď nějaké mrtvé…. Díky

Zanechat komentář